Guvernul va sesiza DNA după ce Corpul de Control a constatat că, în calitate de consilier şef al directorului general şi de şef de departament la Conpet Ploieşti, Corneliu Anastase, tatăl fostului preşedinte al Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a încasat în patru ani prime de circa 30.000 euro. Un raport al Corpului de Control al premierului arată că în perioada 1 ianuarie 2009 - 31 decembrie 2012, Corneliu Anastase a încasat prime în cuantum total de 126.508 lei, din care suma de 86.189 lei provenea din fondul de premiere aflat la dispoziţia directorului general. În raportul Corpului de control al primului-ministru, se menţionează că directorul general al SC Conpet SA a avut la dispoziţie un fond de premiere în sumă totală de 3.687.948 lei, din care a acordat prime "în mod preferenţial": "Distribuirea sumelor aferente fondului de premiere s-a realizat exclusiv în baza protocolului negociat de directorul general al societăţii cu Sindicatul Liber < Conpet Ploieşti >, neexistând o procedură internă sau metodologie referitoare la modul de calcul sau la criteriile de repartizare a acestor fonduri. Persoanele care au ocupat funcţii de conducere în cadrul SC Conpet SA au încasat suplimentar faţă de salariu, din fondul de premiere, sume cuprinse între 13.836 şi 61.587 lei". În raport se mai precizează şi faptul că pe 17 iunie 2010 a fost înfiinţat Departamentul management, comunicare, iar a doua zi, în funcţia de şef al departamentului, asimilată unei funcţii de conducere, a fost numit Anastase Corneliu, care a beneficiat de un salariu lunar de 9.800 lei, similar celui de director.
Şi la capitolul cheltuieli cu deplasările în străinătate, efectuate în perioada 1 ianuarie 2009 - 31 decembrie 2012, au fost înregistrate nereguli. În respectiva perioadă, personalului Conpet trimis în străinătate i-au fost decontate cheltuieli peste nivelurile diurnelor şi plafoanelor de cazare stabilite în HG nr. 518/1995, situaţie care, potrivit raportului Corpului de control al Guvernului, a determinat producerea unei pagube în patrimoniul societăţii de aproximativ 23.048 lei. În raportul citat mai este semnalată şi achiziţia unor autoturisme, copiatoare şi mobilier, efectuate cu încălcarea dispoziţiilor legale, dar apar sume consistente cheltuite şi pentru parfumuri, băuturi alcoolice, ceasuri, stilouri şi pixuri de lux. În anul 2011, SC Conpet SA a efectuat cheltuieli mai mari cu 13.648.601 lei faţă de cele prevăzute în buget, din acestea, cheltuielile de exploatare depăşind cu 5,70% prevederile din buget, respectiv cu 19.240.110 lei: "Contractele de reclamă şi publicitate reprezintă de fapt, contracte de sponsorizare simulate, în baza cărora Clubul sportiv Conpet a primit fonduri suplimentare de la S.C. Conpet S.A. În perioada 01.01.2009 - 31.12.2012, S.C. CONPET S.A. a acordat Clubului sportiv Conpet sponsorizări în cuantum total de 1.575.000 RON, reprezentând 57% din suma totală a sponsorizărilor acordate în această perioadă de societate. În calitate de director general al S.C. Conpet SA, Tudora Dorin a semnat cu Clubul Sportiv Conpet, în care deţinea calitatea de asociat, două contracte de sponsorizare, nr. FIN320/21.11.2011 şi nr. FIN152/ 09.05.2012, prin care au fost acordate acestuia din urmă, sponsorizări în sumă totală de 475.000 RON". Corpul de control al primului-ministru, ca organ de control administrativ, va sesiza organele de urmărire penală în legătură cu operaţiunile sau actele ilicite constatate în urma desfăşurării acţiunii de control, care pot întruni elementele constitutive ale unei infracţiuni, urmând ca organul de urmărire penală sau, după caz, instanţa de judecată să hotărască asupra existenţei sau inexistenţei infracţiunii respective şi asupra vinovăţiei. În vederea valorificării constatărilor şi concluziilor menţionate în Raportul de control privind verificările efectuate la Societatea Comercială "Conpet" - S.A. Ploieşti, raportul va fi transmis Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru cercetarea posibilelor fapte de natură penală, Ministerului Economiei, Curţii de Conturi a României, spre luare la cunoştinţă, Secretariatului General al Guvernului, spre informare, Cancelariei primului - ministru, spre informare, Instituţiei Prefectului Judeţului Prahova, spre informare, Societăţii Comerciale "Conpet" - S.A. Ploieşti.
Premierul Victor Ponta a declarat în iunie 2012 că directorul Conpet a refuzat să îl demită pe tatăl Robertei Anastase din postul de consilier, deşi cererea i-a fost adresată chiar de către ministrul Economiei, argumentând că a fost numit la conducerea companiei de stat de fostul ministru de resort în baza unui contract de manager.Ponta arăta totodată că tatăl Robertei Anastase încasează lunar un salariu de 10.000 de euro. În replică, Anastase susţinea atunci că premierul este "un mincinos" şi că tatăl ei primeşte de la Conpet o treime din suma avansată de Ponta.
Deranjată că a fost asociată cu această chestiune, Roberta Anastase a ţinut să facă mai multe precizări într-un comunicat de presă: "Pentru a evita orice speculaţie în ceea ce mă priveşte în urma publicării raportului Corpului de Control al primului ministru cu privire la activitatea societăţii Conpet, fac următoarele precizări: 1.Nu am fost niciodată angajata societăţii S.C. Conpet S.A. Prin urmare, nu sunt responsabilă de nicio decizie luată în cadrul acestei societăţi. 2.Tatăl meu a fost angajat în societate în anul 2003, respectiv în timpul guvernării Năstase şi s-a pensionat la începutul anului 2012. În consecinţă, nu am avut nicio contribuţie şi nici nu aveam cum să am vreun merit în angajarea tatălui meu. 3.Aştept ca instituţiile statului să-şi îndeplinească atribuţiile corect, fără partizanat politic. De altfel, în Raportul Corpului de Control, tatălui meu nu i se atribuie nicio neregulă referitoare la activitatea desfăşurată în cadrul societăţii. În consecinţă, resping orice asociere între numele meu şi activitatea societăţii Conpet".
S.C. Conpet S.A. deţine şi operează sistemul naţional de transport al ţiţeiului prin conducte.
• Ponta: "Să vedeţi şi alte companii de stat ce cheltuieli de protocol au"
Premierul Victor Ponta a declarat joi, întrebat despre controlul de la Conpet Ploieşti, că mai sunt şi alte companii de stat cu cheltuieli nejustificate, cum ar fi societăţile de la Mediaş, şi că în continuare şefii acestora sunt "stăpâni" şi găsesc întotdeauna sprijin de la politicienii locali.
"Corpul de Control a făcut, după cum ştiţi, şi face în continuare controale pentru lucrurile care s-au întâmplat şi le-am moştenit, prezintă concluziile public şi după aceea instituţiile statului trebuie să-şi facă datoria. (...) Sunt convins că putem, în acelaşi timp, nu doar să-i pedepsim pe cei care au încălcat legea, dar să luăm măsuri ca asemenea lucruri să nu se întâmple din nou", a spus premierul.
Întrebat dacă l-au surprins concluziile Corpului de Control în ceea ce priveşte completul cu acele cheltuieli de protocol, Ponta a negat.
"Să vedeţi şi şi alte companii de stat, să vedeţi ce cheltuieli de protocol au societăţile de la Mediaş, ca să înţelegeţi de ce e atâta supărare, să înţelegeţi şi să vedeţi ce cheltuieli de consultanţă au diverse companii de stat. În continuare, în companiile de stat, cei de acolo sunt stăpânii companiilor şi sigur întotdeauna găsesc sprijin de la politicienii locali, şi înţelegeţi de ce găsesc sprijin, de aceea, neavând în totalitate succes, dar având manageri privaţi, lucrurile se îndreaptă, având criterii clare, având participare privată în acţionariat, cred că lucrurile merg în direcţia bună", a spus premierul.