Departamentul american al Comerţului a anunţat joi că intenţionează să acorde companiei Microchip Technology (MCHP.O) granturi guvernamentale în valoare de 162 de milioane de dolari pentru a intensifica producţia de semiconductori şi unităţi microcontroler (MCU-uri) în Statele Unite, componente esenţiale pentru industriile de consum şi apărare, conform reuters.
Fondurile vor permite Microchip să tripleze producţia de cipuri semiconductoare şi unităţi microcontroler la două fabrici din Statele Unite, au declarat oficialii, potrivit sursei citate.
Aceste componente sunt cruciale pentru maşini, maşini de spălat, telefoane mobile, routere de internet, avioane şi industria de apărare, relatează sursa menţionată.
Premiul "reprezintă un pas semnificativ în eforturile noastre de consolidare a lanţului de aprovizionare pentru semiconductoarele tradiţionale care sunt prezente în tot", a declarat secretarul Comerţului, Gina Raimondo, într-un comunicat, conform reuters.
Anunţul vine în contextul în care Statele Unite doresc să-şi mute producţia de astfel de cipuri de la surse străine precum China, precizează sursa indicată.
Premiul, încă nefinalizat, reprezintă al doilea în cadrul programului de 52,7 miliarde de dolari, "Chips for America", aprobat de Congres în august 2022 pentru a subvenţiona producţia şi cercetarea în domeniul semiconductorilor, menţionează sursa citată.
Primul premiu, în valoare de 35 de milioane de dolari, acordat unei facilităţi BAE Systems (BAES.L) pentru producţia de cipuri destinate avioanelor de luptă, a fost anunţat în decembrie, potrivit reuters.
Premiul planificat pentru Microchip, format din 90 de milioane de dolari pentru extinderea unei facilităţi de fabricaţie din Colorado şi 72 de milioane de dolari pentru extinderea unei facilităţi similare din Oregon, va contribui la reducerea dependenţei de producţia străină, au declarat oficialii, transmite sursa precizată.
Cipurile sunt cruciale pentru industria auto, comercială, industrială, de apărare şi aerospaţială din SUA, a declarat Lael Brainard, directorul Consiliului Economic Naţional al Casei Albe, informează sursa.
Premiul va ajuta la reducerea "dependenţei de lanţurile globale de aprovizionare care au dus la creşteri ale preţurilor şi la rânduri lungi de aşteptare pentru orice, de la maşini la maşini de spălat în timpul pandemiei", a adăugat Brainard, relatează sursa menţionată.
Într-o declaraţie, CEO-ul Microchip, Ganesh Moorthy, a salutat premiul drept "o investiţie directă pentru consolidarea securităţii noastre naţionale şi economice", transmite reuters.
Acesta vine după ce Microchip a anunţat planuri la începutul anului 2023 de a investi 800 de milioane de dolari pentru a tripla producţia de semiconductori la unitatea sa din Oregon, potrivit sursei indicate.
În ianuarie, Departamentul de Comerţ a declarat că intenţionează să studieze modul în care companiile din SUA îşi aprovizionează aşa-numitele cipuri vechi - semiconductori de generaţie actuală şi de noduri mature, precizează reuters.
Sondajul urmăreşte "reducerea riscurilor de securitate naţională prezentate de" China şi se va concentra pe utilizarea şi aprovizionarea cu cipuri moştenite fabricate din China în lanţurile de aprovizionare ale industriilor critice din SUA, conform sursei citate.