Rusia este pregătită să trimită în instanţă cazul exploziilor conductei Nord Stream dacă Occidentul nu investighează problema, a declarat sâmbătă Ministerul său de Externe, citat de Reuters.
Conductele de mai multe miliarde de dolari Nord Stream 1 şi 2 care transportau gaze sub Marea Baltică au fost rupte de o serie de explozii, în septembrie 2022, la şapte luni după ce Rusia a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina.
Nimeni nu a revendicat responsabilitatea pentru explozii. Î
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Rusia a depus ceea ce ea a numit "cereri înainte de judecată" împotriva Danemarcei, Germaniei, Suediei şi Elveţiei, pe baza Convenţiei internaţionale pentru reprimarea atentatelor teroriste cu bombă din 1997 şi a Convenţiei internaţionale pentru reprimarea finanţării a terorismului din 1999.
"0 etapa premergătoare procesului de soluţionare a litigiilor, o etapă obligatorie prevăzută de convenţii, este acum în curs. Dacă problema nu este rezolvată în această etapă, atunci Rusia intenţionează să trimită chestiunea în instanţă şi să facă recurs la Curtea Internaţională de Justiţie în legătură cu încălcarea de către ţările în cauză a obligaţiilor care le revin în temeiul convenţiilor. Alte state care ar putea avea ceva de-a face cu exploziile Nord Stream vor urma. Occidentul nu va scăpa cu încercările de a ascunde chestiunea sub covor", a spus ea.
Moscova a spus în repetate rânduri, fără a furniza dovezi, că atacul a fost efectuat de Statele Unite şi Marea Britanie, dar ambele au negat acuzaţiile.
Procurorii germani au declarat luna trecută că au emis un mandat de arestare pentru un instructor de scufundări ucrainean în Polonia, în legătură cu atacurile.
"Exploziile conductelor Nord Stream 1 şi Nord Stream 2 sunt un act flagrant de terorism internaţional care intră sub incidenţa unui număr de tratate internaţionale care stabilesc obligaţii de prevenire, suprimare, investigare, urmărire penală şi cooperare cu alte state pentru atingerea acestor obiective. Din păcate, vedem că aceste angajamente nu sunt îndeplinite, în ciuda apelurilor repetate ale Rusiei" a spus Zaharova.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2024, 09:27)
Pai si doborarea avionuluimalaezian MH17 de catre mujici in Donbas in 2014 reprezinta “un act flagrant de terorism internaţional care intră sub incidenţa unui număr de tratate internaţionale care stabilesc obligaţii de prevenire, suprimare, investigare, urmărire penală şi cooperare cu alte state pentru atingerea acestor obiective”:-)…
“Malay sia Airlines Flight 17 (MH17/MAS17 ) was a scheduled passenger flight fr om Amsterdam to Kuala Lumpur that was shot down by Russian-backed forces with a Buk 9M38 surface-to-air missile on 17 July 2014, while flying over eastern Ukraine. All 283 passengers and 15 crew were killed.[8] Contact with the aircraft, a Boeing 777-200ER, was lost when it was about 50 kilometres (31 mi; 27 nmi) fr om the Ukraine–Russia border, and wreckage fr om the aircraft landed near Hrabove in Donetsk Oblast, Ukraine, 40 km (25 mi; 22 nmi) fr om the border.The shoot-down occurred during the war in Donbas over territory controlled by Russian separatist forces”
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2024, 10:30)
Zaharova spune că națiunile nu vor scăpa. Justiția e bună, când rușii n-au altă cale de amenințare. Gazprom e un pic falit, iar "națiunile" vor șterge pe jos cu Gazprom pt. nerespectarea contractelor. Asiguratorii i-au arătat lui Putler degețelul.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2024, 16:37)
Pai Putin a spus ca nu recunoaste Ordinea de Drept Mondiala si nici contractele semnate conform dreptului international. Probabil ca procesul se va judeca la Curtea de arbitraj de la Vladivostock.