Rezervele valutare internaţionale ale ţării noastre, administrate de Banca Naţională a României, au crescut la 27,743 miliarde euro - maxim istoric - în august, cu 1,5% faţă de luna precedentă, pe fondul creşterii cotei aferente României prin alocarea generală de DST a FMI.
În cursul lunii au avut loc intrări de 2.400 milioane euro, reprezentând modificarea structurii rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, creşterea cotei aferente României prin alocarea generală de DST efectuată de FMI, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv din emisiunea de obigaţiuni pe piaţa internă), alimentarea contului Comisiei Europene, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele. Ieşirile aferente lunii august s-au cifrat la 1.983 milioane euro, reprezentând modificarea nivelului rezervelor minime în valută ca urmare a deciziei de reducere a ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută cu scadenţe reziduale de sub doi ani ale instituţiilor de credit la nivelul de 30 la sută de la 35 la sută începând cu perioada de aplicare 24 august-23 septembrie 2009, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat şi altele, potrivit BNR .Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 2.207 milioane euro.
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 august 2009 au fost de 29.950 milioane euro, faţă de 29.540 milioane euro la 31 iulie 2009.
Plăţile scadente în luna septembrie 2009 în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 100 milioane euro, se mai arată în comunicatul BNR.