• Magistraţii sunt nemulţumiţi de noua lege de salarizare
în sectorul bugetar
• Protestele au cuprins 80% din instanţele din ţară
Magistraţii din instanţele bucureştene au continuat, ieri, protestele faţă de prevederile proiectului legii unice de salarizare a personalului bugetar şi subfinanţarea cronică a sistemului justiţiei.
Dosarele de la secţiile civil, comercial, contencios şi penal au fost amânate, cu excepţia celor privind arestările şi încredinţarea minorilor. De asemenea, arhivele şi registraturile au fost închise pentru public şi avocaţi.
Potrivit Agerpres, pe lângă Tribunalul Bucureşti, Curtea de Apel Bucureşti şi cele şase judecătorii, la protestul magistraţilor a aderat şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Conform unei statistici date publicităţii, marţi, de Reţeaua naţională a Adunărilor Generale ale Judecătorilor (RNAG), aproximativ 80% din totalul instanţelor din România au declanşat proteste.
Astfel, s-a decis încetarea activităţii de judecată de către Curţile de Apel din Alba Iulia, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Galaţi, Oradea, Piteşti, Suceava, Ploieşti, Iaşi, Braşov şi Târgu Mureş. De asemenea, 31 de tribunale au decis să organizeze acţiuni similare, la care se alătură 100 de judecătorii.
Toate aceste instanţe au optat pentru încetarea activităţii de judecată, majoritatea începând cu 1 septembrie, restul de la 7 septembrie.
• Predoiu invită la dialog
Ministrul Justiţiei şi Libertăţii Cetăţeneşti, Cătălin Predoiu i-a convocat, astăzi, pe preşedinţii curţilor de apel şi cei ai tribunalelor, precum şi pe şefii parchetelor din toată ţara la o videoconferinţă pentru a discuta despre legea unică de salarizare a aparatului bugetar.
Discuţiile care se vor purta în videoconferinţă vizează legea unică de salarizare a personalului din Justiţie, protestele magistraţilor şi rectificarea bugetară.