Rezervele valutare la Banca Naţională a României s-au diminuat cu 684 milioane euro, în luna aprilie, ajungând la 32,07 miliarde euro, potrivit unui comunicat al BNR.
Ieşirile din rezervă au însumat 1,453 miliarde euro, dintre care suma de 1,3 miliarde euro a fost determinată de diminuarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit.
Consiliul de Administraţie al BNR a decis la sfârşitul lunii martie să reducă ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută cu scadenţă sub doi ani de la 25% la 20%, începând cu perioada de aplicare 24 aprilie - 23 mai 2011.
BNR a mai efectuat plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat. De asemenea, deprecierea dolarului american şi lirei sterline faţă de euro a avut impact asupra diminuării valorice a părţii din rezerva internaţională denominată în aceste două valute, precizează Banca Centrală.
Intrările au totalizat 759 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,440 miliarde euro.
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 aprilie 2011 au fost de 35,513 miliarde euro, faţă de 36,123 miliarde euro la 31 martie 2011.
Plăţile scadente în luna mai 2011 în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 238,93 milioane euro.