Romania Green Building Council: 400 milioane euro disponibile pentru renovarea energetică

M.P.
Miscellanea / 15 aprilie

Romania Green Building Council: 400 milioane euro disponibile pentru renovarea energetică

Circa 400 de milioane de euro vor fi disponibili, în perioada ianuarie 2026 - septembrie 2029, pentru renovarea energetică şi tranziţia spre economie cu emisii scăzute de carbon, în Europa Centrală şi de Est, printr-un mecanism de finanţare al Băncii Europene de Investiţii (BEI), conform unui comunicat transmis redacţiei. Platforma multi-regională de finanţare a BEI a fost prezentată în cadrul celei de-a doua ediţii a mesei rotunde din seria SMAFIN Expanded, cu tema "Finanţarea sustenabilă a eficienţei energetice".

Desfăşurat săptămâna trecută, evenimentul a detaliat, în panelul "Mecanisme de finanţare pentru renovarea energetică şi tranziţia spre o economie cu emisii scăzute de carbon", ce linii de finanţare vor fi deschise în curând. Astfel, prin mecanismul BEI se poate accesa finanţare cu dobândă subvenţionată, necesită o cofinanţare de minimum 10%.

Acesta se adresează tuturor tipurilor de clădiri, de la locuinţe unifamiliale (cu plăfoane deschise de la 20.000 euro per proiect) până la construcţia din sectorul public (cu plăfoane de 1,54 sau 5 milioane de euro), cu o maturitate de până la 15 ani. Obiectivul este modernizarea a 12.500 de clădiri până la finalul anului 2029, potrivit comunicatului.

La masa rotundă, Banca de Investiţii şi Creditare a prezentată pentru perioada 2025-2027 Strategia de Investiţii şi Creditare care defineşte priorităţile strategice şi produsele financiare menite să abordeze deficitele de finanţare identificate pe piaţă şi să ofere sprijin specifice atât pentru sectorul privat, cât şi pentru autorităţile/entităţile publice locale.

"Suma alocată pentru necesarul de investiţii este mică, dar un prim pas important. Este esenţial să observăm cum se va dezvolta tranziţia verde, în vedere schimbările globale actuale. Nu putem susţine tranziţia verde doar prin fonduri nerambursabile. Economia trebuie să genereze resurse proprii, pentru a se autosusţine pe termen lung. creşterea eficienţei energetice, astfel asigurându-se un impact pozitiv asupra mediului şi a societăţilor .

Celelalte sesiuni tematice în cadrul evenimentului au fost:

Pe de o parte, "Extinderea capacităţii şi asigurarea sustenabilităţii ghişeilor unice pentru eficienţă energetică" - în cadrul căreia au fost dezbătute oportunităţi şi provocări în procesul de operaţionalizare a acestora, împreună cu reprezentanţi ai ghişeilor unice, ai Ministerului Dezvoltării, Lucrării Publice şi Administraţiei şi a mediului economic. Se anunţă iniţiative relevante pentru instruirea angajaţilor la nivel de consilii judeţene, precum şi pentru dezvoltarea de platformă de informare şi sprijin care să conducă în viitor la oferirea de servicii integrate de renovare energetică (informare, finanţare şi asistenţă tehnică), se precizează în comunicat.

Pe de altă parte, în sesiunea "Combaterea sărăciei energetice prin programe adaptate" s-au identificat principalele bariere tehnice, legislative şi administrative care limitează progresul tranziţiei energetice a clădirilor în România, inclusiv structura electrică deficitară şi infrastructură administrativă redusă a autorităţilor locale. Sa subliniat faptul că aproximativ jumătate dintre gospodăriile din România sunt afectate de diverse forme de sărăcie energetică, necesitând implementarea unor soluţii personalizate şi măsuri integrate.

Evenimentul a fost organizat de partenerii români ai proiect SMAFIN Expanded - Romania Green Building Council (RoGBC) şi Clusterul pentru Promovarea Clădirilor cu Consum de Energie Aproape Egal cu Zero (Pro-nZEB). Acesta a beneficiat de prezenţa Guvernului României prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Dezvoltării, Lucrările Publice şi Administraţiei, Ministerul Energiei şi Ministerul Finanţelor.

Masa rotundă continuă forumurile pentru investiţii durabile în energie organizate anterior de Comisia Europeană (2018-2019) şi evenimentele din cadrul proiectului SMAFIN (2021-2023), fiind finanţată de Uniunea Europeană prin Programul LIFE, se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3881
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3816
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8120
Gram de aur (XAU)Gram de aur454.7122

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb