Ce însemnătate a avut dezbaterea dintre Kamala Harris şi Donald Trump?

Mori Savir
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 septembrie

Pasodoble către Biroul Oval (Concept grafic de MAKE)

Pasodoble către Biroul Oval (Concept grafic de MAKE)

English Version

NASDAQ îl penalizează pe Trump

Dezbaterea televizată dintre Kamala Harris şi Donald Trump a avut un impact negativ asupra încrederii investitorilor în acţiunile Trump Media & Technology Group Corp (NASDAQ: DJT), potrivit unui raport de la Investing.com, care arăta ieri, că, în predeschiderea pieţei NASDAQ, cota lor scăzuse cu 16,5%.

Analiştii de la Wolfe Research şi Raymond James au facut legătura între declinul acţiunilor şi (după cum ei apreciază) performanţa slabă a lui Trump în confruntarea electorală de ieri noapte, marcată de mai multe abateri de la subiectele esenţiale şi de o lipsă de coerenţă în mesajul său.

În general, este cunoscut faptul că Trump deţine controlul în compania Trump Media & Technology Group Corp, care, pe 21 februarie 2022, a lansat public platforma de socializare Truth Social, creată ca o alternativă la platformele de social media mainstream, cum ar fi Twitter şi Facebook, cu scopul să ofere o platformă dedicată libertăţii de exprimare, conform viziunii lui Donald Trump şi a susţinătorilor săi.

Analiştii au subliniat că, în confruntarea electorală cu Harris, deşi Trump a atacat politicile administraţiei Biden, inclusiv pe tema inflaţiei şi a imigraţiei, el a fost distras de subiecte controversate, cum ar fi dimensiunea mitingurilor sale şi zvonurile dezminţite privind imigranţi care ar consuma animale de companie.

Această lipsă de concentrare a contribuit la scăderea acţiunilor TMTG, în timp ce Harris a fost percepută ca având o performanţă mai concentrată şi consistentă, sustine raportul.

Sondajul CNN: Harris, câştigătoarea confruntării

Dacă aceşti analişti au evaluat impactul dezbaterii dintr-o perspectivă financiară, fără a lua poziţii politice directe, cu totul altul este cazul postului de televiziune CNN, cunoscut pentru critica neabătută asupra lui Trump, acuzându-l frecvent de dezinformare şi de atacuri la adresa presei şi a instituţiilor democratice.

Imediat după dezbatere, CNN a iniţiat un sondaj din care a rezultat că Harris a fost considerată mai performantă, cu 63% dintre spectatori afirmând că ea a avut o prestaţie mai bună, faţă de 37% pentru Trump.

Concluziile sondajului, însă, menţionează că dezbaterea nu a influenţat semnificativ preferinţele electorale ale publicului, 82% dintre cei care au urmărit evenimentul afirmând că acesta nu le-a afectat opţiunea de vot.

Totusi, în confruntarea verbală dintre Donald Trump şi Kamala Harris, fiecare candidat a avut momente în care a punctat argumentele sale principale şi ocazii în care a fost criticat, iar evaluarea câştigătorului acestei dezbateri depinde mult de perspectivele fiecărui spectator şi de contextul politic mai larg.

Puncte forte pentru Trump:

- Trump a fost foarte vocal în a critica mandatul lui Harris şi Biden, subliniind eşecurile pe care le-a văzut în administraţia actuală, precum inflaţia şi retragerea din Afganistan.

- A folosit retorica familiară legată de imigraţie şi politica externă pentru a atrage susţinători, menţionând sprijinul primit de la lideri precum Viktor Orban şi criticând politica faţă de Ucraina şi Rusia.

Puncte forte pentru Harris:

- Harris a subliniat lipsa unui plan clar al lui Trump în privinţa sănătăţii şi a altor probleme economice majore. Kamala Harris şi-a reiterat sprijinul pentru Israel şi pentru aliaţii NATO, criticându-l pe Donald Trump pentru poziţiile sale şi pentru relaţiile cu liderii autoritari. Harris a subliniat importanţa alianţelor internaţionale, menţionând că aliaţii europeni sunt recunoscători că Trump nu mai este preşedinte şi că politicile sale ar fi permis ca Putin să extindă influenţa în afara Ucrainei.

- A criticat retorica şi politicile lui Trump legate de avort, imigraţie şi încercările lui de a răsturna rezultatele alegerilor din 2020, subliniind problemele juridice ale acestuia.

Puncte vulnerabile:

- Trump a recunoscut că nu are un plan concret pentru îmbunătăţirea sistemului de sănătate, ceea ce poate să fi fost văzut ca o slăbiciune.

- Harris a evitat în mare parte să ofere detalii concrete în anumite domenii şi a fost criticată pentru că nu şi-a conturat clar identitatea politică.

Harris a adoptat un ton mai defensiv şi optimist, în timp ce Trump a fost mai combativ şi critic.

Analiza sugerează că dezbaterea nu a schimbat în mod semnificativ ierarhia în preferinţele electoratului şi că fiecare candidat şi-a consolidat baza de susţinători, dar trebuie spus că o astfel de concluzie este comună organelor de presă care, în mod tradiţional, îi sunt favorabile lui Donald Trump.

Poziţia candidaţilor

Dacă acest lucru ar fi adevarat, ar însemna că:

1. Electoratul loial fiecărui candidat a rămas în mare parte neschimbat, iar susţinătorii tradiţionali ai lui Trump sau Harris sunt, probabil, la fel de fideli ca înainte.

2. Niciun candidat nu a reuşit să aducă un avantaj decisiv în urma dezbaterii, ceea ce face dificilă declararea unui câştigător clar. Dezbaterea a subliniat diferenţele stilistice şi ideologice dintre cei doi, dar nu pare să fi influenţat în mod drastic alegătorii.

Totuşi, trebuie să luăm în considerare că alegătorii indecişi, care reprezintă un segment important, ar putea fi influenţaţi pe termen lung de o astfel de confruntare.

Alegătorii lui Trump tind să fie conservatori, naţionalişti şi pro-business, adesea critici faţă de imigranţi şi susţinători ai unei guvernări federale mai restrânse.

Alegătorii lui Harris sunt progresişti, susţinători ai drepturilor civile şi ai incluziunii sociale, fiind adesea concentraţi pe schimbările climatice şi pe justiţie socială.

Diferenţele între aceşti alegători reflectă viziunile divergente asupra modului în care ar trebui să fie guvernată SUA şi asupra valorilor esenţiale care trebuie promovate în societate (spre deosebire de situaţia din România, unde programele electorale nu influenţează voturile şi, deci, exerciţiul democratic este formal).

Dacă nu a existat un moment definitoriu sau un atac decisiv care să schimbe dinamica, ierarhia probabil ca rămâne neschimbată imediat după dezbatere.

Este Harris favorita?

Inertial, Trump ar putea părea favorit, dar situatia s-a schimbat abrupt după ce Kamala Harris l-a înlocuit în rolul de candidat prezidenţial pe Joe Biden.

În toate variantele, trebuie să ţinem cont de câţiva factori:

1. Indecişii pot influenţa decisiv cursa: Aceştia nu sunt incluşi ferm în niciuna dintre tabere, iar preferinţele lor se pot schimba în funcţie de campanie şi de situaţia din momentul alegerilor.

2. Mobilizarea efectivă la vot: În alegerile anterioare, democraţii au reuşit să mobilizeze eficient votanţii tineri şi minorităţile, ceea ce ar putea schimba balanţa în favoarea lui Harris, mai ales dacă aceşti alegători se mobilizează puternic.

3. Contextul socio-economic şi politic: Evenimentele externe (pandemii, crize economice, tensiuni internaţionale) pot influenţa foarte mult percepţia publicului şi, implicit, preferinţele de vot.

Rezultatul final va depinde de mobilizarea efectivă a alegătorilor şi de cum îşi joacă fiecare candidat campania, mai ales în rândul indecişilor.

Pe baza mediei sondajelor naţionale, The Economist susţine că Harris are un avans uşor, cu un scor mediu de 48,4% faţă de 45,7% pentru Trump.

Totusi, atât sondajele, cât şi comentariile trebuie privite cu rezerve, deoarece înfruntarea este puternic polarizată şi, dupa cum se pare, nu doar americanii aleg preşedintele, ci aproape toată planeta este interesată.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Clean Harry is misleading You!

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb