România a atras 3 miliarde euro de pe pieţele externe la costuri avantajoase

L.L.
Politică / 4 aprilie 2019

România a atras 3 miliarde euro de pe pieţele externe la costuri avantajoase

Fondurile aferente emisiunii de euroobligaţiuni în valoare de 3 miliarde euro, lansată în data de 27 martie 2019 pe pieţele financiare internaţionale, au fost încasate cu succes, astăzi, de către Ministerul Finanţelor Publice. Suma atrasă prin această emisiune va consolida rezerva în lei şi în valută existentă în prezent în Trezoreria Statului, la un nivel care acoperă peste 7 luni din necesarul de finanţare al anului 2019.

"Emisiunea evidenţiază interesul sporit al investitorilor în euroobligaţiunile româneşti. Atât volumul atras de pe pieţele externe de capital, cât şi tranşa de 30 de ani, constituie performanţe deosebite şi demonstrează că România se bucură de încredere pe termen lung. Avem în vedere menţinerea în continuare a prezenţei României pe pieţele externe în vederea completării planului de finanţare previzionat pentru anul în curs şi în situaţia unor condiţii de piaţă favorabile chiar prefinanţarea nevoilor planificate pentru anul următor", a declarat Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor publice, potrivit unui comunicat de presă, remis astăzi, Redacţiei noastre.

Emisiunea a fost realizată în trei tranşe, din care 1,15 miliarde euro cu maturitatea de 7 ani lung, cu o dobândă de 2%, 500 milioane euro cu maturitatea de 15 ani, cu dobânda de 3,5% şi 1,35 miliarde euro cu maturitatea de 30 ani şi dobânda de 4,625%. Emisiunea s-a bucurat de un interes ridicat din partea investitorilor, fiind suprasubscrisă de peste 2,5 ori. Un număr de 450 investitori au participat în tranzacţie, remarcându-se prezenţa substanţială a investitorilor din SUA, dar şi calitatea acestora, mare parte fiind investitori instituţionali, se mai arată în comunicat.

Strategia de execuţie a emisiunii a permis reducerea graduală a costurilor, pe fondul unei suprasubscrieri pentru toate cele trei tranşe şi a calităţii investitorilor care au plasat ordinele, care a atins un nivel maxim de aproximativ 9 miliarde euro. Faţă de valorile cu care au fost lansate iniţial în piaţă cele trei tranşe, costurile au fost reduse gradual cu 20-25 puncte de bază, obţinându-se în final niveluri foarte reduse ale primelor de emisiune raportat la nivelul cotaţiilor din piaţa secundară, şi anume: 7 ani - prima de emisiune 5 puncte de bază, 15 ani - prima de emisiune 10 puncte de bază şi 30 ani - prima de emisiune 10 puncte de bază. Emisiunea a fost intermediată de către JP Morgan Securities plc, Citigroup Global Markets Limited, Erste Group Bank AG, ING Bank NV şi Societe Generale.

Tranzacţia face parte din planul de finanţare de pe pieţele externe aferent anului 2019, în conformitate cu OUG 64/2007 privind datoria publică. Potrivit Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2019, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, valoarea sumelor planificate a fi atrase în anul 2019 de pe pieţele externe este estimată la un nivel de cca 4,25 mld EUR. Decizia Ministerului Finanţelor Publice de a emite un volum de 3 miliarde euro, se înscrie în strategia de a asigurare resurselor necesare de pe pieţele externe în prima parte a anului, urmând ca în cea de a doua partea anului să procedeze, în mod similar, cu acţiunile întreprinse de alte agenţii de datorie din Uniunea Europeană, la prefinanţarea necesităţilor aferente anului următor, funcţie de condiţiile de piaţă.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. De mirare ca BURSA publica asemenea stire fara sa ataseze si opinia lui Catu ! Remarc progresul !

    1. Prima autostradă e ca şi făcută. Sau chiar şi o parte din căile ferate. Ne lăudăm ca am luat bani 'ieftini', as vrea să ne lăudăm şi cu ce facem cu ei. Sunt sigur ca Bursa a scos intenționat cuvintele astea din discursul oficial. Sau o fi intervenit SRI cu paralela

    Domnule Make, chiar asta este gandirea jurnalistilor de la ziarul Bursa, ca recentul imprumut de

    3 miliarde Euro facut de ROMANIA cu dobinda de 4.65 % este un cost avantajos????. Vad insa ca 

    nu e semnat,.... asta mie imi spune ca exista o rusine pentru o asemena prezentare si apreciere. 

    Mai corect ,daca tot ati fost fortati sa-l publicati, era sa apara sub semnatura "comanditarilor"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb