Romania Green Building Council: Valoarea caselor verzi se apropie de trei miliarde de euro

A.F.
Piaţa de Capital / 29 aprilie

Romania Green Building Council: Valoarea caselor verzi se apropie de trei miliarde de euro

Peste 15.000 de locuinţe din România au fost certificate drept "Green Homes" sau au obţinut o precertificare (fiind încă în etapa de construcţie), în perioada 2014-2024, iar valoarea lor totală se apropie de 3 miliarde de euro, anunţă Romania Green Building Council (RoGBC). Asociaţia non-profit este organismul care atribuie certificatele "Green Home", susţine construcţiile ridicate cu responsabilitate faţă de mediu şi încurajează finanţările "verzi", conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, în ultimul deceniu, RoGBC a fost un deschizător de drumuri în privinţa promovării şi certificării "clădirilor verzi" (cu certificarea Green Home sau altele similare, precum BREEAM şi LEED), pe fondul interesului în creştere pentru de noi tehnologii de construcţie mai prietenoase cu mediul, noi abordări în arhitectură şi design, alături de noi oportunităţi de finanţare verde.

În 2013, RoGBC a lansat, alături de Raiffeisen Bank, primul astfel program de finanţare, intitulat "Ipoteca Verde". Pentru ca un proiect imobiliar să fie inclus în acest program, era necesar să primească certificarea Green Homes din partea RoGBC, care se atribuie pentru îndeplinirea unor criterii precum eficienţa energetică sporită şi responsabilitatea faţă de mediu, aspecte de natură să reducă riscurile pentru proprietar şi pentru banca creditoare, care poate diminua costul finanţării.

Ulterior, programul de pionierat al asociaţiei, "Locuinţe Verzi & Credite Imobiliare Verzi", a fost recunoscut ca bună practică în Europa şi este susţinut de UE prin iniţiativa "SMARTER Finance for Families", coordonată de RoGBC. Acest program se află în curs de implementare în alte 14 ţări şi sprijină dezvoltarea unor produse bancare verzi, cu dobândă preferenţială pentru locuinţele certificate verzi.

"O clădire cu certificare Green Homes asigură un confort sporit proprietarului, fiind construită din materiale prietenoase cu mediul, dar aduce şi beneficii financiare: valoarea ei creşte mai rapid decât a unei locuinţe construite în mod tradiţional, în timp ce generează economii la costul cu energia şi cu dobânzile bancare. Datorită acestor avantaje, interesul pentru clădiri verzi este în creştere peste tot în lume, iar România nu numai că nu face excepţie de la tendinţa globală, ci ocupă un loc fruntaş între statele europene unde cresc investiţiile în clădiri verzi. Cumpărătorii, dezvoltatorii, alături de bănci şi alţi finanţatori - toată lumea este interesată de acest tip de clădiri. Nu se mai construiesc clădiri de birouri fără o certificare verde, iar în curând nu vor mai exista nici proiecte rezidenţiale fără a îndeplini aceste criterii. Noi stăm la dispoziţia tuturor celor interesaţi pentru a-i sprijini în îndeplinirea criteriilor necesare acordării certificării Green Home şi pentru a obţine o finanţare verde", a declarat Andrei Botiş, Preşedintele a Romania Green Building Council (ROGBC) şi CEO al Appraisal & Valuation (NAI Romania).

O clădire verde implementează o serie de criterii de sustenabilitate legate de conservarea resurselor în conformitate cu: principiile economiei circulare, utilizarea materialelor ecologice, optimizarea consumului de apă, încurajarea transportului sustenabil, protejarea biodiversităţii, protejarea sănătăţii oamenilor prin asigurarea unui mediu interior de calitate superioară, monitorizarea consumului de energie şi educaţia locatarilor cu privire la un comportament responsabil faţă de mediu.

Din primăvara acestui an, din Consiliul Director al RoGBC fac parte un Preşedinte (Andrei Botiş fiind ales pentru al treilea mandat consecutiv), secondat de un Vicepreşedinte (Elena Rastei, Sustainability Specialist) şi alţi trei membri: Dorin Beu (Profesor, Universitatea Tehnică Transilvania), Oana Cojocaru (Director Sustenabilitate GlobalWorth) şi Daniel Butucel (Managing Partner, Miradex Wooden Buildings).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb