Rezerva Federală a SUA va permite băncilor să plătească dividende şi să-şi răscumpere acţiuni

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 martie 2021

Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) va ridica din 30 iunie restricţiile aplicate băncilor privind plata de dividende şi răscumpărarea propriilor acţiuni, a anunţat entitatea bancară centrală la finalul săptămânii trecute. Restricţiile au fost implementate în primele luni ale pandemiei de Covid-19 pentru menţinerea solidităţii sistemului bancar american.

Decizia, care a fost luată în unanimitate de membrii Comitetului de politică monetară (FOMC) al Fed, se va aplica băncilor care trec testele de stres din acest an, teste în cadrul cărora banca centrală evaluează rezistenţa individuală a instituţiilor de credit la un nou şoc economic.

Potrivit Financial Times, decizia reflectă încrederea crescândă a Federal Reserva asupra perspectivelor economiei americane şi încrederea în faptul că cele mai mari bănci din SUA au trecut cu bine criza economică declanşată de pandemie.

"Sistemul bancar continuă să fie o sursă de forţă şi revenirea la cadrul nostru normal, după testul de stres din acest an, va asigura păstrarea acestei forţă", a declarat la finalul săptămânii Randal Quarles, vicepreşedintele pe supraveghere bancară al Fed.

Fed-ul a anunţat că dacă o bancă se va situa "peste toate cerinţele sale minime de capital bazate pe risc în urma testului de stres din acest an" restricţiile nu se vor mai aplica după data de 30 iunie. Dacă o bancă nu se va încadra în limitele prevăzute după categoria de risc în care intră respectiva instituţie, restricţiilor vor rămâne în vigoare încă trei luni după 30 iunie.

Banca centrală americană a început recent un proces prin care urmăreşte să readucă la normal sistemul bancar şi supravegherea bancară după măsurile de urgenţă luate în 2020 ca urmare a pandemiei.

În urmă cu două săptămâni Fed a anunţat că nu va extinde după 31 martie o regulă ce exclude titlurile de trezorerie americane şi sumele depuse la băncile din reţeaua Fed din calculul rezervelor minime obligatorii ale băncilor americane, măsură implementată anul trecut la vârful tensiunilor financiare provocate de pandemia de Covid-19. 

Băncile mari de pe Wall Street, în frunte cu JPMorgan, au făcut lobby la Fed pentru extinderea respectivei reguli, denumită Supplementary Leverage Ratio (SLR). După criza din 2008, băncilor li s-au impus limite cu privire la nivelul maxim de leverage (capital împrumutat) pe care îl pot avea pentru a reduce riscurile din sistemul bancar.

Banca Centrală Europeană (BCE) este aşteptată să ia măsuri similare la nivelul uniunii bancare cu privire la plata de dividende şi realizarea de răscumpărări. Restricţiile BCE sunt programate să expire la finele lunii septembrie.

Banca Naţională a României (BNR) a convenit de asemenea cu sistemul bancar din ţara noastră, anul trecut, amânarea plăţii de dividende de către instituţiile de credit.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) va ridica din 30 iunie restricţiile aplicate băncilor privind plata de dividende şi răscumpărarea propriilor acţiuni"

    Adica vor starni bancile sa nu mai ofere credit ca pondere in piata si alora de nu erau "eligibili". 

    Vor scumpii costurile de creditare, vor prefera sa directioneza "capitalul" ca pondere in piata financiara (externa/interna etc achzitii) neglijand iar ca pondere piata reala exact pe urmattorul ciclu depresiv (dupa 2023 in colo). 

    In 2021 si 2022 Bancile Comerciale / Locale vor juca frumos pana vor incepe sa schimbe macazul; pana se prinde piata cotatiile la unele active financiare din piata reala vor fii deja prabusite in termeni reali. 

    semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb