Guvernul a trimis, la sfârşitul săptămânii trecute, Comisiei Europene cererea de modificare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, la care se adaugă capitolul privind proiectele care vor fi finanţate din mecanismul RePower EU, conform unui comunicat de presă emis de Executivul european de la Bruxelles.
Capitolul RePower EU propus de autorităţile de la Bucureşti acoperă două noi reforme şi şase noi investiţii, precum şi o măsură consolidată deja inclusă în plan, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti. Reformele şi investiţiile din acest capitol se referă la creşterea producţiei de energie verde, la îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor şi la îmbunătăţirea competenţelor forţei de muncă în domeniul producţiei de energie verde.
Modificarea planului propus de guvernul Ciolacu presupune eliminarea a patru investiţii din planul iniţial şi modificarea a aproximativ 70 de măsuri. Cererea României de modificare a planului se bazează pe necesitatea de a ţine cont de inflaţia ridicată din anul 2022, de întreruperile din lanţul de aprovizionare şi de revizuirea în scădere a alocării maxime de granturi în cadrul mecanismului de redresare şi rezilienţă de la 14,2 miliarde euro la 12,1 miliarde euro. Această revizuire face parte din actualizarea din iunie 2022 a grilei de alocare a granturilor din cadrul PNRR şi reflectă performanţa economică relativ mai bună a României în 2020 şi 2021 decât se preconiza iniţial.
Guvernul a mai solicitat să îşi transfere către PNRR partea sa din rezerva de ajustare la Brexit, în valoare de 43,2 milioane euro. Împreună cu granturile PNRR şi RePower EU (12,1 miliarde euro şi respectiv 1,4 miliarde euro) şi cu împrumuturile PNRR deja angajate în cadrul planului iniţial (14,9 miliarde EUR), aceste fonduri ridică planul modificat prezentat la aproape 28,5 miliarde euro.
Comisia va evalua acum dacă planul modificat îndeplineşte în continuare toate criteriile de evaluare stabilite în Regulamentul PNRR. În cazul în care evaluarea Comisiei este pozitivă, aceasta va prezenta o propunere de modificare a deciziei de punere în aplicare a Consiliului pentru a ţine seama de modificările aduse planului românesc. Statele membre vor avea apoi la dispoziţie patru săptămâni pentru a aproba evaluarea Comisiei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2023, 22:31)
Va aduceti aminte cand ni s-a bagat pe gat PNRR-ul "IN FORMA ACTUALA" cum Ghinea, USR, PNL si Iohannis care mai de care ne spuneau ca "NU SE MAI POATE RENEGOCIA", ca trebuie sa-l implementam asa cum este...si acum ce vedem, ca se renegociaza intr-o veselie "eliminarea a patru investiţii din planul iniţial şi modificarea a aproximativ 70 de măsuri"...pentru "speciali" orice este "negociabil"...va dati seama cum ne mint astia pe fata, ca si cu dronele, nu a cazut nici o drona in Romania, si nici unul nu-si da demisia pentru minciunile spuse