Cota unică de impozitare de 16% plasează România drept ţara cu cel mai redus nivel de impozitare a veniturilor persoanelor fizice din Uniunea Europeană dar şi statul cu cea mai scăzută pondere în PIB a încasărilor bugetare, potrivit ultimei ediţie a raportului "Taxation trends in the European Union", citat de Newsin.
Potrivit raportului realizat de Directoratul pentru Taxe şi Uniune Vamală al Comisiei Europene şi de biroul european de statistică Eurostat, România aplică cel mai scăzut impozit asupra veniturilor persoanelor fizice, de 16% şi totodată unul din cele mai mici impozite pentru profitul companiilor.
Media impozitului pe veniturile persoanelor este de 38,7% în cadrul Uniunii Europene (UE), neschimbată din 2006.
În zona euro, media impozitului pe veniturile persoanelor este de 40,24%.
În afară de România, doar Slovacia mai aplică un impozit de sub 20% asupra veniturilor persoanelor, acesta fiind de 19%. Bulgaria impozitează veniturile personale cu 24%.
Ţările nordice şi cele din Benelux au cele mai ridicate niveluri de taxare pe venitul persoanelor fizice, de peste 50%.
Astfel, după Danemarca, cu 59%, urmează Suedia, cu 56,55%, Olanda, cu, 52%, Finlanda, cu 50,46%, şi Belgia, cu 50%.
În ce priveşte impozitele aplicate pe profitul companiilor, ţările din UE au tendinţa de a le reduce, în 2008 înregistrându-se o scădere de 0,9 puncte procentuale faţă de anul anterior.
Media în cadrul UE este de 23,59%, în timp ce în zona euro aceasta se situează la 26,45%.
Şapte dintre statele membre au redus, anul trecut, cota de impozitare a profitului companiilor, cele mai mari reduceri fiind efectuate de Germania, cu 8,9 puncte procentuale până la 29,8%, şi de Italia - 5,9 pp până la 31,4%. Companiile care plătesc cele mai ridicate impozite pe profit sunt cele din Malta, unde rata de impozitare este de 35%.
Spre deosebire, cele mai mici cote de impozit pe profit le plătesc companiile care au activităţi în Bulgaria şi Cipru, de 10%.
În România, impozitul pe profitul companiilor este de 16%, al şaselea cel mai mic nivel din UE.
În 2006, veniturile din taxe şi impozite ale României, inclusiv contribuţiile sociale, s-au cifrat la 28,6% din produsul intern brut (PIB), în creştere cu 0,7 puncte procentuale faţă de 2005.
Potrivit raportului, România a avut cele mai mici venituri din taxe în PIB, în timp ce Danemarca a avut cele mai ridicate încasări bugetare, de 49,1% din PIB.
1. impozit =taxa de protectie impyusa de sta,,
(mesaj trimis de nycky în data de 29.07.2008, 07:49)
cum ai ajuns ma jurnalist ?sau cum pl mea ajungeti sa guvernati tara cind sunteti asa rupti de realitate ,infractori legali ,,ce sunteti ,.pai ai salariu de benelux ma sa pretinzi impozit la fel ca al lor ?si un cioban atr putea calcula mai bine ca voi ,,l;lua-v-ar dracu cu ,,taxa voastra de protectie cu tot ,,asta e impozitul ,taxa de protectie ,impusa de sta,,capul lumii interlope ,,statul
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.07.2008, 19:00)
Comparatia impozitelor cum e prezentata in articol este inselatoare.
Deoarece de exemplu in impozitul din Danemarca (asa mare cum este) este inclusa si asigurarea medicala si pensia.
Pe cand la noi pe langa cei 16% mai platim inca cateva % bune pentru pensie si pentru asigurarea medicala, ceea ce duce la peste 30 % taxele care le avem pe salariu.