Reuters: Mii de oameni au protestat în Georgia faţă de legea referitoare la "agenţii străini"

A.F.
Internaţional / 16 aprilie

Reuters: Mii de oameni au protestat în Georgia faţă de legea referitoare la "agenţii străini"

Mii de georgieni au protestat luni, iar parlamentarii s-au luat la bătaie în timp ce deputaţii partidului de guvernământ au dat undă verde pentru dezbaterea unui proiect controversat de lege referitor la "agenţii străini", criticat ca fiind de inspiraţie rusă, relatează Reuters.

Peste 5.000 de manifestanţi s-au adunat în faţa clădirii Parlamentului georgian, construit în stil sovietic, cerând guvernului să retragă legislaţia care impune organizaţiilor ce acceptă fonduri din străinătate să se înregistreze ca agenţi străini, altfel riscând să fie sancţionate cu amenzi.

Criticii georgieni cataloghează proiectul de lege drept "lege rusească", comparându-l cu legislaţia folosită de Kremlin pentru a reprima disidenţa.

Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului, care este controlată de partidul de guvernământ Visul Georgian şi de aliaţii săi, a dat aviz pozitiv proiectului de lege, deschizând calea pentru ca acesta să fie supus marţi unei prime lecturi în plen.

Protestatarii au scandat "Ruşi! Ruşi!" în faţa cordoanelor de poliţie care le blocau accesul la Parlament, iar în apropiere au fost folosite tunuri cu apă. Un martor Reuters a văzut cum poliţia a reţinut mai mulţi demonstranţi.

"Sper că vom insista suficient de mult pentru a scoate această lege din parlament", a declarat Tornike, un activist în vârstă de 24 de ani. "Dar dacă nu o fac, cred că trebuie să insistăm suficient de mult pentru a scăpa de acest guvern", spune tânărul.

ÎNCĂIERARE ÎNTRE DEPUTAŢI

Mulţi protestatari s-au dispersat în cursul serii, după ce activiştii i-au îndemnat să se întoarcă pentru şedinţa parlamentară de marţi.

Preşedinta Salome Zourabichvili, un critic frecvent al partidului de guvernământ Visul Georgian, a promis sprijin pentru protestatari, deşi prerogativele sale sunt în principal ceremoniale. "Georgia nu se va preda resovietizării!", a scris ea într-o postare pe X.

Partidul Visul Georgian, aflat în mare parte sub controlul oligarhului Bidzina Ivanişvili, fost prim-ministru, a declarat luna aceasta că va reintroduce proiectul de lege, la 13 luni după ce renunţase la el tocmai din cauza protestelor.

Anterior, televiziunea arătase cum Mamuka Mdinaradze, liderul grupului parlamentar al partidului Visul Georgian şi unul dintre actorii-cheie din spatele proiectului de lege, a fost lovit cu pumnul în faţă de deputatul opoziţiei Aleko Elisaşvili în timp ce vorbea la pupitru. Incidentul a provocat o încăierare între deputaţi, un eveniment care s-a mai întâmplat în parlamentul georgian în timpul dezbaterilor aprinse.

Imaginile au arătat ulterior cum Elisaşvili a fost întâmpinat cu urale în afara parlamentului. Alţi câţiva deputaţi din opoziţie au fost daţi afară de la audierile din comisie de către legislatorii Visului Georgian.

UN PROIECT DE LEGE CRITICAT DE OCCIDENT

Proiectul de lege a tensionat relaţiile cu ţările europene şi cu Statele Unite, care se opun adoptării sale. Uniunea Europeană, care a acordat Georgiei statutul de ţară candidată în decembrie, a declarat că demersul este incompatibil cu valorile blocului eurppean.

Visul Georgian afirmă că doreşte ca ţara să adere la UE şi la NATO, chiar dacă a aprofundat legăturile cu Rusia şi s-a confruntat cu acuzaţii de autoritarism în ţară. Partidul susţine că proiectul de lege este necesar pentru a combate ceea ce numeşte "valori pseudo-liberale" impuse de străini şi pentru a promova transparenţa.

Guvernul a declarat că prim-ministrul Irakli Kobakhidze s-a întâlnit cu ambasadorii UE, britanic şi american şi a apărat proiectul de lege.

Rusia este în mare măsură nepopulară în Georgia, din cauza sprijinului său pentru două regiuni separatiste din fostul stat sovietic: Abhazia şi Osetia de Sud. Rusia a învins Georgia într-un scurt război în august 2008.

Hatia Dekanoidze, un deputat al opoziţiei expulzat de la audierea din comisie privind proiectul de lege, a declarat pentru Reuters: "Nu este vorba despre lege, adică nu este vorba despre procedurile legale. Este vorba despre alegerea geopolitică. Dacă Georgia merge către Uniunea Europeană sau dacă Georgia merge către Rusia".

Georgia urmează să organizeze alegeri până în octombrie. Sondajele de opinie arată că Visul Georgian rămâne cel mai popular partid, dar a pierdut teren din 2020, când a obţinut o majoritate strânsă.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Sigur ca e lupta politica ,e tara lor ,dezbat se bat etc . Dar in contextul actual cand vedem ca interferenta in alegerile interne din tari terte prin intermediul agentiilor de spionaj ,al cozilor de topor loco care au numai buletinul dintr o tara si l folosesc ca sa promoveze interesele altora contra tarii i lor e de inteles ca guvernul georgian cauta sa si apere tara . Mai mult chiar , sa ne reamintim episoade din Romania in care agenti mosad au prins in lat pe primul ministru Tariceanu ( care acum a scapat de dosarul mitei de 800 000 euro priimiti prin acei spioni evrei ,numai prin prescriere dupa ce a modificat legi anterioare ,codurile penale , s au decizii ale CCR ....ca sa ajunga la acest final (trebuie sa recunoastem ca nu e pt oricine !). Ferma Baneasa (Puiu Popovici si el recent scapat de dosar ) ,Black Cube ,chiar si in dosarul Rosia Montana in toate e implicat agentul mosad Benny Steinmetz . Sincer ,parlamentul roman trebuie sa treaca si el legi corespunzatoare care sa apere tara si politicienii de atacurile agenturilor straine . E pentru binele nostru al tuturos si repet ,e de inspiratie americana ,chiar acum e cazul senatorului Menendez anchetat exact dupa aceste legi si reglementari ,primire de bani din strainatete etc. Si SRI ul nostru sa apere tara ,politica interna si interesele nationale in fata invaziei de spioni care tintesc la varf ,chiar vor sa numeasca candidatii la presedintie ,sa decida in politici etc . Asta e rostul SRI ,sa identifice spionii altora , sai combata si sa i supune legilor ,nu sa supravegheze politicienii romani fiind ei chiar subordonati unor agentii straine ?! cum auzim ca s a impelmentat de curind

    Dar Giorgia nu stie ca legea referitoare la "agenţii străini" are

    dreptul sa aiba, numai USA,si inca una mult mai severa 

    1. Adica te superi pe cei care protesteaza?

    Mi-a placut cand i-a tras un pumn in fata de rusnac. Chiar daca dup-aia a fost dat afara de security. S-a meritat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb