Reuters: Moscova preia controlul asupra activelor companiilor occidentale

A.F.
Internaţional / 21 mai

Reuters: Moscova preia controlul asupra activelor companiilor occidentale

Kremlinul a confiscat activele unor companii occidentale din Rusia prin decrete semnate de preşedintele Vladimir Putin şi ordine judecătoreşti legate de procese pentru proiecte oprite sau fonduri blocate pe fondul sancţiunilor occidentale. Mai jos este o listă cu companiile afectate până acum, transmite Reuters.

AGROTERRA

Rusia a confiscat companiile aparţinând grupului agricol AgroTerra şi le-a plasat sub conducere temporară, în aprilie, inclusiv unele susţinute de firme de investiţii olandeze, arată un decret semnat de Putin.

AMEDIA

Putin a semnat un decret de transfer al fostelor active ale Amedia către conducerea statului, în septembrie, după ce editura norvegiană a lăsat controlul deplin al tipografiilor sale ruseşti jurnalistului rus Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, în aprilie 2022.

CARLSBERG

Statul rus a preluat controlul asupra pachetului de acţiuni al companiei daneze de bere Carlsberg în producătorul local de bere Baltika Breweries, pe 16 iulie, punându-l sub "administrarea temporară" a agenţiei imobiliare guvernamentale Rosimushchestvo, arată un decret semnat de Putin.

COMMERZBANK

Un tribunal rus a dispus sechestrarea activelor precum şi a valorilor mobiliare şi a clădirii băncii din centrul Moscovei abăncii germane Commerzbank, în valoare de 93,7 milioane de euro (101,9 milioane de dolari), ca parte a unui proces care implică Commerzbank şi Deutsche Bank, au arătat documentele instanţei pe 18 mai.

DANONE

Statul rus a preluat controlul asupra subsidiarei ruse a producătorului francez de iaurt Danone, Danone Russia, pe 16 iulie, a arătat un decret semnat de Putin, şi a adus-o sub controlul temporar al agenţiei imobiliare guvernamentale.

Putin a scos-o de pe lista activelor plasate sub administrare temporară în martie. Ulterior, Danone a declarat că a obţinut aprobările de reglementare necesare pentru cedarea afacerii sale Essential Dairy din ţară către Vamin R LLC.

DEUTSCHE BANK

Un tribunal rus a impus sechestrarea titlurilor de valoare, proprietăţilor imobiliare şi conturilor bancare ale Deutsche Bank, împreună cu subsidiara sa rusă şi Deutsche Bank Technology Center, de până la 238,6 milioane de euro (259,4 milioane de dolari), au arătat pe 18 mai documente judecătoreşti legate de un proces care implică şi Commerzbank.

FORTUM

În aprilie 2023, Putin a semnat un decret prin care se stabilea controlul asupra filialei ruse a companiei finlandeze de utilităţi Fortum, care operează centrale electrice în Rusia. CEO-ul a fost înlocuit, iar unitatea a fost pusă sub administrare temporară a activelor.

FRAPORT

Putin a semnat pe 1 decembrie un decret care a pus aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg sub conducerea temporară a unui holding rus, preluând controlul de la operatorul aeroportuar german Fraport, fondul suveran de investiţii din Qatar, Qatar Investment Authority, şi investitori din alte state din Golf.

JPMORGAN CHASE

JPMorgan Chase a declarat într-un document din 2 mai că activele sale din Rusia ar putea fi confiscate după procese în instanţe din Rusia şi SUA. Banca a spus că valoarea creanţelor şi ordinelor de îngheţare a activelor depăşeşte activele sale disponibile în Rusia.

Un tribunal rus a dispus în aprilie sechestrarea fondurilor din conturile JPMorgan, după banca de stat rusă VTB a dat în judecată pentru a-şi recâştiga fondurile blocate în străinătate.

JPMorgan a dat în judecată VTB Bank din Rusia, în încercarea de a bloca efortul VTB de a recupera 439,5 milioane de dolari.

OMV

Conform decretelor prezidenţiale publicate pe 19 decembrie, participaţiile companiei austriece de petrol şi gaze OMV în zăcământul Yuzhno-Russkoye şi în proiectele de extracţie a gazelor Achimov urmează să revină companiilor ruseşti nou create şi oferite spre vânzare către Gazovyye Tehnologii. Activele OMV vor fi apoi vândute către societatea pe acţiuni SOGAZ. ROLF.

