Reuters: Rusiei îi lipsesc 4,8 milioane de muncitori, iar criza de mână de lucru va persista şi in 2024

A.F.
Internaţional / 24 decembrie 2023

Reuters: Rusiei îi lipsesc 4,8 milioane de muncitori, iar criza de mână de lucru va persista şi in 2024

Rusiei i-au lipsit în acest an aproximativ 4,8 milioane de muncitori, iar lipsa de mână de lucru va rămâne o problemă acută şi în 2024, informează un articol publicat duminică în cotidianul Izvestia, care citează experţi şi studii realizate de Institutul de Economie din cadrul Academiei Ruse de Ştiinţe, transmite Reuters.

Luna trecută, şi guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a declarat că diminuarea forţei de muncă în Rusia provoacă o criză acută de personal şi ameninţă creşterea economică, într-un moment în care Moscova direcţionează resurse financiare şi fizice spre sectorul militar.

Sute de mii de ruşi, inclusiv specialişti în IT bine pregătiţi, au părăsit ţara, după ce Kremlinul a declanşat ceea ce numeşte o "operaţiune militară specială" în Ucraina, în luna februarie 2002. Cei care au plecat din ţară au făcut acest lucru fie pentru că nu au fost de acord cu războiul, fie de teama că vor fi mobilizaţi pe front.

Fuga peste graniţă s-a intensificat după ce preşedintele Vladimir Putin, care la începutul acestei luni a salutat faptul că rata şomajului a atins un minim istoric de 2,9%, a anunţat o mobilizare militară parţială de aproximativ 300.000 de recruţi, în luna septembrie 2022.

Putin a spus că, pentru moment, nu vede nevoia unei noi mobilizări.

În articolul publicat duminică în Izvestia, este citat Nikolai Akhapkin, autorul unui studiu cu privire la evoluţiile de pe piaţa forţei de muncă, potrivit căruia deficitul de personal a crescut în mod semnificativ în 2022 şi 2023. Potrivit acestuia, există o cerere excepţional de mare pentru şoferi şi lucrători în magazine.

Conform datelor oficiale citate de Izvestia, ponderea locurilor de muncă vacante în forţa de muncă totală a crescut până la 6,8% la mijlocul lui 2023, de la 5,8% în urmă cu un an.

"Dacă extrapolăm datele furnizate de Rosstat (Oficiul federal de statistică) la întreaga forţă de muncă, deficitul de muncitori în 2023 se ridică la aproximativ 4,8 milioane de persoane", susţine Izvestia.

În articol este citat şi ministrul rus al Muncii, Anton Kotyakov, potrivit căruia criza de forţă de muncă este resimţită în special în sectoarele manufacturier, construcţii şi transporturi, obligând companiile să majoreze salariile în încercarea de a atrage noi angajaţi.

De asemenea, în articolul din Izvestia este citată şi Tatyana Zakharova, profesoară la Universitatea Rusă de Economie G.V. Plekhanov, potrivit căreia cel mai probabil criza de forţă de muncă va persista şi anul următor, iar locurile de muncă vacante pentru muncitori în uzine, ingineri, doctori, profesori şi alte meserii vor fi deosebit de greu de ocupat. Zakharova precizează că principalele motive pentru această situaţie sunt evoluţiile demografice şi migraţia populaţiei.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Veniturile Rusiei din petrol și gaze au scăzut cu 70% (ian-nov 2023) față de cele din aceeași perioadă 2021.

    Versificatorii "sancțiunile au întărit Rusia" sunt îndrumați să cânte la mesele goale ale bolșevicilor! 

    1. Iarna blanda si incetinirea industriei rezulta consum mai putin de energie.

      Titlul este corect ca Rusiei ii lipsesc 4.8 mil de muncitori. Insa prostirea tampilor din spatiul nato continua in articolele Reuters.... care se grabesc sa spuna ca o suta de mii de itisti au plecat (fara sa mai spuna cati s-au intors inapoi cand au vazut ca Rusia rezista foarte bine).

       

      Articolul Reuters omita sa spuna ca FMI s-a schimbat estimarile pentru PIB-ul 2023 de la finalul lui 2022 , de la -3%, la +2.2% ... PLUS 2.2%, real. 

      Cresterea economica din Rusia este acum pusa de o serie de articole din BBC, Economist, FT sau altele.... pe "war footing economy"... Cat se poate de fals.... din nou, pentru prostirea populatiei occidentale. 

      Economia Rusiei creste organic, in linie cu economia Chinei si a spatiului Sudului Global, si in acest motiv ii lipsesc 4.8 milioane muncitori. Cererea este intensa. 

      Aproape un milion de tineri sun t ori gugiti din tara ori pe front, ori in cosciuge.

      Puțin europeni au emigrat în Georgia sau Kazakhstan, ținte de bază ale bieților ruși care au IQ cu vreo 200 puncte peste tine. :

    USA, in ultimul an a crescut cu 12% numarul oamenilor fara adapost,

    in 2023 cifra a ajuns la 653 000,arata un raport guvernamental din data 

    de 15.12.2023. la Washington.Se pare ca sprijunul Ucrainei e mai 

    important decat cetatenii americani, 

    Proiecțiile Bundesarbeitsgemeinschaft Wohnungslosenhilfe (Grupul de lucru federal pentru asistența persoanelor fără adăpost) au indicat,că peste 600.000 de persoane din Germania nu au o locuință, cu aproximativ 60% mai multe decât în 2022. În jur de 50.000 de persoane trăiesc pe străzi. Principalul motiv este lipsa de locuințe la prețuri accesibile și creșterea numărului de refugiați în Germania, potrivit unui purtător de cuvânt al grupului de lucru. 

    Cu sumele de bani cheltuiti in Ucraina aceste probleme se putea rezolva usor.

    1. se putea sa si inveti sa vorbesti ruseste. Odata ce devine ok sa schimbi granitele prin forta, nicio tara nu mai e in siguranta, toata Europa are revendicari, toate tarile au fost candva mai mari. De la Austria si Ungaria la Germania , Polonia, Romania Germania, etc.

      El n-are niciun ban, niciun viitor, e normal să viseze bolșevici criminali și hoți.

    nu ii “lipsesc” e ciclitatea lagului pa tineri in formare / someri….

    ei exista in piata… nu sunt formati / ori / sau se afla in formare si / sau intrati in tineri someri. 

    s c c r e t 

    1. rusia o sa aibe in fata o peoblema zdravana…

      are ciclu de descrestere somaj din 99 14% (declarati) la 2 si cv 3 % actual… 

      simultan sunt loviti de explozie “tineri someri” la 16 -18-20 (in funcitie de regiuni)… 

      rata de participare in campul muncii din crash odata cu URSS 80-74-70 si cv spre 60 milioane in 1999 iar in spre 70 - 74 milioane… 2023… 

      tinerii someri tre sa tempereze putin piata si moneda. 

      s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb