CNVM părea hotărâtă, spre finalul anului trecut, să rezolve odată pentru totdeauna problema Rasdaq, însă perspectiva desfiinţării Comisiei până în luna martie ar putea să taie din elanul comisarilor. Foarte probabil, unii dintre ei nu vor mai prinde un loc în noua structură - Autoritatea Unică de Supraveghere, care va lua locul CNVM, CSA şi CSSPP.
Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a primit până pe 12 decembrie 2012 "feedback" din partea pieţei pentru proiectul de desfiinţare a pieţei Rasdaq, publicat în luna noiembrie.
Statutul pieţei Rasdaq a ridicat numeroase controverse, de-a lungul timpului, întrucât CNVM a aplicat pentru Rasdaq reguli similare unei pieţe reglementate, însă segmentul nu se încadrează la această categorie potrivit normelor europene.
Astfel, de ani buni, autorităţile pieţei, dar şi Bursa de Valori Bucureşti se chinuie să scape de acest cartof fierbinte.
Se pare că CNVM ar fi dorit ca, la finalul consultărilor cu actorii pieţei, să rezulte un proiect de lege, care să ia calea Parlamentului.
Însă, Guvernul a decis desfiinţarea arbitrului pieţei de capital şi unirea sa cu instituţiile similare din piaţa asigurărilor şi a pensiilor private, până în luna martie, ceea ce înseamnă că soluţionarea "Rasdaq" ar putea să rămână o temă pentru noii supraveghetori.
Şansele ca CNVM să se mişte rapid şi să lanseze un proiect până la des-fiinţare sunt mici, dacă judecăm după experienţa de până acum, însă nu sunt nule, având în vedere că unii comisari se pare că doresc să bifeze la realizări proiectul.
Carmen Negoiţă, preşedintele CNVM, a spus, într-un interviu pentru ziarul "BURSA", la finalul lunii noiembrie, că Rasdaq este o problemă care nu mai poate suferi amânare.
Comisia a propus mutarea emitenţilor de pe Rasdaq pe o piaţă reglementată sau unul dintre sistemele alternative de tranzacţionare (ATS) din România.
Potrivit proiectului, în termen de o lună de la data intării în vigoare a actului, Bursa de Valori Bucureşti trebuie să identifice firmele care îndeplinesc condiţiile de admitere pe o piaţă reglementată.
BVB va întocmi şi va transmite CNVM o listă cu societăţile respective, pe care le va informa că îndeplinesc condiţiile pentru transferul pe o piaţă reglementată.
Ulterior, conducerile firmelor vor consulta acţionarii, aceştia urmând să aleagă mutarea pe o piaţă reglementată sau pe un sistem alternativ. AGA va fi convocată în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a actului elaborat de Comisie.
Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) nu este de acord cu proiectul CNVM de desfiinţare a pieţei Rasdaq, care este supus dezbaterii publice până astăzi.
Potrivit AIPC, pentru Rasdaq, reafirmarea statutului de piaţă reglementată, conform deciziei de înfiinţare a acestei pieţe, în 1996, este singura soluţie legală şi utilă pieţei de capital din România.
Pe piaţa Rasdaq sunt listate 1.086 de societăţi, cu o capitalizare totală de 9,02 miliarde lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.01.2013, 07:06)
Cam mult tupeu din partea unei institutii care nu a reusit sa-l determine pe Chelu sa respecte legea.
2. dilema
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 10.01.2013, 08:03)
Rasdaq-ul e o struto-camila la care CNVM-ul se tot gandeste cum e mai bine: sa-i smulga penele, sau sa-i taie coada? Riscul e ca Autoritatea unica sa fie si ea tot un fel de mutant din asta...
3. Nu o rezolva !
(mesaj trimis de Theraflu în data de 10.01.2013, 11:36)
Nu o rezolva !
Are alte prioritati decat cele de pe piata de capital !
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.01.2013, 15:29)
Corect, CNVM-ul se ocupa cu altceva decat cu supravegherea pietei de capital. Nu au aratat absolut niciodata ca le pasa si de micii actionari, nu doar de marii mahari care fac si desfac jocurile pe bursa.