Rezervele valutare ale Chinei au atins, în ianuarie, cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, în condiţiile în care banca centrală de la Beijing (PBOC) a vândut dolari ca să susţină cursul de schimb al yuanului.
Conform datelor oficiale, rezervele valutare ale Chinei au scăzut cu 99,5 miliarde de dolari luna trecută, la 3.230 de miliarde de dolari - cel mai redus nivel înregistrat după luna mai 2012. Analiştii aşteptau un declin mai mare: 120 de miliarde de dolari, după scăderea record din decembrie, de 107,9 miliarde dolari.
PBOC intervine pe piaţă în condiţiile în care, în ultima perioadă, temerile privind economia chineză au dus la deprecierea monedei naţionale (yuanul) până la cel mai mic curs din ultimii cinci ani. Ca să oprească deprecierea, banca centrală a Chinei vinde dolari.
Autorităţile de la Beijing şi-au fixat un obiectiv de creştere economică de 6,5-7% pentru 2016.
De menţionat că PIB-ul Indiei a crescut cu 7,3% în ultimul trimestru al anului trecut, în ritm anual, acesta fiind cel mai rapid ritm de expansiune înregistrat de marile economii ale lumii, peste cel din China, care a fost de 6,8%. Oficialii din India aşteaptă o creştere economică de 7,6% pentru anul fiscal ce se încheie în martie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de d.i. în data de 17.02.2016, 16:35)
pacat, putea fi un articol "tare"! ne este. au scazut rezervele valutare, dar faptul ca au crescut activele externe nu spune nimic?! atentie!