Pe 21 februarie, o instanţă rusă a ordonat ca proprietatea asupra acţiunilor Rolf, un dealer auto deţinut de o firmă din Cipru, să fie predată statului rus, au informat agenţiile de presă ruse, după ce acesta a fost plasat sub conducerea statului, temporar, în decembrie.

UNICREDIT

Curtea de arbitraj din Sankt Petersburg a ordonat ca activele, conturile şi proprietăţile UniCredit, precum şi acţiunile din două filiale să fie sechestrate ca parte a unui proces pentru un proiect de gaze abandonat, care implică banca italiană, au arătat documentele instanţei pe 18 mai.

UniCredit a spus că sechestrul a afectat doar o fracţiune din activele unităţii sale din Rusia, nu întreaga filială.

UNIPER

Kremlinul a luat măsuri în aprilie 2023 împotriva Unipro, divizia rusă a companiei germane Uniper, care are cinci centrale electrice în Rusia, şi a introdus management extern şi un nou CEO.

WINTERSHALL DEA

Conform decretelor prezidenţiale publicate pe 19 decembrie, participaţiile Wintershall Dea în proiectul Yuzhno-Russkoye şi în proiectele Achimov urmează să revină companiilor ruseşti nou create şi oferite spre vânzare către Gazovyye Tekhnologii, oficializând pierderea controlului pe care BASF şi Wintershall Dea îl anunţau ianuarie 2023. Wintershall Dea este o societate mixtă între BASF şi firma de investiţii LetterOne a miliardarului rus Mihail Fridman.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Raiffeisen Rusia urmeaza pe lista... fie a rusilor, fie a americanilor care o s-o zboare din sistemul financiar bancar mondial.

    Dar indiferent de unde le vine lovitura in freza, sigur va veni.  

    Se numeste KARMA 

    1. Avem 300 mld usd bani rusesti in Europa si 150 mld usd in Elvetia. Daca agresiunea rusa mai dureaza ani de zile, oricum acolo se va ajunge, la sechestrarea totala a activelor rusesti. Juridic se gasesc solutii, cred ca nu este nici o problema, avem nevoie doar de putina vointa politica in Occident.

      Cea mai simpla varianta juridica pt Occident este sa sechestreze ”temporar” activele rusesti pt 30 de ani. La 30 de ani de la incheierea agresiunii ruse in Ucraina banii vor fi restituiti Rusiei, dar fara dobanda.  

      Cei 30 de ani reprezinta si o garantie ca Rusia nu va mai declansa alte razboaie in Europa.  

      Iar dobanda, Rusia nu merita sa primeasca pentru ca inflatia mare, respectiv dobanzile mari din piata, se datoreaza jocurilor geopolitice facute de Rusia pe piata petrolului. 

      Rusia a provocat niste costuri enorme Occidentului prin inflatie si prin cursa inarmarilor. Acum vine vremea sa plateasca.

      Evident, daca Rusia decide sa se retraga in 2024 din Ucraina perioada de sechestrare a activelor rusesti se poate reduce la 10-15 ani.  

      Garantia ruseasca de 300 mld dolari poate asigura Occidentul si ca tranzitia la epoca post-Putin se va face, cat de cat, lin si predictibil.

    Postarea asta e buna pentru fanii ce urla ca “romania vanduta la straii”.

    Istoria ne invata ca nu detinem nimic ci doar controlam; iar la cv timp se schimba politica economica de “control asupra activelor”. 

    Si deci ceea ce azi pare “vandut” inseamna doar drept de control… atat timp cat nu pot lua bucata cu bucata + tarana. 

    s c c r e t 

    Ce au confiscat, e pistol cu apa. 400 mil de la JP Morgan , le ajunge pt 2 zile de razboi.

    Pierd locuri de munca mai bine platite decat la firmele rusesti, si taxe in schimb.  

    Activele occidentale din Rusia este mai mare

    decat activele rusesti din occident,

    de precedentul periculos nici nu mai vorbim 

    1. Banii rusilor din bancile lumii sunt mult mai multi decat "totalul banilor" pe care ii are lumea, investiti in Rusia. Asa se intampla cand oligarhii si cetatenii rusi mai bogati, nu au incredere in tara lor si parcheaza banii in strainatate.

      Gazprom pe pierdere, acum mai fura de ce mai pot de pe la companiile vestice si apoi urmeaza nationalizarea averilor oligarhilor si atunci se termina cu Putler.

      poti declara /face pierderi "pe hartie" ca sa eviti taxele... nu inseamna obligatoriu ca sunt pe pierdere.

      s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb