Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc, provenind de la firme româneşti pentru piaţa UE, au fost interzise din anul 2003, din cauza faptului că România folosea, pentru eradicarea pestei porcine clasice, vaccinarea porcilor.
În anul 2007, Comisia Europeană a decis să prelungească, până la 31 decembrie 2009, interdicţia impusă firmelor româneşti privind livrările de carne de porc, considerând că pesta porcină nu este încă ţinută sub control.
Ca urmare a rezultatelor pozitive ale aplicării Programului de monitorizare, control şi eradicare a pestei porcine clasice, aplicat în România în perioada 2006-2010, în decembrie 2009, Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală a aprobat includerea României în anexa III a Deciziei 2008/855. În acest context, unităţile de procesare a cărnii de porc din România, care prelucrează carne provenită din zonele europene oficial libere de pesta porcină clasică, au primit permisiunea de a livra pe piaţa unică europeană produse purtând mărci româneşti. Condiţia necesară aprobării acestora a fost capacitatea de a asigura trasabilitatea cărnii materie primă şi a producţiei destinate exportului.
În perioada următoare vor mai avea loc inspecţii comunitare în România, pentru a urmări în continuare evoluţia pestei porcine clasice, după oprirea vaccinării. De rezultatele acestor controale va depinde luarea unei decizii favorabile de către Comisie, în ceea ce priveşte reluarea comerţului cu carne de porc şi produse româneşti din carne de porc pe piaţa intracomunitară.