Reuters: Fostul şef al serviciilor de informaţii, Dick Schoof, propus ca premier în Olanda

A.F.
Internaţional / 29 mai

Reuters: Fostul şef al serviciilor de informaţii, Dick Schoof, propus ca premier în Olanda

Dick Schoof, fost şef al serviciilor de informaţii olandeze şi un outsider politic, a declarat marţi că va susţine statul de drept şi va guverna pentru toţi, după ce a fost propus ca prim-ministru al viitorului cabinet de dreapta al ţării, relatează Reuters.

El a declarat că a fost rugat să conducă guvernul de toate cele patru partide ale coaliţiei, nu doar de PVV, partidul naţionalist al lui Geert Wilders, câştigătorul clar al alegerilor din 22 noiembrie.

"Nu sunt afiliat niciunui partid, nu mă aflu aici în numele PVV... Vreau să fiu prim-ministrul tuturor olandezilor", a declarat Schoof, care nu a avut nicio experienţă anterioară în parlament sau în guvern.

Câştigătorul alegerilor legislative, Geert Wilders, a ajuns luna aceasta la un acord pentru formarea guvernului cu alte trei partide conservatoare, după ce s-a exclus pe sine însuşi din funcţia supremă.

"Felicitări, Dick. Dick Schoof are un mare palmares, nu este membru al niciunui partid şi astfel se situează deasupra partidelor, este onest şi, pe deasupra, foarte prietenos", a reacţionat Wilders pe reţelele sociale.

Dick Schoof, în vârstă de 67 de ani, este în prezent înalt funcţionar la Ministerul olandez al Justiţiei, după ce a condus ani de zile agenţia de informaţii AIVD şi agenţia antiteroristă NCTV. El a fost şeful serviciului olandez de imigraţie la începutul anilor 2000. Pe lângă experienţa sa în cadrul serviciilor de informaţii şi antiterorism, Schoof a lucrat şi la reformarea poliţiei.

"Cred că va fi o surpriză pentru multă lume faptul că mă aflu aici... De fapt, este o surpriză şi pentru mine", a mărturisit el reporterilor.

În planul său de guvernare publicat la 16 mai, coaliţia a declarat că va avea ca obiectiv "cel mai strict regim de azil din toate timpurile", cu controale mai puternice la frontiere şi reguli mai dure pentru solicitanţii de azil, pregătindu-se de o posibilă confruntare cu UE.

Dick Schoof va conduce un cabinet despre care cele patru partide au declarat că va avea mai puţine legături cu parlamentul. Constituirea cabinetului ar putea dura săptămâni întregi, toate partidele negociind portofoliile şi responsabilităţile.

Liderul extremei drepte, Wilders, a declarat săptămâna trecută că se aşteaptă ca noul guvern să fie operaţional până la sfârşitul lunii iunie.

După ce va forma un guvern, care va fi cel mai de dreapta din Olanda din ultimele decenii, Dick Schoof va depune jurământul către rege şi va deveni oficial prim-ministru. Guvernul respectiv va trebui însă să respecte acordul la care au ajuns cele patru partide, care vizează obţinerea unor excepţii privind normele UE în materie de azil şi de mediu.

"Cred că, în toate poziţiile mele, firul comun a fost întotdeauna funcţionarea statului de drept democratic şi asta mă va ajuta în funcţia de prim-ministru", a declarat Schoof, adăugând că premierul demisionar Mark Rutte este pentru el "o formă de inspiraţie în modul în care gestionează lucrurile".

Schoof, divorţat şi tată a doi copii, s-a ocupat până acum în principal de politici interne şi nu are un profil internaţional ridicat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Si la ei o fi ca in Romania? Cred ca de cat timp ne "supravegheaza" s-a molipsit si Olanda. Daca punem si situatia din SUA, experimentul Romania a reusit!

    1. Mikhait, si toti s-au molipsit de la Rusia, care e condusa de 20 de ani de un KGB-ist.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb