ROBOR - la un nou record al ultimilor ani

V.D.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 iunie 2018

ROBOR - la un nou record al ultimilor ani

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează dobânda creditelor în lei, a atins, ieri, un nou maxim al ultimilor ani, ajungând la 3,14%, conform Băncii Naţionale a României (BNR).

O valoare mai mare a acestui indice a fost înregistrată în 7 mai 2014, respectiv 3,16% pe an.

Conform datelor BNR, la începutul acestui an, ROBOR la 3 luni se situa la 2,05%, după ce a început să crească accelerat, din septembrie 2017.

ROBOR se află pe un trend ascendent şi în strictă corelare cu inflaţia, a spus, recent, Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), menţionând că, în urmă cu zece ani, 99% din credite erau acordate la dobânda băncii, care lua în calcul toţi indicii din piaţă şi stabilea o dobândă, ROBOR reprezentând o mică bucăţică din aceasta.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, subliniază că ROBOR va creşte atâta vreme cât inflaţia se va afla pe un trend ascendent. Tendinţa dobânzilor din piaţă este una de creştere, potrivit lui Ionuţ Dumitru, care opinează că rata dobânzii de politică monetară va ajunge 3%, la finalul lui 2018. În acest context, dobânzile creditelor acordate în lei vor creşte în funcţie de evoluţia indicelui ROBOR, ne-a spus, recent, preşedintele Consiliului Fiscal.

Specialiştii financiari susţin că trendul ascendent pe care îl urmează indicele ROBOR este unul firesc, întrucât acesta se află în teritoriul unei economii funcţionale, fiind şi influenţat de rata inflaţiei, aflată pe un trend similar, încă de acum câteva luni.

În ceea ce priveşte indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, acesta a crescut, ieri, cu 0,04 puncte procentuale, până la 3,24%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb