România face un pas important pentru creşterea cantităţii de sticlă reciclată

Ana Felea
Miscellanea / 22 martie

România face un pas important pentru creşterea cantităţii de sticlă reciclată

România devine a 13-a ţară care se alătură iniţiativei Close the Glass Loop, unindu-se astfel cu alte platforme naţionale din Austria, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia şi Regatul Unit. Cu alte cuvinte, ţara noastră face un pas important în creşterea cantităţii de sticlă reciclată care vine practic în completarea altei măsuri implementate de la finalul anului trecut, respectiv Sistemului de Garanţie - Returnare (SGR).

"Prin împărtăşirea celor mai bune practici între platformele naţionale şi promovarea iniţiativelor comune în colectarea separată a ambalajelor de sticlă din sectorul rezidenţial şi comercial, dar şi prin susţinerea investiţiilor cu randamente ridicate de reciclare a sticlei în ambalaje de sticlă noi (bottle to bottle), Close the Glass Loop îşi propune să mobilizeze toţi actorii relevanţi pentru atingerea la nivelul Uniunii Europene a ţintei de colectare de 90% până în 2030 (în creştere faţă de rata de 80,1% atinsă în 2021)", anunţă, printr-un comunicat de presă, reprezentanţii Coaliţiei pentru Economia Circulară - CERC.

Această decizie vine ca rezultat al conferinţei europene organizate de Coaliţia pentru Economia Circulară - CERC în parteneriat cu platforma Close the Glass Loop, eveniment ce a avut ca temă "Planul de Acţiune pentru Circularitatea Ambalajelor de Sticlă în România". Practic, noua platformă naţională va fi coordonată de CERC, organizaţie care reuneşte principalii actori implicaţi în tranziţia României către o economie circulară.

"Prin introducerea în România a Sistemului de Garanţie - Returnare (SGR) la sfârşitul lunii noiembrie 2023, s-a creat un nou mecanism de colectare a ambalajelor de băuturi, inclusiv a celor din sticlă. În acest context, reprezentanţi ai industriei locale şi europene de reciclare şi producţie a ambalajelor de sticlă, ai autorităţilor centrale şi locale din România, precum şi ceilalţi actori relevanţi (retaileri, îmbuteliatori, organizaţii de implementare a responsabilităţii extinse a producătorilor) s-au reunit pentru a discuta despre cele mai eficiente metode de creştere a colectării şi reciclării deşeurilor de ambalaje din sticlă în România", menţionează CERC.

Preşedintele CERC, Constantin Damov, a subliniat importanţa introducerii Sistemului de Garanţie-Returnare şi asupra ambalajelor din sticlă, salutând, în acelaşi timp, iniţiativa Close the Glass Loop. Domnia sa a spus: "Odată cu introducerea Sistemului de Garanţie - Returnare în România intrăm într-o fază nouă şi decisivă pentru circularitatea ambalajelor, care va avea, desigur, un impact imediat şi asupra ambalajelor de sticlă. De aceea, vom continua şi vom întări colaborarea cu municipalităţile şi organizaţiile de implementare a responsabilităţii extinse a producătorilor, pentru a stimula şi colectarea ambalajelor de sticlă din fluxul municipal. Cu o industrie puternică a producţiei de ambalaje de sticlă şi un lanţ valoric dinamic pregătit să reintroducă deşeurile de sticlă în circuitul economic, România are un potenţial foarte ridicat pentru închiderea buclei. Ne alăturăm cu bucurie iniţiativei Close the Glass Loop, pentru a împărtăşi experienţa noastră şi a învăţa de la partenerii europeni".

Pasul făcut de CERC a fost salutat şi de ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet: "Introducerea Sistemului de Garanţie - Returnare reprezintă un punct de cotitură pentru România. Salutăm decizia Coaliţiei pentru Economia Circulară de a se alătura iniţiativei Close the Glass Loop, care va accelera atingerea obiectivelor noastre ambiţioase de colectare şi reciclare a sticlei, având la bază cele mai bune practici din Uniunea Europeană".

Din partea platformei Close the Glass Loop, Secretarul General al FERVER (Federaţia Europeană a Reciclatorilor de Sticlă), Olivier Deweerdt, a declarat: "Schimbul de bune practici între platformele naţionale stă la baza angajamentului Close the Glass Loop. Suntem gata să sprijinim CERC şi toţi partenerii săi în promovarea colectării şi reciclării sticlei în România, pentru a atinge ţinta de colectare a deşeurilor de sticlă în vederea reciclării, de 90%, până în 2030. Fiind un material ce are calităţi permanente, sticla poate fi reciclată la nesfârşit fără pierderea proprietăţilor sale intrinseci. Acest lucru înseamnă că, odată colectată, sticla are o valoare imediată pentru economia circulară".

Sistemul de Garanţie-Returnare are rezultate peste aşteptări în judeţul Buzău. Aici s-au colectat câteva tone de ambalaje din plastic, metal şi sticlă. La capitolul plastic, în judeţul Buzău au fost returnate circa 1400 kg ambalaje, 30 kg metal şi 153 kg sticlă. Sunt cifre care plasează judeţul în fruntea clasamentului în regiunea de sud-est, după Galaţi. Pentru a fi returnate, ambalajele care au pe etichetă simbolul RetuRO trebuie să fie curate şi nedeformate. Sticlele sau dozele pot fi returnate la orice magazin, nu doar la cel de unde au fost cumpărate iar voucherul primit poate fi utilizat pentru a cumpăra orice produs. Şi la nivel naţional, programul a ajuns la un nivel satisfăcător. Potrivit ministrului Mediului, Mircea Fechet, zilnic se reciclează circa un milion de ambalaje la nivelul întregii ţări.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. nu mai bine scadem productia de plastic si gata?

    dar nu ca lovim in profiturile si spagile acordate la contracte seomante pe 30-50-90 de ani! 

    s c c r e t 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb