Peisajul politic din România a fost zguduit de victoria surprinzătoare a unui populist de extremă dreapta, puţin cunoscut, în primul tur al alegerilor prezidenţiale, relatează The Associated Press.
Conform datelor electorale de azi, acesta a trecut de la statutul de candidat obscur la învingător al premierului în exerciţiu, generând o schimbare neaşteptată pe scena politică, completeaza sursa citată.
Călin Georgescu, care a candidat ca independent, urmează să o înfrunte în turul doi, peste două săptămâni, pe reformista Elena Lasconi.
Georgescu, în vârstă de 62 de ani, se clasează pe primul loc după numărarea aproape tuturor buletinelor de vot, cu un scor de 22,95%. Lasconi, din cadrul Partidului Uniunea pentru Salvarea României (USR, progresist) se clasează pe locul doi, cu un scor de 19,17%. Ea l-a înfrânt cu un scor redus pe premierul în exerciţiu Marcel Ciolacu din cadrul Partidului Social Democrat (PSD), care a rămas la un scor de 19,15%. George Simion, Liderul Partidului Alianţa pentru Unitatea Românilor (AUR) a obţinut 13,87% dintre voturile exprimate.
Pentru prima dată în cei 35 de ani de istorie postcomunistă a României, PSD nu are un candidat în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Aceasta reprezintă o lovitură majoră pentru cel mai puternic partid din ţară, evidenţiind puternicul sentiment anti-establishment al electoratului.
După închiderea secţiilor de votare, duminică, 9,4 milioane de persoane - aproximativ 52,5% dintre alegătorii înscrişi - şi-au exprimat opţiunea, potrivit Biroului Central Electoral (BEC). Al doilea tur al alegerilor urmează să aibă loc la 8 decembrie. Georgescu, în vârstă de 62 de ani, a obţinut 43.3% dintre voturi în vasta diasporă românească, iar Lasconi 26,8%.
Majoritatea sondajelor locale îl creditau cu un scor sub 10%.
În România, preşedintele, ales pentru un mandat de cinci ani, deţine atribuţii semnificative în domenii precum securitatea naţională, politica externă şi numirile judiciare. După ce a votat duminică, Georgescu a scris pe Facebook că a votat "pentru cei nedreptăţiţi, pentru cei umiliţi, pentru cei care simt că nu contează şi de fapt contează cel mai mult (...), votul este o rugăciune pentru naţiune".
Potrivit site-ului său, Georgescu are un doctorat în pedologie, o ramură a ştiinţei solului, şi a deţinut diverse funcţii la Ministerului Mediului în anii '90. În perioada 1999-2012, el a fost reprezentantul României în Comitetul Naţional al Programului de Mediu a ONU.
În pofida faptului că nu are un program politic clar, videourile sale pe TikTok sunt populare şi au obţinut 1,7 milioane de "like"-uri.
Popularitatea sa în creştere va fi testată în înfruntarea cu Lasconi.
Lasconi, o fostă jurnalistă şi actuala conducătoare a USR, a candidat cu un program reformist anticorupţie. Ea a declarat AP, înainte de vot, că ea consideră corupţia drept una dintre cele mai mari probleme ale României şi şi-a exprimat susţinerea faţă de o creştere a cheltuielilor cu apărarea şi continuarea ajutării Ucrainei. În cazul unei victorii, ea va fi prima femeie preşedintă din istoria României.
În România au loc alegeri parlamentare pe 1 decembrie, care vor stabili viitorul Guvern şi viitorul premier.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.11.2024, 16:13)
Romanii au votat pacea si dezacordul atragerii tot mai directe intr un razboi nimicitor care nu e al nostru, de ce sa murim noi pentru razboiul americii ?
răspunde
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.11.2024, 16:18)
Javrele de rusi încă au putere, iar serviciile românești sunt total impotentei.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.11.2024, 16:33)
Lasconi in turul II nu are nicio sansa. Singura posibilitate este furtul pe fata al voturilor. Asta incearca acum secu' cu UE sa fure voturile pentru a iesi Lasconi.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.11.2024, 17:09)
e un vot pro EU sau anti EU .
Ramanem in EU si NATO sau ne inrolam in brics?
de ce sa n=aiba Lasconi sanse?
lunaticul cu reptilienii si rusofilul e mai bun?
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.11.2024, 17:28)
soc poate in cancelariile straine...
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.11.2024, 17:28)
Prima data am zis ca nu ne vindem tara, apoi am dat-o gratis sau am falimentat-o.
Acum spunem ca nu vrem razboi dar lovim cu bombe politice(pot fi si cu inarcatura nucleara-sunt la moda).
Doamne ajuta! (nu stiu cum mai puem fi ajutati in astfel de situatii)