Robert Holzmann: "BCE trebuie să înceteze să mai subvenţioneze băncile"

S.B.
Bănci-Asigurări / 3 aprilie

Robert Holzmann: "BCE trebuie să înceteze să mai subvenţioneze băncile"

Banca Centrală Europeană trebuie să înceteze să mai subvenţioneze băncile comerciale şi ar trebui să reducă dobânzile plătite pentru lichidităţile pe care băncile le-au luat ieftin de la banca centrală, a declarat miercuri guvernatorul Băncii Naţionale Austriei, Robert Holzmann, informează Agerpres.

În prezent, băncile comerciale stau pe un exces de lichiditate de aproximativ 3.200 miliarde de euro, care este depozitat la BCE şi pentru care băncile comerciale primesc o dobândă de 4%, ceea ce face ca atât BCE cât şi multe dintre băncile naţionale din zona euro să înregistreze pierderi.

"Nu există niciun motiv de politică monetară pentru care ar trebui să mai oferim această subvenţie. Nu este acceptabil că actuala structură pune povară majoră pe rezultatele financiare ale băncilor centrale. Nu putem funcţiona la nesfârşit pe deficite", a spus Robert Holzmann, care face parte şi din Consiliul guvernatorilor BCE.

În miezul problemei stă operaţiunea de tipărire masivă de bani a BCE, cunoscută sub denumirea de relaxare cantitativă, care a fost punctul de referinţă al eforturilor sale de stimulare din ultimul deceniu. BCE a tipărit mii de miliarde de euro pentru a cumpăra obligaţiuni guvernamentale, în speranţa că creditul ieftin şi abundent va relansa creşterea economică şi va readuce inflaţia înapoi la ţinta de 2%. Atunci când dobânzile erau în zona negativă, aceste lichidităţi masive costau BCE foarte puţin însă acum instituţia de la Frankfurt trebuie să plătească o dobândă de 4% pentru banii depozitaţi de băncile centrale, iar aceste cheltuieli depăşesc cu mult orice venit pe care l-ar putea înregistra BCE.

Având în vedere că durează mai mulţi ani pentru ca grămada de obligaţiuni să se diminueze, cel mai probabil că plăţile cu dobânzile vor rămâne o cheltuială pe termen lung iar unele bănci centrale ar putea să epuizeze cea mai mare parte dacă nu totalitatea rezervelor de profit.

Acesta este şi unul dintre motivele pentru care, anul trecut, BCE a decis să ceară băncilor comerciale să păstreze, neremunerate, 1% din rezervele în exces depozitate la banca centrală.

O serie de decidenţi de la BCE, inclusiv preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel, au cerut un procent mai mare dar nu au reuşit să obţină un sprijin suficient, chiar dacă Banca Centrală a Germaniei a afişat în 2023 un rezultat negativ net din dobânzi de 13,9 miliarde de euro.

Cu toate acestea, Holzmann a spus că el nu este pregătit să renunţe la această luptă şi vrea să reducă plăţile acordate băncilor. "Din punctul meu de vedere, discuţia cu siguranţă nu s-a încheiat", a spus Holzmann, susţinând că procentul rezervelor neremunerate ar trebui să fie undeva între 5% şi 10%. "Pentru mine, asta este un fel de clawback", a adăugat Holzmann.

Analiştii de la Morgan Stanley estimează că pierderile înregistrate de BCE şi băncile naţionale, care împreună formează Eurosistemul, vor continua să crească în acest an, pentru ca în 2025 să se reducă. "Estimăm că Eurosistemul va înregistra pierderi de 56,6 miliarde de euro în 2023, 62,2 miliarde de euro în 2024 şi 12,3 miliarde de euro în 2025", estimează analiştii de la Morgan Stanley.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. "BCE trebuie să înceteze să mai subvenţioneze băncile"

    si atunci bancile cum vor finanta guvernele cu politici economice falimentare,

    de inarmare si pregatiri de razboaie nici nu mai vorbesc 

    1. Întreabă la ruși?

    BCE a printat bani fara numar , sau na "rezerve" cum le zic ei, si acum pfoai ce de lichiditate , nu putem da dobanzi.

    Problema au facut-o bancile centrale, in ultimii 15 ani, numai printare de bani si dobanzi negative, rezultatul, piata colcaie de bani printati si datoriile s-au umflat nesimtit, inflatie, preturi f mari la bursa, imobiliare, pamant agricol, petrol, aur, etc. Adica randamente tot mai mici la capitalul printat si umflat. Plus diferente tot mai mari intre saraci si bogati. Toata ziua auzim cu cate miliarde i-a crescut averea la nu stiu care. Ei, si reversul e valabil, am fost la un curs la dir agricola, principala problema a tinerilor fermieri, preturi prohibitive la pamantul agricol, si inca mai cresc. La fel pretul terenului pt o casa , aproape s-a dublat in ultimul an, in Arad, cel putin. Materialele de constructii la fel. Deci reciproca e tot valabila, banii de salariu, sau alte venituri cumpara tot mai putine active, iar da bogatii huzuresc pe politicile bancilor centrale. 

    uita sa spuna cum a subventionat BCE bancile? sau nu doreste?

    hai sa explic eu: prin politici de taxare populatie ce s-a reflectat in venituri reale in slump pe o perioada lunga de timp..in slump pib real... si uite asa directionare potential de pib real din piata in financiar pentru recapitalizare...si dupa surpriza..bancile incep sa arate iar cristaline... 

    s c c r e t 

    Acum ca se cam intelege ca Europa e pe cont propriu ,cu milioane de refugiati si de migranti economici ,in situatia de a finanta un razboi la marginea EU si in perspectiva alegerilor SUA cu rezultatul stiut ,asta e situatia . Sper guvernatorii sa aiba taria sa ajusteze politicile monetare corespunzator cu nevoile EU ,cu crizele suprapuse energetica ,migratie si ruperea lanturilor de aprovizionare etc . E adevarat ca acest experiment le a fost impus din america dar e cazul sa protejeze ce a mai ramas din guvernanta EU pentru europeni ,totusi !

    1. Sa pariezi pe trump dc rezultatul e "stiut" . Cota e 1,7!

      Trump iese presedinte... probabilitate mare....

      Odata cu Trump se intensifica si conflicte militare pe regiuni! 

      Nu ca e vina lui Trump... dar se va sti clar directia de mers si nu se va mai codii.... 

      Piburile Italiei Spaniei Portugaliei tre sa se salte pe forme de productie si livrari catre zonele de razboi...ca de nasteri nu se pot vorbii...europa net negatic la nasteri...si deci doar razvoi papam momentan... 

      s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb