România - Rusia, dragoste cu sila nu se poate

ANA ZIDARU
Ziarul BURSA #Companii / 11 octombrie 2012

România - Rusia, dragoste cu sila nu se poate

Statul îşi face firmă de intermediere în comerţul cu ridicata să pătrundă pe piaţa rusă

Ruşii nu ne consideră popor prieten

Guvernul a decis, ieri, înfiinţarea unei firme de intermediere în comerţul cu ridicata pe pieţele emergente. Firma va fi deţinută de Ministerul Economiei şi urmează să vândă în străinătate produsele unor companii de stat cu datorii. Potrivit documentului publicat pe site-ul Ministerului Economiei, înfiinţarea firmei este necesară pentru exportul produselor noastre pe piaţa din Rusia.

În timp ce autorităţile visează să cucerească piaţa rusă şi să vândă Oltchimul către TISE, diplomaţia de la Moscova consideră că România este o ţară neprietenoasă şi că administraţia de la Sankt Petersburg n-ar avea nici-un motiv să boteze o staţie de metrou cu denumirea Bucureşti. Diplomaţia rusă ar fi precizat, într-o scrisoare către autorităţile locale din Sankt Petersburg, că România sprijină NATO, iar aceşti factori sunt suficienţi pentru ca staţiei de metrou să i se dea o altă denumire.

Ieri, în presa centrală a circulat o informaţie că premierul Victor Ponta a solicitat înfiinţarea unei companii prin care să poată fi plătie salariile restante ale muncitorilor de la Oltchim. În prezent, toate sumele care intră în conturile Oltchim sunt oprite de băncile creditoare, în contul ratelor restante.

Întrebat la finalul şedinţei de guvern dacă această ordonanţă privind înfiinţarea firmei de intermediere se referă la Oltchim (n.r. în aceste zile se caută soluţii de repornire, finanţare şi relansare a activităţii), purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a arătat că prevederile din actul normativ se referă la foarte multe societăţi, nu doar la combinatul din Râmnicu Vâlcea. Zaharescu a adăugat că actul normativ poate ajuta Oltchim şi multe alte societăţi, prin deschiderea pieţei din Rusia, care a aderat la Organizaţia Mondială a Comerţului.

Întrebat de ce societăţile respective nu ar putea vinde direct produsele în străinătate, oficialul guvernamental a răspuns: "Pentru că, probabil, o societate cu capital integral de stat poate negocia şi intermedia altfel cu alte societăţi din Federaţia Rusă".

Nota de fundamentare a Ordonanţei arată că societăţile comerciale cu capital de stat se confruntă cu efectele crizei economice prelungite, constatându-se o diminuare accentuată a accesului pe pieţele tradiţionale de desfacere, cu efecte imediate asupra rezultatelor economice şi financiare.

Rusia, Belarus şi Kazahstan au pus bazele unei uniuni economice, vamale, încă de la nivelul anului 2010, şi care urmează să devină în curând o piaţă comună, emergentă pieţei unice europene.

La nivelul lunii august 2012, Federaţia Rusă a aderat la Organizaţia Mondială a Comerţului - OMC, ceea ce creează premisele deschiderii unor noi pieţe de desfacere pentru produsele româneşti, cu directă influenţă asupra balanţei valutare şi asupra bugetului de stat.

În contextul actual, ca urmare a aderării în Organizaţia Mondială a Comerţului a Federaţiei Ruse, comerţul internaţional are de câştigat în urma acestei schimbări, se des-chide calea unui număr tot mai mare de oportunităţi de afaceri pentru comercianţii români să-şi exporte şi să-şi vândă produsele şi serviciile către noii membrii, mai arată actul normativ.

Piaţa rusească este importantă pentru mulţi parteneri comerciali şi are o poziţionare geostrategică foarte bună, iar pe termen lung, aderarea celor trei state va aduce beneficii pentru toată lumea, mai ales în contextul în care criza financiară se intensifică.

Efectele aderării Federatiei Ruse la OMC vor fi cu siguranţă resimţite în statele spaţiului Uniunii Europene, atât în ceea ce priveşte concurenţa ce o vor declanşa companiile ruseşti prin desfiinţarea barierelor vamale la exportul din Federaţia Rusă, cât şi în ceea ce priveşte accesul facilitat al produselor europene pe o piaţă de aproximativ 300.000.000 de consumatori, se arată în nota de fundamentare.

În vederea îndeplinirii obligaţiilor asumate faţă de organismele internaţionale financiare, statul român şi-a asumat obţinerea unor rezultate concrete într-un interval de timp, angajament ce nu a putut fi respectat din cauze obiective şi independente de voinţa acestuia.

Având în vedere noile oportunităţi de afaceri pe piaţa Federaţiei Ruse şi a statelor afiliate acesteia, se impune luarea unor măsuri pentru asigurarea comercializării produselor operatorilor economici din toate sectoarele de activitate. Noua companie va identifica mecanisme de reluare a activităţilor economice, a funcţionării unor societăţi de stat în condiţii de profitabilitate, mecanisme care să asigure menţinerea locurilor de muncă şi crearea unei atractivităţi sporite a mediului de afaceri românesc, va propune metode de mărire a competitivităţii produselor în vederea comercializării acestora pe piaţa internă şi pe cele străine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb