ROBERT HOLZMANN, BCE: "Este crucială eliminarea ratelor negative ale dobânzilor în 2022"

G.B
Internaţional / 2 ianuarie 2022

Robert Holzmann (sursa foto: Twitter)

Robert Holzmann (sursa foto: Twitter)

Banca Centrală Europeană va trebui să se concentreze în 2022 pe eliminarea graduală a ratelor negative ale dobânzilor şi a politicii monetare neconvenţionale, a declarat Robert Holzmann, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, transmite Reuters, citată de Digi24.

La şedinţa de politică monetară din 16 decembrie, Banca Centrală Europeană a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%. De asemenea, Banca Centrală Europeană a decis să reducă şi mai mult stimulentele dar în acelaşi timp a promis un sprijin consistent pentru 2022, confirmând viziunea sa relaxată cu privire la inflaţie şi sugerând că orice ieşire după mai mulţi ani de politică monetară ultrarelaxată va fi una lentă.

BCE va înceta în luna martie 2022 să mai achiziţioneze active în cadrul programului de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP). În paralel, însă, BCE îşi va accelera achiziţiile de obligaţiuni în cadrul unui program mai vechi, denumit program de achiziţionare de active (asset purchase programme - APP), astfel că instituţia de la Frankfurt va continua să fie activă pe piaţă.

Nivelul achiziţiilor de obligaţiuni generează dispute aprinse în interiorul BCE, unde "vulturii" ar dori o diminuare mai accelerată a politicii monetare relaxate, în timp ce "porumbeii" sunt în favoarea menţinerii unui sprijin monetar consistent având în vedere revenirea incertitudinilor, începând cu impactul potenţial al variantei Omicron.

Holzmann, care este şi guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei, a apreciat că inflaţia va atinge nivelul de vârf la începutul lui 2022, iar apoi va scădea lent. Oficialul a estimat că rata inflaţiei, previzionată la 2,7% anul acesta, ar urma să crească la 3,2% în 2022, şi să se reducă la 2,3% în 2023 şi la 2% în 2024. Unii oficiali presează BCE să admită riscurile în creştere provocate de inflaţie, iar guvernatorii băncilor centrale din Germania, Portugalia şi Lituania au avertizat deja în mod public în legătură cu riscurile inflaţioniste.

În noiembrie, rata inflaţiei a urcat la 4,9%, cel mai ridicat nivel de la introducerea euro. Este un nivel al inflaţiei mai mult decât dublu faţă de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor de 2% pe termen mediu.

Conform previziunilor economice de toamnă, publicate joi de Comisia Europeană (CE), inflaţia în zona euro va atinge un nivel maxim de 2,4% în 2021, înainte de a scădea la 2,2% în 2022 şi la 1,4% în 2023, deoarece se estimează că preţurile la energie se vor stabiliza treptat.

Această creştere puternică a inflaţiei este determinată în principal de majorarea preţurilor la energie, dar ea pare să fie legată şi de un set amplu de ajustări economice ulterioare pandemiei, sugerând că nivelurile ridicate actuale sunt în mare măsură tranzitorii, apreciază Comisia Europeană.

Analiştii se aşteaptă BCE să anunţe reducerea stimulentelor monetare chiar dacă va promite un sprijin consistent timp de mai mulţi ani. O majorare a costului creditului în 2022 rămâne foarte puţin probabilă, a declarat în repetate rânduri preşedintele BCE, Christine Lagarde, care este convinsă că actualul puseu inflaţionist este unul temporar şi se va diminua anul viitor, chiar dacă BCE urmăreşte cu atenţie riscul unei spirale salarii-preţuri.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Prea târziu și prea puțin. Când ceva ia foc este bine să incerci sa-l stingi cat mai repede. Cu cât il lasi să se extindă, efortul este mai mare și daunele mai serioase, indiferent de câte resurse aloci.Bancile centrale trebuiau să intervină mai repede.Anii 70' in SUA sunt o dovadă elocventă. Odată cu decuplarea de la etalon aur și realitatea unei inflații de peste 8% intre anii 1971-1981,singura măsura a FED(pe atunci tehnologia nu permitea tapering și quantiative easing) ptr.a potoli inflația a fost să aducă dobânzi reale,chiar cu două cifre.Si acum mai sunt investitori care au luat titluri de stat americane cu dobânzi aproape de 20% emise sub guvernarea lui Paul Volker,cel care a potolit inflația in America acelor ani.Azi pare o dobânda incredibilă, dar mâine în condițiile unei inflații scăpate de sub control?

    Cu inflația ca si cu încrederea în banci,nu e de joaca și costurile pot fi imense ptr.recastigarea credibilității.  

    Ce tupeu. Ai inflatie de 10% in UE mai un pic si spui ca "te concentrezi" pe eliminarea dobanzilor negative.

    Dupa-aia tataie o sa se mire de ce jumatate din tineret tine bani in crypto si alte balarii. Pai... nu le mai fura din puterea de cumparare nene! 

    1. 100% de acord.

      Furtul e întotdeauna de la populație, în schimb politicienii și bancherii se pun întotdeauna la adăpost.  

      Ultima dovadă e ca până și membrii FED 

      Robert Kaplan,președinte regional Dalas al FED,și Eric Rosengren șef FED Boston ba chiar Jerome Powell șeful cel Mare au efectuat tranzacții financiare beneficiind de informații din interior pentru a obține avantaje materiale.

      Dacă s-a ajuns până aici în rândul celor care ar trebui să aibă cea mai mare autoritate morală din lume,vă puteți da seama unde a ajuns impostura și corupția.Ca urmare țineți minte că sunteți fiecare singuri și ține doar de voi să faceți față realității, cei ce guvernează peste tot în lume, nu mai au grijă decât de ei.De populație nu-i interesează decât în anii electorali când îi mint cu promisiuni ptr a rămâne la butoane.  

      Ups, pe crypto te poti trezi cu putere de cumparare zero, peste noapte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb