Reuters: "Zeci de mii de oameni protestează în toată Spania împotriva propunerii de amnistie pentru catalani"

T.B.
Internaţional / 12 noiembrie 2023

Reuters: "Zeci de mii de oameni protestează în toată Spania împotriva propunerii de amnistie pentru catalani"

Zeci de mii de oameni au protestat în întreaga Spanie duminică împotriva planurilor prim-ministrului interimar Pedro Sanchez de a acorda amnistie separatistilor catalani în schimbul susţinerii pentru un alt mandat în funcţie, informează reuters.

Guvernul a încheiat joi un acord cu partidul separatist catalan Junts, care include adoptarea unei legi controversate privind amnistia pentru cei condamnaţi în legătură cu încercarea Cataloniei de a se dezbina de Spania în 2017, conform sursei citate.

Acest acord a provocat reacţii puternice în întreaga ţară, opozanţii conservatori ai lui Sanchez acuzându-l că pune în pericol statul de drept în scopuri politice personale, potrivit sursei indicate.

Conform reuters, "Nu vom tăcea până când nu vor avea loc alegeri noi", a declarat liderul Partidului Popular (PP), Alberto Nunez Feijoo, în faţa unei mulţimi entuziaste adunate în Piaţa Puerta del Sol din Madrid.

Autorităţile au declarat că 80.000 de oameni au participat la protestul din Madrid, în timp ce PP, care a apelat la proteste în oraşe din Spania, a estimat un total aproape de un milion, precizează sursa indicată.

Mulţi purtau steaguri spaniole şi ale UE, dar şi bannere cu sloganuri precum "respectaţi Constituţia", conform reuters.

"El (Sanchez) a trădat convieţuirea, democraţia... nu poate continua să guverneze", a declarat bancherul Tomas Perez, 38 de ani, ţinând un semn cu inscripţia "Sanchez trădător", conform sursei menţionate.

"Mulţi oameni pe care îi cunosc şi care votează pentru Socialişti se simt complet dezamăgiţi pentru că... Sanchez nu a spus niciodată că amnistia va face parte din programul său", a spus Inmaculada Herranz Castro, în vârstă de 64 de ani, menţionează sursa indicată.

La Barcelona, poliţia locală a declarat că 6.000 de oameni au protestat, în timp ce numărul a ajuns la 30.000 în Granada şi 50.000 în Sevilla, potrivit autorităţilor, informează reuters. Alte proteste au avut loc în oraşe precum Malaga, Palma şi Valencia, adaugă sursa.

După alegerile din 23 iulie fără rezultat clar, socialiştii au negociat săptămâni întregi cu partide mai mici, inclusiv platforma de stânga Sumar şi partidele naţionaliste catalane, galiciene şi basce, relatează sursa citată.

Sprijinul confirmat al Junts, precum şi al Partidului Naţionalist Basc săptămâna trecută, îi va oferi lui Sanchez o majoritate absolută în camera inferioară cu 350 de membri într-un vot care urmează să aibă loc în zilele următoare, transmite reuters.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Protesteaza degeaba,

    premierul Sanchez ca sa ramana la putere,are nevoie de

    sustinerea si voturile lor 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb