Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor "România Film" contestă plata către MediaPro a 475.768 de lei (aproximativ 100.000 de euro), reprezentând facturi, potrivit unui dosar înregistrat ieri la Tribunalul Municipiului Bucureşti.
Instantanţa a decis pe 24 noimebrie ca debitoarea, RADEF, să plătească companiei MediaPro, în cel mult 30 zile, suma de 475.768 lei.
Soluţia instanţei din 18 februarie mai arată: "Obligă debitoarea să achite creditoarei suma de 30.066,19 lei şi în continuare până la data plăţii efective a debitului. Obligă debitoarea la plata către creditoare a sumei de 9519,89 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de acţiune în anulare pentru debitoare în termen de 10 zile de la comunicarea încheierii".
Contestaţia depusă de "RomâniaFilm" încă nu a primit un termen de judecată, potrivit site-ului Tribunalului.
• Dosarul Media Pro - 11 persoane au fost arestate preventiv
Unsprezece persoane au fost arestate preventiv anul trecut, de judecătorii de la Tribunalul Bucureşti, fiind acuzate de evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul MediaPro. Procurorii susţin că cele 11 persoane - Silviu Relu Viju, Cosmin Andrei Ion, Eugenia Bălan, Andreea-Cornelia Stănculescu, Mihai-Valentin Toderiuc, Dănuţ Puiu, Elena-Lucia Adăscăliţei, Elena Niţă, George-Laurenţiu Dinu, Elena Calapereanu şi Corina Medeleanu - au creat un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 6.000.000 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit.
Tot în acest dosar, procurorii l-au audiat şi pe Andrei Boncea, soţul cântăreţei Loredana Groza, dar acesta nu a fost reţinut.
Procurorii susţin că, în perioada 2009-2014, Silviu Relu Viju, Cosmin Andrei Ion, Eugenia Bălan şi Corina Medeleanu, în calitate de persoane cu funcţii de conducere/administrare în cadrul a trei societăţi comerciale de profil "media", cu complicitatea celorlalţi inculpaţi, au dispus înregistrarea în evidenţa contabilă a acestor societăţi şi declararea fiscală a numeroase facturi care nu au la baza, operaţiuni reale de achiziţie, provenind de la un număr mare de societăţi comerciale, de tip "fantomă".
Procurorii mai spun: "O parte din sumele înscrise în facturile sus-menţionate erau transferate în conturile bancare ale societăţilor emitente (reprezentând «comisionul» pentru «serviciile de facturare prestate de aceste societăţi» şi, eventual, TVA-ul - de unde erau retrase în numerar de reprezentanţii acestora), iar pentru restul sumelor erau întocmite chitanţe fictive, fără ca sumele înscrise în acestea să fie ridicate efectiv din casieria celor trei societăţi comerciale de profil media, servind, în realitate, la remunerarea suplimentară a unor angajaţi din cadrul acestora". Potrivit anchetatorilor, suma totală spălată prin circuitul evazionist se ridică la aproximativ 15.000.000 lei.
În luna iulie a anului trecut, poliţiştii au efectuat 26 de percheziţii în Bucureşti şi judeţul Ilfov la mai multe societăţi, printre care şi Media Pro din Buftea, pentru destructurarea unui grup specializat în evaziune fiscală şi spălare de bani. Poliţiştii bucureşteni au documentat activitatea infracţională a grupului identificat, stabilind că 66 de societăţi comerciale ar fi cumpărat servicii fictive de la societăţi fantomă în scopul deducerii artificiale şi ilicite a TVA şi a impozitului pe profit.
Valoarea serviciilor şi a produselor achiziţionate fictiv este de 10 milioane de euro, prejudiciul estimat adus statului fiind de 1,5 milioane de euro.