Reuters: Economia Turciei va scădea în 2019

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 iulie 2019

Reuters: Economia Turciei va scădea în 2019

Declinul va fi primul din ultimul deceniu

Economia Turciei este aşteptată să scadă în 2019 pentru prima dată în ultimul deceniu, respectiv să înregistreze doar o creştere modestă în următorii doi ani, arată un sondaj Reuters publicat ieri.

Analiza, realizată pe un eşantion de peste 40 de economişti, în perioada 4-16 iulie, arată că PIB-ul Turciei va scădea cu 1,5% anul acesta. Prognoza Guvernului de la Ankara, care a fost modificată în sens negativ, anticipează, însă, un avans economic de 2,3%.

Sondajul Reuters estimează că, anul viitor, economia Turciei va creşte cu 2,4%, iar în 2021 - cu 3,4%.

"Indicatorii iniţiali pentru trimes­trul al doilea arată o nouă încetinire a economiei din cauza volatilităţii pieţei financiare şi a incertitudinii politice ridicate, care amplifică riscul unei recesiuni cu două cifre", au declarat specialiştii Nomura.

În trimestru al doilea din 2019, economia Turciei a scăzut cu 2,5%, conform analizei, care preconizează un declin de 1,1% în cel de-al treilea trimestru, după care va reveni la o creştere de 1% în ultimele trei luni ale anului.

Datele oficiale aferente evoluţiei PIB-ului Turciei în trimestrul secund din anul curent vor fi anunţate la data de 2 septembrie.

Economia Turciei a scăzut pentru ultima dată, în ritm anual, în 2009 (-4,7%). În intervalul 2010-2017, PIB-ul ţării a crescut cu 6,6% (rată combinată) datorită boom-ului din construcţii, alimentat de capitalul ieftin ce a urmat crizei financiare globale.

Dar, lovită de criza valutară care a generat o scădere cu aproape 30% a lirei turceşti faţă de dolar, economia Turciei s-a contractat cu 2,6% în primele trei luni ale anului 2019, după un declin de 3% în trimestrul al patrulea al anului trecut.

Deprecierea lirei a dus inflaţia din Turcia la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani şi a limitat sever capacitatea companiilor de a-şi achita datoriile externe, înmulţind totodată creditele neperformante din sectorul bancar.

Recent, agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit în scădere, de la "BB" la "BB-", ratingul suveran al Turciei, considerând că demiterea guvernatorului băncii centrale, Murat Cetinkaya, scoate în evidenţă deteriorarea independenţei instituţionale, a coerenţei politicii economice şi a credibilităţii.

Murat Cetinkaya a fost concediat în 6 iulie, iar preşedintele Tayyip Erdogan a declarat că l-a demis deoarece guvernatorul nu i-a urmat instrucţiunile privind ratele dobânzilor, în timp ce banca centrală a Turciei nu şi-a îndeplinit în mod adecvat rolul său.

Analiştii consideră că demiterea a venit în urma declinului economiei, a volatilităţii lirei turceşti şi inflaţiei ridicate, care au adâncit diferenţele de politică între Guvern şi instituţia financiară.

Fitch a precizat că perspectiva de rating a Turciei este "negativă", ceea ce înseamnă că ar putea urma şi alte revizuiri în scădere ale calificativului ţării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb