România, codaşă la plata taxelor

N.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 noiembrie 2008

România, codaşă la plata taxelor

România a coborât până pe locul 146 din 181 de ţări analizate din punct de vedere al plăţii taxelor, ca urmare a creşterii numărului de taxe şi a ponderii acestora în profitul firmelor, potrivit unui raport realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC) şi Banca Mondială (BM), citat de Newsin.

În ediţia anterioară a raportului "Doing business", România se clasase pe locul 134 la capitolul plata taxelor.

Studiul "Paying taxes" este o parte a raportului "Doing business 2009", lansat de Banca Mondială la începutul lunii septembrie a acestui an, cu date aferente anului 2007.

Astfel, la nivelul anului trecut, România se situa pe ultimul loc (181) între ţările analizate, cu cel mai mare număr de taxe de plătit pe an, 113, coborând de pe locul 175 în raportul precedent.

În 2007 faţă de 2006, numărul taxelor de plătit în România crescuse de la 96 la 113, iar cele mai multe taxări suplimentare s-au pus pentru fondul de garantare (12 noi taxe) şi pentru piaţa muncii (încă 12). În acelaşi timp, 7 taxe au fost eliminate pe domenii precum construcţii (2), terenuri (2), mijloace de transport (2) şi taxe poştale (1).

La nivelul lui 2007, taxele legate de piaţa muncii reprezentau aproximativ trei sferturi (74%) din totalul taxelor pe care firmele erau nevoite să le plătească.

Din punct de vedere al timpului necesar - măsurat în ore pe an - pentru plata taxelor, România era pe locul 74, coborând 4 locuri faţă de ediţia anterioară, cu 202 ore pe an.

După ponderea taxelor în profitul firmelor, România a căzut de pe 107 pe locul 119, cu o pondere 48% a obligaţiilor fiscale în câştiguri.

Pentru datele aferente anului 2008, autorii raportului se aşteaptă la o îmbunătăţire a poziţiei Româ­niei, datorită reformei în administraţia fiscală, care a inclus măsuri precum plata într-un singur cont a taxelor companiilor, plata de două ori pe lună pentru principalele taxe şi sistemul electronic de plată, care scade numărul orelor necesare pentru plata taxelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb