România a avut a doua creştere economică din UE în primul trimestru

N.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 iulie 2008

Creşterea produsului intern brut (PIB) din primul trimestru al acestui an, de 8,2%, plasează România pe locul al doilea în UE, după Slovacia, şi mult peste media blocului comunitar, de 2,3%, arată şi a doua estimare, publicată ieri de biroul european de statistică, Eurostat.

Eurostat a publicat estimări actualizate privind produsul intern brut în primul trimes-tru din 2008 comparativ cu ultimul trimestru din 2007 şi cu acelaşi interval al anului trecut.

Datele pentru România (pentru care nu există comparaţii disponibile faţă de trimestrul anterior) şi Slovacia au rămas neschimbate, în timp ce pentru Lituania - a treia în clasamentul creşterii economice -, avansul PIB a fost revizuit în urcare la 6,8%, de la 6,7% în estimarea anterioară.

La nivelul întregii Uniuni Europene (UE), Eurostat a revizuit în scădere atât avansul produsului intern brut în primul trimestru faţă de acelaşi interval din 2007 - de la 2,5% în primele estimări la 2,3% în prezent -, cât şi creşterea faţă de trimestrul anterior - de la 0,8% la 0,7%.

Pentru zona euro, Eurostat a revizuit de asemenea în jos estimarea privind creşterea economică din primul trimes-tru al acestui an faţă de perioa-da echivalentă din 2007, de la 2,2% la 2,1%. Faţă de ultimul trimestru al anului precedent, PIB-ul zonei euro a crescut cu 0,7%, comparativ cu 0,8% în prima estimare.

Cel mai rapid avans economic dintre cele 15 ţări din zona euro a fost înregistrat în primul trimestru de Slovenia, cu o creştere a PIB de 5,7% faţă de primele trei luni din 2007. Cipru (3,9%), Grecia (3,6%) şi Malta (3,5%) urmează în clasamentul creşterii economice din zona euro, potrivit estimării Eurostat.

În primul trimestru din 2008, cheltuielile cu consumul gospodăriilor din UE s-au mărit cu 0,3% faţă de trimes-trul anterior, investiţiile au avansat cu 1%, exporturile s-au majorat cu 2%, iar importurile au crescut cu 1,7%.

Cei mai importanţi parteneri ai UE - SUA şi Japonia - au înregistrat creşteri ale PIB în primul trimestru al anului în curs de 0,2%, respectiv 1% faţă de ultimul trimestru din 2007. Faţă de primul trimes-tru din 2007, economia Statelor Unite a crescut cu 2,5%, iar cea a Japoniei cu 1,3%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb