REZILIEREA CONTRACTULUI PENTRU AUTOSTRADA TRANSILVANIA Ministrul Şova, pe ultima sută de metri cu negocierea despăgubirilor pentru Bechtel

A.T.
Ziarul BURSA #Companii / 28 mai 2013

Ministrul Şova, pe ultima sută de metri cu negocierea despăgubirilor pentru Bechtel

Dan Şova, ministrul delegat pentru marile proiecte şi investiţii străine, încă negociază condiţiile de reziliere a contractului dintre stat şi Bechtel, precum şi valoarea despăgubirilor pe care autorităţile trebuie să le plătească americanilor.

Presa centrală a relatat, la finele săptămânii trecute, că ieri urma să fie reziliat contractul pentru construcţia Autostrăzii Transilvania. Biroul de presă al ministrului delegat Şova ne-a precizat, ieri: "Domnul ministru nu a spus că astăzi (n.r. ieri) se reziliază contractul cu Bechtel, ci că astăzi începe numărătoarea inversă privind rezilierea şi că suntem pe ultima sută de metri cu perfectarea termenilor rezilierii". Potrivit Mediafax, Dan Şova a precizat, ieri, că "rezilierea este o chestiune de zile".

Surse din Departamentul pentru marile proiecte şi investiţii străine susţin că negocierile finale vi­zea­ză suma pe care statul român le-o va plăti americanilor de la Bechtel ca despăgubire şi că această sumă nu este una fabuloasă, aşa cum s-a speculat în anii trecuţi, ci una "rezonabilă, comparativ cu ce s-a plătit, până acum, către Bechtel".

Miniştrii Transporturilor din anii trecuţi au declarat că rezilierea contractului semnat în 2004 între statul român şi Bechtel ar atrage acordarea de despăgubiri, din bani publici, de ordinul sutelor de milioane de euro. Ei au arătat că autorităţile sunt captive acestui contract, semnat de Guvernul Năstase, care este făcut în favoarea Bechtel. Companiei i s-a încredinţat direct construcţia autostrăzii în lungime de 415 km şi în valoare estimată, la acea dată, de circa 2,2 miliarde de euro.

Foşti miniştri ai Transporturilor s-au arătat, în repetate rânduri, nemulţumiţi de faptul că "Bechtel, şi dacă stă, câştigă şi este plătit", din cauza modului în care a fost conceput contractul. Adică, ori de câte ori proiectul autostrăzii a rămas fără fonduri de la bugetul de stat, constructorul a primit bani pentru utilajele şi oamenii pe care îi ţinea degeaba.

Până în prezent, Bechtel a dat în folosinţă 52 km din autostradaTransilvania (Braşov-Borş), iar statul a plătit circa 1,4 miliarde de euro, potrivit celor mai recente date, care nu precizează dacă această sumă include sau nu exproprierile terenurilor de pe traseul autostrăzii. Bechtel a mai realizat lucrări şi pentru alte tronsoane care sunt în diverse stadii de execuţie.

Alexandru Dobre, cunoscut specialist în domeniul infrastructurii şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), ne-a declarat: "Este foarte greu să estimezi valoarea despăgubirii pe care o va achitat statul. Iniţial, contractul presupunea ca Bechtel să se ocupe de proiectare, construcţie şi finanţare. Ulterior, el a tot fost renegociat de miniştrii Transporturilor şi plata s-a făcut prin alocări bugetare, iar de proiectare s-a ocupat tot statul. S-ar putea ca termenii rezilierii să nu mai fie la fel de duri".

Premierul Victor Ponta a declarat că a decis să trimită Corpul de Control pentru a verifica acest contract. Controlul a fost confirmat şi de minis­trul Şova, care a precizat că ins­pectorii vor verifica derularea contractului de la început şi până în prezent, deoarece opinia publică doreşte să ştie cum au fost cheltuite fondurile.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb