Reuters: "Banca Naţională Elveţiană a înregistrat o pierdere anuală de 3 miliarde de franci elveţieni"

T.B.
Bănci-Asigurări / 9 ianuarie

Reuters: "Banca Naţională Elveţiană a înregistrat o pierdere anuală de 3 miliarde de franci elveţieni"

Banca Naţională Elveţiană (SNBN.S) a înregistrat marţi o pierdere anuală de 3 miliarde de franci elveţieni (3,54 miliarde de dolari) pentru 2023, ca urmare a majorărilor ratelor dobânzii menite să combată inflaţia, potrivit reuters.

Banca centrală a Elveţiei a înregistrat o pierdere de 8,5 miliarde de franci din poziţiile sale în franci elveţieni, arată cifrele provizorii, în mare parte din cauza ratelor mai mari ale dobânzilor plătite băncilor care depun bani la ea peste noapte, relatează sursa citată.

BNS şi-a majorat de două ori rata dobânzii de politică în 2023, la 1,75%, deoarece a încercat să combată inflaţia, dar acest lucru a determinat-o să plătească mai mult deţinătorilor de conturi de depozit la vedere, transmite sursa indicată.

Deşi suma de bani depusă peste noapte a scăzut anul trecut, deoarece BNS a vândut valute străine, mai erau 463 de miliarde de franci deţinute în conturi de depozit la vedere la sfârşitul anului 2023, relatează sursa.

Pierderea totală de 3 miliarde de franci a venit în ciuda faptului că BNS a obţinut un profit de aproximativ 4 miliarde de franci din poziţiile sale în valută străină şi un câştig de evaluare de 1,7 miliarde de franci din deţinerile sale de aur, informează reuters.

Deşi performanţa a fost mai bună decât pierderea record de 133 de miliarde de franci cu un an mai devreme, BNS a spus că nu va face o plată către guvernele centrale sau locale elveţiene şi nici nu va plăti un dividend investitorilor, precizează sursa citată.

După ce 10,5 miliarde de franci au fost plătiţi în rezervele sale valutare şi ţinând cont de rezerva de distribuţie negativă de anul trecut de 39,5 miliarde de franci, BNS a declarat că se aşteaptă ca pierderea netă curentă pentru 2023 să fie de aproximativ 53 de miliarde de franci, menţionează sursa.

Defalcarea exactă a profitului şi pierderilor BNS va fi publicată atunci când va publica cifrele definitive pe 4 martie, potrivit reuters.

Totuşi, pierderea nu va avea niciun impact asupra politicii monetare, a declarat analistul UBS Alessandro Bee, care a estimat că BNS a plătit aproximativ 2 miliarde de franci pe trimestru din cauza plăţilor dobânzilor, conform sursei.

"Prima prioritate a BNS este politica sa monetară, iar bilanţul său este doar pentru a o susţine", a spus Bee, relatează sursa.

Odată cu scăderea inflaţiei elveţiane şi a presiunii asupra producătorilor din cauza recentei forţe a francului elveţian, Bee se aşteaptă ca BNS să reducă dobânzile mai întâi în iunie, înainte de alte două reduceri de dobândă de 25 de puncte de bază în a doua jumătate a anului 2024, transmite reuters.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Interesant... mai era una.... Americana parca!

    s c c r e t 

    la cat mai mare pierdere! ca are de unde.....averea nazista o fii pe la ei?

    Probabil a facut deja cerea de intrare in faliment.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb