Revenirea economiei spaniole intră în marşarier

MIHAI GONGOROI
Internaţional / 28 octombrie 2020

Revenirea economiei spaniole intră în marşarier

Revenirea economiei spaniole a intrat în marşarier în septembrie, creşterea vânzărilor cu amănuntul din a patra cea mai mare economie a zonei Euro trecând în teritoriul negativ. Guvernul spaniol a anunţat recent noi măsuri pentru combaterea crizei sanitare Covid-19, iar analiştii ING notează într-un raport că restricţiile conturează o imagine negativă pentru trimestrul al patrulea.

"Veştile recente din economia spaniolă sunt descurajante. Datele preliminare indicau deja o încetinire a revenirii în septembrie, iar acum primul set de date certe pentru luna septembrie confirmă acest scenariu, vânzările cu amănuntul trecând din nou în teritoriul negativ", arată Steven Trypsteen, economist pe Spania şi Portugalia la ING.

Vânzările cu amănuntul din a patra cea mai mare economie europeană au scăzut în septembrie cu 0,3% în ritm lună/lună (date ajustate pentru sezonalitate) după o creştere de 1,4% în august. An/an, vânzările cu amănuntul din Spania au scăzut cu 3,3% în septembrie. În acelaşi timp, în septembrie 2020 faţă de septembrie 2019, circa 3% din totalul forţei de muncă din sector a fost dată afară.

"Datele oferă dovezi suplimentare că revenirea post-lockdown s-a oprit la finele celui de-al treilea trimestru", mai notează Trypsteen.

Suplimentar, analistul notează că cel de-al doilea val de Covid-19 din Spania, care a început mult mai devreme decât în alte ţări europene, s-a intensificat de la mijlocul lui octombrie.

Intensificarea a provocat guvernul spaniol să ia măsuri suplimentare weekend-ul trecut pentru contracararea crizei sanitare, inclusiv declararea stării de urgenţă pentru 15 zile cu posibilitatea extinderii pe 6 luni. Există de asemenea o interdicţie naţională de a ieşi din casă între 23:00 şi 06:00, dar având în vedere descentralizarea guvernării spaniole guvernele regionale pot modifica orele respective atâta timp cât aplică interdicţia.

Banca olandeză încă se aşteaptă la o creştere solidă a PIB pentru trimestrul la treilea după lockdown-ul din trimestrul al doilea. Creşterea pentru PIB-ul Spaniei din T3 2020 ar urma totuşi să fie mai mică decât în cazul altor ţări europene având în vederea dimensiunea turismului spaniol în formarea PIB. În timp ce economia zonei Euro este aşteptată să raporteze un avans trimestrial al PIB de 9,4% în trimestrul trei, avansul trimestru/trimestru pentru economia Spaniei este aşteptat să fi fost de circa 7%.

Pentru trimestrul al patrulea analiştii ING se aşteaptă ca economia să reintre în recesiune estimându-se o revenire în formă de W. Per total, pentru 2020, pentru economia spaniolă, ING estimează un declin de -15%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cred ca economia spaniola are nevoie de lockdown cat mai des pentru a ajunge pe noi culmi de progres si civilizatie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb