Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează dobânda creditelor în lei, a atins, ieri, un nou maxim al ultimilor ani, ajungând la 3,14%, conform Băncii Naţionale a României (BNR).
O valoare mai mare a acestui indice a fost înregistrată în 7 mai 2014, respectiv 3,16% pe an.
Conform datelor BNR, la începutul acestui an, ROBOR la 3 luni se situa la 2,05%, după ce a început să crească accelerat, din septembrie 2017.
ROBOR se află pe un trend ascendent şi în strictă corelare cu inflaţia, a spus, recent, Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), menţionând că, în urmă cu zece ani, 99% din credite erau acordate la dobânda băncii, care lua în calcul toţi indicii din piaţă şi stabilea o dobândă, ROBOR reprezentând o mică bucăţică din aceasta.
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, subliniază că ROBOR va creşte atâta vreme cât inflaţia se va afla pe un trend ascendent. Tendinţa dobânzilor din piaţă este una de creştere, potrivit lui Ionuţ Dumitru, care opinează că rata dobânzii de politică monetară va ajunge 3%, la finalul lui 2018. În acest context, dobânzile creditelor acordate în lei vor creşte în funcţie de evoluţia indicelui ROBOR, ne-a spus, recent, preşedintele Consiliului Fiscal.
Specialiştii financiari susţin că trendul ascendent pe care îl urmează indicele ROBOR este unul firesc, întrucât acesta se află în teritoriul unei economii funcţionale, fiind şi influenţat de rata inflaţiei, aflată pe un trend similar, încă de acum câteva luni.
În ceea ce priveşte indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, acesta a crescut, ieri, cu 0,04 puncte procentuale, până la 3,24%.