Un război comercial total între SUA şi China ar putea reduce volumul comerţului global cu 17,5%, a avertizat, ieri, Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), transmite DPA, citată de Agerpres.
Prezent la reuniunea anuală a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi a Băncii Mondiale (BM), care se des-făşoară săptămâna aceasta în Bali, Indonezia, preşedintele OMC, Roberto Azevedo, a declarat că escaladarea conflictului ar putea tăia în medie 1,9% din economia mondială.
Calculele FMI arată că, atât SUA, cât şi China, suferă din cauza disputei comerciale: tarifele vamale anunţate la bunuri în valoare de 360 de miliarde de dolari, precum şi cele pentru maşini şi componente auto vor tăia 0,9% din PIB-ul SUA şi 0,6% din cel al Chinei.
Deocamdată, războiul comercial nu a atins punctul culminant, a explicat Azevedo, adăugând că nu există semne că ar exista un dialog constructiv între prima şi a doua economie mondială.
Şeful OMC a mai spus că este des-chis la cererile SUA şi ale preşedintelui Donald Trump de reformare a sistemului comercial global. "Acest proces avansează oricum", chiar dacă există opinii diferite pe acest subiect între membrii OMC, a precizat Azevedo.
Luna trecută, OMC şi-a redus estimările privind creşterea comerţului mondial în 2018 şi 2019, din cauza efectelor economice directe ale războiului comercial.
Potrivit celor mai recente prognoze ale OMC, în acest an comerţul mondial va înregistra o creştere de 3,9%, mai puţin decât avansul de 4,4% preconizat în luna aprilie, urmând ca anul viitor să înregistreze o creştere de 3,7%, faţă de 4%, cât se estima anterior.
Roberto Azevedo a declarat: "Aceas-tă retrogradare reflectă tensiunile sporite pe care le vedem între marii parteneri comerciali. Mai mult ca niciodată, este vital pentru guverne să îşi soluţioneze disputele şi să dea dovadă de reţinere".
Tensiunile comerciale globale au escaladat în ultimele luni, SUA impunând tarife vamale pentru importurile de aluminiu şi oţel, precum şi tarife vamale pentru importuri de produse din China în valoare de 250 miliarde de dolari. În replică, China şi Uniunea Europeană au impus tarife similare pentru o serie de produse americane.
Analiştii OMC subliniază că, deşi până acum aceste tarife au avut efecte directe reduse, incertitudinea pe care au generat-o este posibil să fi condus, deja, la diminuarea investiţiilor.
Organizaţia Mondială a Comerţului este o instituţie internaţională, creată în 1995, care stabileşte reguli globale de comerţ între statele membre, România fiind unul dintre membrii fondatori.