România susţine amplasarea scutului antirachetă în Cehia şi Polonia

R.P.
Ziarul BURSA #Politică / 23 ianuarie 2008

România susţine fără rezerve extinderea scutului antirachetă şi doreşte să facă parte din acest proiect, în prezent ţara noastră şi Bulgaria fiind doar parţial acoperite din punct de vedere al apărării antibalistice, a declarat premierul Călin Popescu-Tăriceanu, la Praga, într-un briefing care a avut loc după discuţiile pe care le-a purtat cu omologul său ceh Mirek Topolanek. Şeful Guvernului român a afirmat că extinderea scutului antirachetă, proiect care ar urma să cuprindă Cehia şi Polonia, "nu trebuie să se realizeze prin ostilizarea Rusiei". În opinia sa, Rusia trebuie să înţeleagă că poate fi un partener al NATO şi al UE pentru asigurarea securităţii continentului şi a celei globale. Călin Popescu-Tăriceanu a spus că la Summit-ul NATO din acest an, care va avea loc la Bucureşti la începutul lunii aprilie, extinderea scutului antirachetă se va afla printre temele care vor fi abordate.

"Credem că NATO trebuie să-şi joace rolul de a asigura securitatea membrilor săi, dar şi securitatea la nivel global", a fost de părere primul-ministru al României.

La rândul său, premierul ceh şi-a exprimat satisfacţia pentru faptul că Bucureştiul va găzdui Summit-ul NATO din acest an, precizând că, în urmă cu 20 de ani, ţările din fostul bloc sovietic nici nu se puteau gândi la organizarea sau găzduirea unui asemenea eveniment. Potrivit lui Topolanek, discuţiile pe care le-a purtat cu omologul său român au atins şi priorităţile pe care le va avea Cehia în calitatea sa de preşedinte al UE începând cu 1 ianuarie 2009, precum şi agenda privind extinderea UE atât în Est, spre Balcani şi Marea Neagră, cât şi despre rolul pozitiv al României în această zonă.

Premierul ceh a adăugat că îşi exprimă recunoştinţa cu privire la faptul că România are o poziţie clară în privinţa statutului provinciei Kosovo, fapt care nu a dus la blocarea constituirii unităţii de securitate pentru această zonă. Mirek Topolanek a apreciat relaţiile bilaterale dintre România şi Cehia, ţinând să reamintească poziţia principială a ţării noastre cu privire la invazia armată din 1968.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb