Rezervele valutare la Banca Naţională a României au urcat cu 257 milioane de euro, în luna ianuarie, la 32,68 miliarde euro, după ce Fondul Monetar Internaţional a virat tranşa de circa 900 de milioane de euro.
În cursul lunii ianuarie au avut loc intrări de 1.771 milioane euro, reprezentând tranşa a VII-a aferentă acordului stand-by, modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele, potrivit BNR. De asemenea, Banca Centrală a înregistrat ieşiri de 1.514 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat, precum şi deprecierea dolarului american şi a lirei sterline faţă de euro cu impact asupra diminuării valorice a părţii din rezerva internaţională denominată în aceste două valute .
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, în ianuarie. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3.258 milioane euro, mai anunţă BNR.
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 ianuarie 2011 au fost de 35,94 miliarde euro, faţă de 35,95 miliarde euro la 31 decembrie 2010.
Plăţile scadente în luna februarie 2011 în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Minis-terul Finanţelor Publice, însumează 163,08 milioane euro.
Rezervele valutare au atins un nivel record de 32,8 miliarde de euro, în luna noiembrie 2010.