Exodul companiilor din Piaţa Investiţiilor Alternative a Bursei din Londra (AIM) este pe cale să accelereze în acest an, chiar dacă factorii de decizie din Marea Britanie încearcă să revigoreze pieţele de capital ale ţării, conform unor bancheri şi consilieri financiari ai companiilor din AIM intervievaţi de Reuters.
AIM este un segment al bursei londoneze creat în urmă cu trei decenii pentru a facilita companiilor de dimensiuni mai mici să obţină capital, cerinţele pentru listare fiind mai reduse decât cele aferente pieţei principale. Acum, un număr tot mai mare de companii din acest segment al bursei britanice au în vedere delistarea sau vânzarea, în condiţiile în care evaluările s-au prăbuşit iar schimbările fiscale din Marea Britanie fac listările mai puţin atractive, conform publicaţiei menţionate.
"Un număr tot mai mare de administratori ai companiilor din AIM îşi reconsideră opţiunile, inclusiv realizarea unei vânzări private sau publice (...). De asemenea, tot mai multe companii din această piaţă se gândesc să treacă pe segmentul principal, pentru a beneficia de mai multă lichiditate", a spus Marc Jones, director ce se ocupă de fuziuni şi achiziţii la banca de investiţii britanică Peel Hunt.
Potrivit Reuters, anul trecut oficialii britanici au implementat o serie de reforme legate de listări, menite să ajute Londra să concureze cu New York şi Uniunea Europeană după Brexit. Cu toate acestea, relaxarea regulilor de listare nu a adus vreo schimbare vizibilă în ceea ce priveşte ofertele publice iniţiale (IPO), într-o perioadă în care fondurile britanice se confruntă cu ieşiri.
Anul trecut, 89 de companii au părăsit Piaţa Investiţiilor Alternative a Bursei din Londra, faţă de doar 18 care au venit. Spre deosebire, în 2021, 66 de companii s-au listat pe AIM şi 54 s-au delistat. În plus, se estimează că o treime din companiile de pe AIM cu o valoare de piaţă între 50 şi 250 de milioane de lire sterline sunt vulnerabile la oferte, potrivit Peel Hunt.
Graham Simpson, şeful Quest Research, spune că acţiunile de pe AIM se tranzacţionează cu 30% până la 40% sub media lor pe zece ani, în condiţiile în care investitorii retrag bani din fondurile britanice, faţă de un discount de 10% până la 20% pentru companiile din FTSE 100 şi FTSE 250.
"Dispariţia AIM ar fi catastrofală", a spus Simpson citat de Reuters, adăugând că un astfel de eveniment ar arăta că Marea Britanie nu este interesată să sprijine antreprenorii, startup-urile şi afacerile în creştere.
În opinia lui Simpson, această situaţie apare din cauza ieşirilor din fondurile de acţiuni din Marea Britanie şi a "apatiei" faţă de investiţiile în companii de dimensiuni mici britanice, având în vedere performanţa lor slabă din ultimii ani.
Bidhi Bhoma, directorul general adjunct al băncii de investiţii Panmure Liberum, spune că fondurile de acţiuni axate pe Marea Britanie au înregistrat 41 de luni consecutive de ieşiri de capital, ceea ce reprezintă una dintre cauzele plecării multor companii din AIM. În acelaşi timp, nu a existat o ofertă suficientă de IPO-uri pentru a contracara plecările.
"Este o problemă a economiei Regatului Unit, deoarece o piaţă vibrantă creează multe locuri de muncă şi venituri din impozite, ce sunt vitale pentru economia britanică", a afirmat Bhoma.
Marc Jones de la Peel Hunt spune că un alt motiv pentru care companiile părăsesc Piaţa Investiţiilor Alternative a Bursei din Londra este legat de impozitul pe moştenire. Anterior, investitorii în companiile listate pe AIM erau scutiţi complet de impozitul pe moştenire asupra acţiunilor lor. Dar, conform bugetului din octombrie, ministrul finanţelor Rachel Reeves a eliminat această scutire, iar acum există o taxă de 20% pentru deţinerile investitorilor.
Nu doar piaţa dedicată companiilor mici de la bursa londoneză se confruntă cu probleme, ci şi piaţa principală, unde numărul IPO-urilor este în scădere. De asemenea, multe companii se mută pe bursele din Statele Unite, pentru a avea evaluări mai bune, scrie Reuters.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2025, 06:55)
Trăiască Nagel Farage, iar dobitocul de Cameron să iasă public ce dezastru este in afara UE să audă și alții
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2025, 06:55)
Trăiască Nagel Farage, iar dobitocul de Cameron să iasă public ce dezastru este in afara UE să audă și alții