"ROMANIA INVESTOR DAYS" LA NEW YORK Olteanu, BNR: "Sperăm ca Bursa să se dezvolte şi să dea un respiro băncilor"

ADINA ARDELEANU, New York
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 februarie 2014

Olteanu, BNR: "Sperăm ca Bursa să se dezvolte şi să dea un respiro băncilor"

Investitorii americani, frustraţi de lentoarea ASF

"Adică, România se promovează în rândul investitorilor americani?", a întrebat un funcţionar de la aeroport, în Statele Unite, încercând să înţeleagă ce este conferinţa "Romania Investor Days". La răspunsul noastru afirmativ, acesta a replicat: "OK, are sens".

Investitori americani de la cele mai cunoscute fonduri de investiţii au fost invitaţi la "Romania Investor Days", la New York, pe 5-6 februarie, eveniment organizat de Bursa de Valori Bucureşti, Fondul Proprietatea şi Raiffeisen Bank. Speakerii invitaţi au fost Dragoş Andrei, consilier al premierului Victor Ponta, Bogdan Olteanu, viceguvernator al Băncii Naţionale a României, Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei de privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie, Adrian Volintiru, secretar de stat în Ministerul Economiei, Dan Manolescu, secretar de stat la Finanţe, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, James Stewart, vicepreşedinte pe trezorerie şi pieţe de capital la Raiffeisen Bank, Ludwik Sobolewski, CEO al BVB, Lucian Anghel, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB, şi Grzegorz Konieczny, managerul Fondului Proprietatea.

Piaţa de capital din ţara noastră ar trebui să se dezvolte şi să îşi facă loc în sectorul financiar dominat de bănci, iar autorităţile par pregătite să o ajute, cel puţin la nivel declarativ.

Aproximativ 60 de investitori americani au primit mesajul, în cadrul conferinţei "Romania Investor Days", organizată la New York, că România vrea o piaţă de capital puternică şi că lucrează la asta.

Desigur, una sunt vorbele şi cu totul altceva sunt faptele, însă comunitatea pieţei nu poate decât să spere în declaraţiile transmise de la cabinetul primului ministru Victor Ponta, chiar dacă, în ultima vreme, guvernanţii i-au cam supărat pe investitori cu măsuri surpriză, precum celebra taxă pe construcţiile speciale.

În condiţiile în care sectorul bancar este încă în suferinţă, cererile de finanţare s-ar putea îndrepta către Bursă, însă aceasta trebuie să le poată susţine.

Bogdan Olteanu, viceguvernator al Băncii Naţionale a României, spune că ar dori să vadă un echilibru: "Sectorul financiar din România este reprezentat în cea mai mare parte de bănci, chiar prea mult aş spune. Am dori să vedem o echilibrare a situaţiei.

Suntem o ţară europeană, iar sectorul bancar va continua să aibă o pondere semnificativă, însă sperăm ca Bursa să se dezvolte şi să dea un respiro băncilor".

În opinia sa, ţara noastră va fi mai degrabă o destinaţie pentru fluxurile de capital, decât una care să asiste la plecări de bani, datorită consolidării finanţelor publice, în urma acordului stand by cu FMI.

"Intermedierea financiară este destul de mică în România comparativ cu regiunea şi se reduce din cauza fenomenului regional numit deleveraging (n.r. dezintermediere)", a mai spus Bogdan Olteanu, adăugând: "Banii devin tot mai «patrioţi» în aceste vremuri şi încearcă să îşi găsească ţara mamă, chiar şi în Europa".

Potrivit lui James Stewart, vicepreşedinte Raiffeisen Bank, deşi piaţa românească este una neprietenoasă, s-au întâmplat unele lucruri bune în ultima perioadă care merită menţionate: "Banca Naţională a înţeles importanţa pieţei de capital în relaţie cu economia şi susţine câteva proiecte iniţiate în această direcţie, segmentul obligaţiunilor corporative a început să prindă viaţă - în ultimele luni au avut loc patru emisiuni, dintre care una a Raiffesen Bank, iar la capitolul IPO-uri, câteva companii iau în considerare listarea. În plus, sub patronajul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a fost constituit un grup de lucru, din care fac parte şi BNR, BVB, Ministerul Finanţelor, instituţii private locale, care are ca scop eliminarea barierelor în dezvoltarea pieţei de capital şi trecerea de la statutul de piaţă de frontieră la emergentă.

Acestea includ: modificări în raportările fiscale, în modalitatea de vot în AGA, acţiuni corporative, clarificarea problemelor de taxare.

ASF şi-a luat angajamentul să simplifice reglementările privind obligaţiunile corporative, GDR-urile, astfel încât să crească încrederea în piaţă, să majoreze lichiditatea, să coopereze cu Ministerul de Finanţe pentru amendarea Codului Fiscal, să simplifice procedura de vot în AGA, să standardizeze rapoartele emitenţilor, astfel încât să fie prezentate în engleză. Săptămâna viitoare, grupul îşi va prezenta primul raport cu privire la aceste bariere".

Bazându-se pe experienţa lor, investitorii nu sunt aşa siguri că toate aceste lucruri se vor rezolva prea curând. "ASF se mişcă foarte încet, ceea ce frustrează investitorii", a comentat un participant.

Dragoş Andrei: "Suntem determinaţi să transformăm piaţa de capital într-un instrument de finanţare a economiei"

Dragoş Andrei, consilier al primului ministru, a transmis un mesaj din partea lui Victor Ponta. Potrivit acestuia, Guvernul este determinat să transforme piaţa de capital într-un instrument de finanţare a economiei, "mai ales într-un mediu bancar atât de dificil, în Europa".

Domnul Andrei a precizat că 2013 a fost un an de cotitură pentru piaţa românească de capital, amintind de listările Nuclearelectrica şi Romgaz. "Vor urma în curând Hidroelectrica, Electrica, CE Oltenia", a transmis domnia sa.

Consilierul primului ministru a inclus în discursul său şi un mesaj diplomatic, în contextul în care, în ultima perioadă, autorităţile noastre au fost trase de urechi de oficialii americani referitor la modificările Codului Penal, dar şi la introducerea unor taxe.

"Această dezvoltare în România ar fi fost dificilă în lipsa parteneriatului strategic cu SUA", a transmis Dragoş Andrei din partea premierului.

În plus, consilierul a cerut investitorilor să prezinte Guvernului problemele şi îngrijorările pe care le au: "Suntem conştienţi de problemele care există în România şi, cu ajutorul unor ONG-uri, al AmCham, al Consiliului Investitorilor Străini, încercăm să facem un plan care să elimine aceste obstacole, nu doar pentru piaţa de capital, ci şi în funcţionarea administraţiei".

Domnul Andrei a precizat că, în şedinţa de Guvern din această săptămână, a fost prezentat un proiect de plan de acţiune pentru rezolvarea acestor probleme administrative: "Un astfel de plan de afaceri pentru România va fi probabil gata în 2014. Îl vom prezenta şi invităm investitorii să ne împărtăşească părerile".

Gabriel Dumitraşcu: "Sectorul energetic are nevoie de câteva miliarde de euro, în următorii

zece ani"

Gabriel Dumitraşcu, responsabilul de privatizări din departamentul energiei, a prezentat investitorilor programul de listări agreat pentru acest an - Hidroelectrica, Electrica şi CE Oltenia. Domnia sa a precizat: "Obiectivul programului de listări este să finanţăm sectorul energetic din România, care are nevoie de câteva miliarde de euro, în următorii zece ani. O mare parte din aceşti bani vor fi atraşi prin piaţa de capital".

Gabriel Dumitraşcu a fost întrebat dacă statul va mai vinde participaţii la companii precum Romgaz, Nuclearelectrica sau Petrom. Domnia sa a răspuns: "Analizăm vânzarea, dar nu avem o decizie momentan. Pregătim Strategia Energetică Naţională şi probabil vom avea un răspuns până la finalul anului".

100 de întâlniri bilaterale

Aproximativ 100 de întâlniri bilaterale au fost programate, în cadrul "Romania Investor Days", între reprezentanţii companiilor româneşti şi investitorii străini, potrivit organizatorilor. Printre companiile participante s-au numărat OMV Petrom, BRD, Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz, Transelectrica, Hidroelectrica, Electrica şi Complexul Energetic Oltenia, BVB, Fondul Proprietatea, SIF Oltenia. Acestea au avut printre interlocutori pe BlackRock, City of London, Firebird, Abrams Capital, Cartesian Advisors.

Olteanu: "România nu a cheltuit bani publici pentru salvarea băncilor"

România nu a cheltuit bani publici pentru salvarea băncilor, a răspuns Bogdan Olteanu la rugămintea să precizeze care este modalitatea de rectificare a creditelor neperformante.

"România are cadrul legal pentru acest proces - banca punte", a spus domnia sa, continuând: "Dacă băncile ar intenţiona un proces de separare între activele bune şi cele rele, am lăsa sectorul privat să se ocupe de asta. Am mai înfiinţat în sectorul public o bancă rea în trecut, iar managementul nu s-a dovedit ceva care să mulţumească contribuabilii. Unele bănci au făcut, intern, o separare a activelor.

Pot să vă spun că în România ne lipseşte o piaţă a activelor distressed. Nu sunt foarte mulţi investitori. Sunt foarte multe oportunităţi, desigur la preţul corect. Din cauza acestei lichidităţi scăzute, băncile au încercat să salveze tot ceea ce au putut".

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. domnul Olteanu este discipolul domnului Treichl. Dovada suprema urmatoarea declaratie "* Olteanu: "România nu a cheltuit bani publici pentru salvarea băncilor""------------Faptul ca dansul are perfecta dreptate sunt urmatoarele citate pe care le puteti compara si spune ale cui sunt 1: "România nici nu poate, nici nu vrea să adopte acum moneda euro" si 2:"Nu avem nevoie de capital din Romania si nici nu ni-l dorim". Draga domnule viceguvernator Olteanu inca o mica comparatie : atunci cand firma Blackrock are neclaritati in privinta componentei indexului EU ENLARGED 15 spune ca nu a fost inregistrata nicio schimbare a indicelui de referinta . BNR in mai 2009 a prezentat in raportul lunar de asemenea ca fiind constanta rata RMO la valuta, lasand astfel in neant frumoasele seri vieneze ale lui Martisor. Sunteti de aceeasi parere ca cele doua evenimente sunt IN ESENTA IDENTICE sau cel mai bine se aplica idea domnului FINK cum a deschris-o in FAZ "KENNE DEIN RISIKO"----adica FEAR THE BEAST, if you are making business in the east :-)

    Romania nu a cheltuie bani publici pentru salvarea bancilor, ci s-a imprumutat cu 20 miliarde de euro (15-17% din PIB) pentru salvarea sistemului bancar si a economiei private occidentale (marea majoritate a companiilor importante din Romania sunt controlate de straini). In plus, s-a inventat "prima casa" pentru oprirea ajustarii pietei imobiliare spre valori normale, sustenabile. Ca sa nu falimenteze sistemul bancar, intr-o economie cu salariul mediu de 350 euro, MP intr-o locuinta medie costa 1.000 euro, adica de 3 ori salariul mediu. Asemenea raport urias nu intalnesti nici in Europa nici in sua, poate cu unele exceptii nerelevante pentru comparatie precum Paris, Londra, New-York etc... Rezultatul?? Cresterea efortului/costului celor cu salarii modeste care vor sa isi cumpere o locuinta si fortarea acestora sa isi caute un rost in alte tari mai normale, unde mai ramai cu bani de mancare dupa plata acoperisului. De clauzele abuzive din contractele de creditare n-au avut curaj sa se atinga. Deci au salvat bancile pe spatele oamenilor de rand, cu indatorarea tarii pe generatii. A fost o cheltuiala indirecta, care i-a protejat pe actionarii straini ce fac aici marje nesimtite comparativ cu ce isi permit sa mulga din economie la ei acasa. Asa ca mai incet cu realizarile. Intai trebuia sa faceti un cadru de reglementare corespunzator in cateva luni de la inceperea guvernarii si apoi sa mergeti in turneu, nu sa mergeti acolo sa va laudati cat sunteti de incompetenti si sa promiteti ca va mai reveniti la anu si la multi ani. Lumea e plina de oportunitati si investitorii au de ales intre piete gata sa-i primeasca si promisiuni. Oltchim nu ati fost in stare sa-l reporniti, are probleme de multi ani deja, toate partidele au avut problema in mandate si au ignorant-o. Titlurile de stat cu scadente scurte si lungi de ce nu mai sunt disponibile direct cetatenilor? De ce sunt doar pentru banci? supraprotectie pentru sistemul bancar format 85% din banci straine care mulg economia, isi trag o renta din economie injositoare pentru romani, de parca am fi in tara nimanui. Rusine!!

