Ştiinţa mai face un pas pe drumul "umanizării" roboţilor. Furhat, un robot dezvoltat de compania Furhat Robotics, este capabil să încline capul, zâmbeşte, exprimă empatie şi căldură şi încurajează oamenii să îşi deschidă sufletele, putând fi folosit pentru evaluarea riscurilor de sănătate.
Furhat, un bust tridimensional cu o faţă cu aspect uman, proiectată tridimensional pe o mască, profită de noile funcţii ale asistenţilor vocali Siri şi Alexa şi ne poate convinge să interacţionăm cu el ca şi cum ar fi o persoană, informează news.ro. Furhat poate fi construit ca bărbat, femeie, bătrân, tânăr, glumeţ sau sobru. Pentru că nu este o persoană reală şi nu este părtinitoare, robotul îi poate convinge pe oameni să fie mai sinceri, fiind util în situaţii precum evaluarea riscurilor pentru sănătate, în cursul căreia oamenii deseori nu sunt sinceri. "Am văzut cercetări care arată că în anumite situaţii oamenii se deschid şi vorbesc despre situaţii dificile mai degrabă cu un robot decât cu un om", a spus Samer Al Moubayed, director general la Furhat Robotics. Asta se întâmplă pentru că personalitatea unui robot poate oglindi personalitatea persoanei care interacţionează cu acesta şi pentru că oamenii nu se simt judecaţi, a adăugat el. Robotul a fost folosit în aeroportul din Frankfurt ca recepţionar multilingv, pentru a da informaţii călătorilor, dar şi la pregătirea personalului pentru relaţiile cu clienţii, simulând comportamentul unor cumpărători nervoşi, de exemplu.
Compania de ştiinţă şi tehnologie Merck şi Furhat Robotics au prezentat ieri, la Stockholm, un robot care întrea-bă oamenii despre starea lor de sănătate şi stilul lor de viaţă şi le evaluează riscul de diabet, alcoolism şi hipotiroidism. Dacă este necesar, le recomandă să facă un test de sânge sau să meargă la medic.