Pe măsură ce perioada concediilor se apropie de final, românii încep să economisească pentru noul an şcolar şi universitar şi pentru evenimentele comerciale din ultimul trimestru al anului. Popularitatea tot mai mare a băncilor digitale, cum este şi Revolut, care se apropie de 4 milioane de clienţi retail pe piaţa locală, face ca instrumentele de economisire în lei sau investiţiile cu componentă de acumulare în dolari americani, euro şi lire sterline să devină tot mai căutate, conform unui studiu Revolut.
Ce cred românii despre băncile digitale şi economisire?
Un studiu realizat recent de Dynata pentru Revolut în România a arătat că 42,3% dintre respondenţi apelează la băncile digitale deoarece acestea îi ajută să economisească. Unul din doi respondenţi din categoria de vârstă 45-54 de ani consideră că realizarea de economii reprezintă principalul beneficiu al băncilor digitale. Chiar şi generaţiile mai mature (65+) apreciază că economisirea este un avantaj obligatoriu pentru băncile digitale (46%). Milenialii din segmentul de vârstă 35-44 acordă şi ei importanţă conturilor de economii oferite de băncile digitale (42%, similar mediei generale), în timp ce pentru generaţia mai tânără (18-24 de ani) posibilitatea de a economisi influenţează mai puţin alegerea unei bănci digitale (35%).
Din datele interne ale Revolut reiese că 31% din totalul clienţilor care deţin conturi de economii se încadrează în segmentul de vârstă 25-34 de ani. Ei sunt urmaţi de segmentele de vârstă 35-44 de ani (25,33%) şi 18-24 de ani (24,8%). Clienţii cu vârste cuprinse între 45-54 de ani reprezintă 13,45%, iar cei de 55-64 de ani, 4,23%.
Cât economisesc utilizatorii români cu Revolut?
În medie, un client Revolut a pus deoparte 3.711 lei în Conturi de economii, reprezentând echivalentul unui salariu minim brut la nivel de economie. Totuşi, generaţiile mai mature (peste 45 de ani) deţin economii mai mari ca sumă medie per utilizator faţă de generaţiile sub 35 de ani.
Cea mai mare sumă medie economisită a fost înregistrată pentru segmentul de vârstă 35-44 de ani - 5.529 lei. Aceeaşi categorie de vârstă se află şi pe prima poziţie, conform datelor interne Revolut, după suma totală economisită (37,73%). Următoarea categorie de vârstă care este de asemenea preocupată de economisire e reprezentată de segmentul 55-64 de ani, cu o sumă medie economisită de 4.484 RON, în timp ce 5,12% din suma totală a economiilor făcute de clienţii români în conturi de economii Revolut este asociată aceleiaşi categorii de vârstă. După ei, pe poziţia a treia, se află generaţia mai matură, din segmentul 45-54 de ani, cu 4.372 de lei în medie per client (15,85% din valoarea totală a fondurilor din conturile de economii).
Generaţia Z (18-24 de ani) a pus deoparte, în medie, 1.459 de lei, în timp ce sumele economisite de acest segment de vârstă se ridică la 9,75% din fondurile totale economisite. Deşi cei mai numeroşi deţinători de conturi de economii în Revolut sunt clienţii din categoria de vârstă 25-34 de ani, după sumele totale economisite, aceştia se află pe poziţia a doua cu 30%, în timp ce valoarea medie a economiilor per client, în acest segment, este de 3.612 lei.
Revolut îşi propune să promoveze incluziunea financiară şi să simplifice interacţiunile clienţilor cu furnizorii de servicii financiar-bancare. Diverse cercetări ne arată că tendinţa spre economisire se accentuează odată cu vârsta, iar Revolut şi-a setat printre priorităţi promovarea unui comportament financiar responsabil în rândul generaţiilor mai tinere. Produsele noastre inovatoare le permit Generaţiei Z şi clienţilor mai puţin experimentaţi să economisească în conturi de economii clasice sau să investească în Fonduri Flexibile de Investiţii cu risc scăzut, cum ar fi fondurile de pieţe monetare. Cu Revolut, utilizatorii îşi pot atinge scopurile legate de sporirea fondurilor personale într-un mediu transparent şi sigur, atât în moneda locală, cât şi în dolari americani, lire sterline, euro, în funcţie de tipul de produs, cu dobânzi atractive, a declarat Gabriela Simion, General Manager Revolut Bank UAB Sucursala România.
Revolut a lansat în România, în februarie 2024, conturile de economii în lei cu dobândă care poate ajunge până la 4,25% pe an, un produs oferit de Revolut Bank UAB. Dobânzile anuale practicate de Revolut Bank UAB pentru conturile de economii în moneda locală sunt următoarele: pentru clienţii Standard - 2.50% p.a. (per annum), pentru Plus - 2.50% p.a., pentru Premium - 3% p.a., pentru Metal - 3.75% p.a şi pentru Ultra - 4.25% p.a. Clienţii care vor să obţină dobânzi mai bune pot să treacă de la planul gratuit Standard la planurile cu plată, direct din aplicaţie. Pentru a-şi deschide un cont de economisire şi a obţine dobândă virată zilnic la economiile în lei, un client trebuie să-şi actualizeze aplicaţia la cea mai recentă versiune, să acceseze secţiunea centrală din aplicaţie - Conturi - de unde va selecta, din lista de opţiuni, Adaugă cont nou/ Cont economii.
Alternativa pentru clienţii cu o toleranţă la risc redusă: Fondurile Flexibile de Investiţii
Din iulie 2024, Revolut a adăugat în portofoliul său un nou produs care îi ajută pe clienţi să îşi sporească rezervele în euro, dolari americani sau lire sterline - Fondurile Flexibile de Investiţii. În mai puţin de o lună de la lansarea acestui produs, românii deţineau deja peste 10 milioane de euro în acest tip de conturi.
Acest instrument de investiţii cu componentă de economisire este oferit de Revolut Securities Europe UAB şi pune la dispoziţia clienţilor un produs flexibil, cu rate ale dobânzii variabile de la 4,05% la 5,32% în dolari americani, cu posibilitatea de a adăuga sau retrage fonduri de oriunde, oricând (se aplică T&Cs) şi de a rotunji mărunţişul sau de face transferuri recurente către aceste conturi, pentru diverse obiective.
Atunci când adaugă bani în Fondurile Flexibile de Investiţii, clienţii investesc în fonduri de piaţă monetară la alegerea lor, care oferă rate ale dobânzii în conformitate cu ratele pieţei monetare, ceea ce înseamnă că, atunci când dobânzile practicate de băncile centrale sunt ridicate, randamentul fondului este la fel de mare (şi invers). Fondurile de pieţe monetare oferă de obicei rate ale dobânzii mai mari decât conturile de economii tradiţionale. Deşi capitalul şi dobânzile nu sunt garantate, aceste fonduri de pe pieţele monetare au cel mai scăzut nivel de risc din această categorie de investiţii (1 din 7).