    1. Absolut de acord, cu o mentiune - sistemul bancar din Romania este controlat intr-o proportie de 97% de straini.

      ...sigur te pricepi si la fotbal,nu-i asa ?

      dar domnul Luc Id nu a vrut sa se dea de gol. Acum ointrebare de la Pastiluta: De ce in raporttul lunar pe mai, iunie , iulie scaderea RMO decisa in martie la SFATUL piretenilor nostri este prezent , dar lipseste cu desavarsire? Probabil ca de aici s-a inspirat si reclama Bergenbier. Cam ca sa fie valoarea 10 miliarde sau milioane daca citim ziarul die Welt...Astpept provincia si va pup :-)

      Ai dreptate Marius dar bancherul Olteanu a fost parasutat de clasa politica la BNR de vreo 7 ani fara sa il recomande ceva pentru acel post. Acum e cred prima oara cand scoate capul din cutia BNR si "filozofeaza" pentru a ne demonstra ca pana o sa invete meserie va iesi la pensie. Asa cum ne-a invatat profesorul Gogoneata la ASE daca un roman a mancat un pui si unul face foamea in medie fiecare a mancat o jumatate de pui.

      Iata o particica din definitia coruptiei : Corupția reprezintă folosirea abuzivă a puterii publice, în scopul satisfacerii unor interese personale sau de grup. Ca act antisocial, corupția este foarte frecvent întâlnită în societate și este deosebit de gravă deoarece favorizează interesele unor particulari, mai ales în aria economică, afectând interesele colective prin: însușirea, deturnarea și folosirea resurselor publice în interes personal, ocuparea unor funcții publice prin relații preferențiale, încheierea unor tranzacții prin eludarea normelor morale și legale. 

      Sistemul la noi este foarte corupt iar bancile fac parte din sistem. Statul corupt nu vrea sa se imprumute de la cetatenii sai direct ci prin intermediari respectiv banci si asta cu binecuvantarea BNR. Ce a castigat statul din liniile de credit ale bancilor mama alimentate de BCE cu 1% dobanda si oferite la filialele din Romania cu 8% dobanda si mai departe de catre acestea clientilor din Romania cu 10-12 % dobanda ? Bineinteles nimic ci doar a inhamat la jug milioane de romani si miliarde de euro care zboara din tara ca profit pentru bancile mama. Aceste fluxuri au sufocat economia si nu mai merge nici macar podgoria lui Isarescu ! Romania cheltuie indirect bani publici pentru salvarea sistemului bancar rostogolind scadenta sistemului. 

      In aceasta clasa politica corupta si in acest sistem bancar aservit acesteia nu mai exista de mult rusine, aici nesimtirea e la putere si fara limite !  

      si asa ma

    Mai e putin pana oamenii isi vor da seama ca bancile sunt inamicul public numarul 1. Bogdan ne ajuta si el sa intelegem mai repede acest lucru...

    " În plus, consilierul a cerut investitorilor să prezinte Guvernului problemele şi îngrijorările pe care le au: "Suntem conştienţi de problemele care există în România şi, cu ajutorul unor ONG-uri, al AmCham, al Consiliului Investitorilor Străini, încercăm să facem un plan care să elimine aceste obstacole, nu doar pentru piaţa de capital, ci şi în funcţionarea administraţiei".

    Pai avem urmatoarele ingrijorari :  

    1 ) In 2012 Guvernul pretextand implementarea Directivei Europene 2009/65/EC care prevedea " un grad mai ridicat de protectie al investitiilor si a investitorilor pe piata de capital " a modificat Legea 297 /2004 exact in sens contrar permitant infractorilor sa fure din conturile clientilor .  

    2 ) ASF-ul in loc sa aplice legislatia in sensul protejarii investitorilor asa cum pretinde ca are ca tel incalca grosolan legea tolerand furtul banilor si actiunilor de la investitori dupa constata si el frauda lasand investitorii sa se descurce singuri .  

    3 ) Reprezentantii ASF - ului sunt lipsiti de credibilitate in cazul in care fac promisiuni de care nu se pot tine .

    3 ) In mod normal ASF-ul pentru Piata de Capital ar fi trebuit sa fie ceea ce este BNR-ul pentru Bancile Comerciale din Romania . Ati vazut dumneavoastra din 1990 pana astazi vreun reprezentant BNR sa-si incalce promisiunile sau sa fie suspectat ca pentru o partida de vanatoare sau mai stiu eu ce avantaj tolereaza infractiunile de la o banca ?  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb