RODICA POPA, DIRECTORUL GENERAL AL CCP.RO BUCHAREST SA: "În ultima lună a acestui an vom lansa funcţionarea operaţională a Contrapărţii Centrale"

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 martie 2022

"În ultima lună a acestui an vom lansa funcţionarea operaţională a Contrapărţii Centrale"

Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB): "Suntem pe ultima sută de metri cu documentaţia CCP.RO"

În ultima lună a acestui an va fi lansată funcţionarea operaţională a Contrapărţii Centrale (CCP), a declarat, ieri, Rodica Popa, directorul general al CCP.RO Bucharest SA, în cadrul conferinţei anuale a Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER). Potrivit Rodicăi Popa, proiectul este în graficul calendarului de implementare şi urmează trecerea la etapa de evaluare a documentaţiei de către autorităţile europene.

Popa a afirmat: "CCP.RO, la momentul acesta, este un proiect foarte solid. Se bucură de participarea unor jucători importanţi, de agregarea unui capital peste limita minimă solicitată de reglementările europene, ceea ce îi va permite să asume din primul moment gestionarea unor portofolii de tranzacţii semnificative. (...) Au fost parcurse etape importante în stabilirea cadrului ce urmează a fi aplicat de Contrapartea Centrală. (...) Suntem în graficul calendarului de implementare al Contrapărţii Centrale. Procesul de dezvoltare a documentaţiei şi de implementare a sistemului este în grafic, ceea ce ne dorim este să trecem la următoarea etapă, aceea de evaluare a documentaţiei noastre la modul formal de către autorităţile europene astfel încât până la sfârşitul anului să reuşim să dispunem de autorizare, ceea ce ne va permite să începem testarea nu doar de funcţionalitate ci şi de conectivitate cu toate entităţile implicate. Ne referim aici la Banca Naţională, la sistemul de plăţi, la Depozitarul Central, la SaFIR, celălalt depozitar central (operat de BNR - n.r.) şi nu în ultimul rând cei doi operatori de piaţă pe care urmează să îi deservim. Toate acestea ne vor permite ca, într-adevăr, în ultima lună a anului să lansăm funcţionarea operaţională".

Directorul general al CCP.RO a mai oferit ieri câteva detalii cu privire la funcţionarea Contrapărţii Centrale şi scopul din spatele instituţiei de piaţă.

"Pentru CCP.RO este foarte important să fie prezentă în aceste discuţii şi întâlniri (cu piaţa de energie) pentru că activitatea noastră vizează chiar de la primul moment de implementare deservirea pieţelor pentru produse pentru energie electrică, atât din perspectiva produselor cu livrare fizică cât şi din perspectiva produselor financiare. (...) Piaţa (de energie) are nevoie de semnale clare atât pentru termen scurt cât şi pentru termen lung. Piaţa are nevoie de aceste semnale în formă transparentă. S-a vorbit foarte mult despre transparenţă în procesul decizional, dar o transparenţă a preţurilor presupune susţinerea tuturor celorlalte procese economice legate de acest domeniu. (...) Contractele PPA sunt construcţii ale pieţei de energie care necesită semnale de preţ foarte clare, foarte puternice. Dar, pe de altă parte (...) aceste contracte PPA vin la pachet cu instrumente de hedging. Pentru a implementa şi pentru a derula acest tip de contracte PPA este nevoie ca investitorul să dispună de toate instrumentele necesare pentru a realiza hedging-ul în cadrul acelui contract . Asta ne propunem, la nivel de CCP, să reuşim să deservim toate pieţele care vor furniza aceste elemente de hedging. (...) Atunci când prezentăm proiectul Contrapărţii Centrale venim să spunem că CCP presupune poziţie netă, presupune garantarea expunerii faţă de Contrapartea Centrală, presupune calcul de poziţie netă şi garanţii faţă de Contrapartea Centrală doar pentru poziţia netă. Este o construcţie în cadrul căreia riscurile sunt asumate la nivelul Contrapărţii Centrale şi transferate către membrii compensatori pe baza unor calcule de risc foarte documentate, bazate pe principii prudenţiale universal aplicabile la nivelul UE. O Contraparte Centrală autorizată participă în fiecare an la simulările de risc organizate la nivel european, ceea ce presupune pentru CCP validarea parametrilor de risc pe care îi aplică în calculele utilizate pentru garantarea portofoliilor de tranzacţii, iar pe de altă parte participanţii la tranzacţii şi membrii compensatori sunt confruntaţi cu un singur risc de contraparte, cel al Contrapărţii Centrale", a arătat Rodica Popa.

Situaţia din Ucraina urgentează proiectul CCP.RO, arată Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti

La rândul său, Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), principalul acţionar al CCP.RO, a afirmat că situaţia din Ucraina urgentează proiectul Contrapărţii Centrale. Potrivit acestuia, proiectul "este pe ultima sută de metri de construcţie a documentaţiei", fiind derulate în prezesnt discuţii cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Banca Naţională a României (BNR).

"Orice piaţă de contracte bilaterale are nevoie de un etalon, deci trebuie să construim aceste pieţe, aceste platforme de tranzacţionare lichide care să ofere un proces de descoperire a preţului corect pentru orice contract s-ar face. Asta încercăm să facem, să construim aceste pieţe, mai ales pieţele la termen să aibă o lichiditate bună. Ca să aibă o lichiditate bună trebuie să funcţioneze cu nişte reguli de management moderne, mai ales de management al riscului. Să propunem către aceste platforme de tranzacţionare mecanisme moderne şi practici moderne de management al riscului. Aici venim cu această instituţie, CCP.RO, care este o iniţiativă care a fost susţinută încă de la bun început de Bursa de Valori Bucureşti, care este şi principalul acţionar al CCP.RO. Al doilea acţionar este OPCOM, deci acestea vor fi primele două platforme de tranzacţionare ce vor fi servisate de CCP.RO, la care a făcut referire şi doamna Popa. Avem strâns capital până la 17 milioane de euro, şi de la alţi stakeholderi importanţi atât ai pieţei de energie cât şi ai pieţei de capital. Această Contraparte Centrală, pe care vrem să o autorizăm până la sfârşitul anului, va servisa atât piaţa de capital - deci şi pe bursă vom lansa derivate financiare pe acţiuni şi pe indici - cât şi piaţa de energie. Avem de gând să lansăm aceste produse financiare, MiFiD compliant, de tip futures, având activ suport energie şi în acelaşi timp CCP va servisa şi piaţa OPCOM, segmentul de negociere continuă, astfel încât să aducem mai multă disciplină şi pe această platformă de tranzacţionare cu livrare fizică. Deci avem aceste planuri să lansăm aceste derivate financiare, aceste contracte futures pe Bursa de Valori Bucureşti, odată cu operaţionalizarea CCP; să oferim servicii de clearing moderne, servicii de counterparty risk moderne şi pe platforma OPCOM astfel încât să ajungem să creăm pentru participanţii la piaţa de energie aceste pieţe cu lichiditate. Lichiditatea este cea mai importantă când tranzacţionăm orice, indiferent că vorbim de energie sau acţiuni şi obligaţiuni", a afirmat Adrian Tănase.

Acesta a mai precizat că CCP.RO va fi o entitate care va veni cu inovaţie şi că situaţia din Ucraina nu provoacă vreun impact asupra implementării proiectului de contraparte centrală.

"Suntem pe ultima sută de metri de construcţie a documentaţiei. CCP.RO va fi o entitate care va veni cu inovaţie, cumva va garanta instituţia tranzacţiei, nu va face doar un management al garanţiilor. În momentul în care garanţiile acelea nu vor fi suficiente CCP.RO are acest «skin in the game», acest capital de 17 milioane de euro prin care va putea interveni în momentul în care un anumit contract nu va putea fi onorat din cauza garanţiilor insuficiente. Suntem în ultimul proces, de construcţie a documentaţiei, avem discuţii intense în acest moment cu Autoritatea de Supraveghere Financiară şi cu Banca Naţională a României şi sperăm că această documentaţie oficială pentru autorizare să se întâmple cât mai repede astfel încât să putem să operaţionalizăm (Contrapartea). (...) Toţi participanţii, la piaţa de energie şi la piaţa de capital au constatat că avem nevoie de aceste servicii mai ales în aceste condiţii de volatilitate foarte mare. Deci credem că îl urgentează. În proiect avem un partener care este Casa de Compesanţie şi Garanţii din Italia, va deveni CCP-ul Euronext, va deveni cel mai mare proiect din Europa, este partenerul nostru în proiectul CCP.RO şi am vorbit cu dânşii dacă există un anumit impact din cauza acestei crize, mai ales legat de implementare, şi nu există acest impact. Deci implementarea va merge conform calendarului propus. Cum am spus, feedback-ul participanţilor la cele două pieţe ce vor fi servisate de CCP.RO este că trebuie să ne mişcăm mai repede cu această soluţie", a spus directorul general al BVB.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Si pe 30 Dec 2022 tot in ultima luna a acestui an este. Sunt penibili. Tanase a ugentat proiectul CC ca nu i-au prelungit mandatul decat cu un an.

    Se vrea bursa moderna si dezvoltata, cu spread bid/ask de 0.2% pentru cele mai lichide actiuni. La astia le-a luat 10 ani sa renunte la lotul de cate 500 de actiuni pe ordin, mai le ia inca 10 ani sa renunte la pasii de cotare. Draq a mai vazut asa anomalii, ori eu am ramas singulur cu mai multe bile lipsa. 

    La sibex mergea bine si nu au taraganat atat ca sa-i dea drumul cu derivatele. Necuratul sta in detalii, trebuie sa vedem marimea contractele, la futures si optiuni. Daca pun cate 100 actiuni TGN la un contract futures o sa tranzactioneze numai cativa institutionali, sau daca nu sunt mini contracte pe BET, la cat este o sa tranzactioneze dor cei cu portofolii foarte mari.

    1. tipic romanesc , probabil cand vor porni motarele la contraparte

      va fi exact pe dos si uite asa ne mai trebuie 10 anii sa intelegem exact ce este un " short " 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb