REZULTATELE REFORMEI DIN JUSTIŢIE ÎNTÎRZIE SĂ APARĂ Sistemul juridic din ţara noastră este unul greoi, opac şi autoritar

Valentin Roman
Ziarul BURSA #Politică / 2 august 2006

Cu numai cîteva luni înainte de integrarea europeană, cetăţenii ţării noastre continuă să se plîngă că sistemul judiciar este unul care încă funcţionează după proceduri greoaie, este netransparent, iar soluţionarea conflictelor care ajung în instanţă durează prea mult. Această percepţie asupra actului de judecată vine puternic în contradicţie cu mult promovata şi lăudata campanie de reformare a sistemului judiciar din ţara noastră, demarată de diverse instituţii în măsură să influenţeze modul în care se realizează actul de dreptate.

Într-un studiu elaborat de "Transparency International" Romania, bazat pe sesizările unui număr de 1.600 de cetăţeni, care au constituit părţi reclamate sau reclamante în diferite procese, se arată că percepţia acestora în privinţa sistemului judiciar din ţara noastră nu s-a schimbat prea mult faţă de anii trecuţi, oamenii fiind în continuare de părere că acesta este un sistem "greoi, opac şi autoritar".

Victor Alistar, directorul executiv al "Transparency", a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că "cetăţenii care ne-au sesizat se plîng de durata proceselor, de faptul că acestea sînt tărăgănate evitîndu-se urgentarea procedurilor, de lipsa de transparenţă a deciziilor instanţelor şi de faptul că magistraţii continuă să aibă o atitudine mult prea autoritară nejustificînd anumite măsuri luate în etape intermediare ale procesului, dar care pot influenţa cursul acestuia". Potrivit rezultatelor studiului respectiv, o altă percepţie a cetăţenilor care au avut de-a face cu justiţia în diverse conjuncturi este cea a organizării magistraţilor în diverse grupuri care au la bază relaţii de rudenie sau prietenie.

Victor Alistar: "Există încă oameni care pierd procese cu dreptatea în mînă"

Un procent important din cei 1.600 de cetăţeni care au făcut obiectul studiului s-a plîns de faptul că apărătorii nu manifestă interes pentru cauza pe care o reprezintă, lucru care duce la pierderea unor procese. Pe de altă parte, Victor Alistar a mai spus că "imaginea pe care o au oamenii în privinţa sistemului judiciar, per ansamblu, este mai proastă decît realitatea, deoarece nu majoritatea magistraţilor alimentează această percepţie, ci o minoritate care nu este sancţionată atunci cînd sînt constatate abateri". Domnia sa este de părere că, în justiţie, este greu de demonstrat un caz de corupţie, în schimb gravele neglijenţe sau abuzurile din partea instanţelor pot fi probate mai uşor şi pedepsite conform legilor. Pe marginea acestui subiect, Victor Alistar a opinat că, în prezent, aceste sancţiuni, aplicate magis-traţilor care greşesc voit sau nevoit, sînt încă rare sau prea mici.

Studiul elaborat de "Transparency" mai relevă că, în ceea ce priveşte cooperarea interinstituţională dintre diferitele entităţi de răspundere în actul de justiţie, există în continuare probleme mari şi disfuncţionalităţi care, susţine domnul Alistar, ar putea fi rezolvate, într-o mare măsură, prin stabilirea unui mecanism de unificare a practicii judiciare. Astfel, ar putea fi evitate cazurile, încă existente, în care aceeaşi instanţă, pe procese de aceeaşi speţă, emite hotărîri diametral opuse.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb