ROMÂNIA, TRECUTĂ PE LISTA ŢĂRILOR CARE AR PUTEA ÎNFIINŢA "BAD BANKS" BNR: Nu avem nevoie de înfiinţarea unei "bănci rele"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 iulie 2015

BNR: Nu avem nevoie de înfiinţarea unei "bănci rele"

Creditele neperformante din sectorul nostru bancar vor fi administrate, probabil, de unele entităţi numite "bad banks" ("bănci rele"), estimează specialiştii de la Cushman&Wakefield (C&W), care arată, în cadrul unui raport: "Având în vedere succesul înregistrat de agenţiile de administrare de active existente, noi astfel de entităţi vor fi probabil înfiinţate în viitorul apropiat în ţări precum Italia, România şi Polonia".

Oficialii Băncii Naţionale a României (BNR) nu sunt de acord cu aceste estimări, precizând că, la noi, nu este nevoie de înfiinţarea unor "bănci rele".

Nicolae Cinteză, directorul direcţiei de supraveghere din cadrul BNR, ne-a precizat că nu există nicio şansă ca, în ţara noastră, să ia fiinţă agenţii de administrare a creditelor neperformante (NPL), "pentru simplul motiv că, la noi, NPL-urile se vând şi nu este nevoie să fie administrate de o entitate a statului".

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu ne-a explicat că un model de "bancă rea" de stat este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB), care a fost înfiinţată în trecut, ca urmare a situaţiilor de genul Bancorex.

Domnul Olteanu ne-a declarat: "Acum, în România, nu există legislaţie în acest sens, iar noi nu am propus nicio astfel de reglementare, pentru că nu considerăm necesar. Vorbim despre o naţionalizare a pierderilor, prin care statul preia aceste pierderi din sectorul privat şi le administrează. Noi nu încurajăm acest model, întrucât considerăm că putem folosi instrumente mult mai sofisticate în acest sens. Banca punte este unul dintre aceste instrumente".

Recent, Bogdan Olteanu ne-a explicat că banca punte este o "carcasă" goală, în care sunt introduse activele şi pasivele bune ale unei bănci cu probleme, urmând ca activele rele, împreună cu acţiunile, să intre în insolvenţă, iar licenţa bancară să fie retrasă. Banca punte va fi administrată temporar, fiind în proprietate publică, după care va fi privatizată, în maxim trei ani, potrivit legii, ne-a mai spus oficialul BNR, adăugând că Banca Centrală a instituit, în ultima perioadă, atât banca punte, cât şi alte câteva instrumente utilizate în cazul băncilor cu probleme.

Potrivit estimărilor C&W Corporate Finance, "băncile rele" operaţionale în Europa au o expunere brută "non-core" de peste 233 miliarde euro pe sectorul imobiliar. Din această sumă, 91% se află în posesia a trei astfel de agenţii - NAMA (Irlanda), UKAR (Marea Britanie) şi SAREB (Spania), cele mai multe credite fiind legate de ipoteci rezidenţiale.

NAMA şi UKAR vor fi doi vânzători importanţi în acest an, întrucât, recent, au lansat Proiectul Arrow, de 7,2 miliarde de euro şi, respectiv, Proiectul Granite, de 17,6 miliarde de euro.

În prima jumătate a anului, vânzările de proprietăţi imobiliare cu scop comercial şi de proprietăţi prescrise şi nevândute la licitaţie s-au situat la 23,5 miliarde de euro, tranzacţii de 9,5 miliarde de euro fiind consemnate în ultimele trei luni. Deşi totalul pentru prima jumătate a lui 2015 înregistrează un declin de 42%, faţă de perioada similară a anului trecut, activitatea se va intensifica, probabil, în a doua jumătate a acestui an, având în vedere nivelul record de vânzări aflate în stadiul pregătirilor.

"În spatele scenei au avut loc pregătiri intense, vânzători-cheie pregătind «megatranzacţii» pentru a doua jumătate a anului", afirmă Frank Nickel, partener la compania de consultanţă şi preşedinte al EMEA Corporate Finance (Divizia pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa), citat de Mediafax.

Ţările care au înfiinţat mai repede agenţii de administrare de active au beneficiat de un interes mai ridicat, notează Cushman&Wakefield, apreciind: "Investitorii oportunişti se vor uita în Europa la active tot mai îndepărtate şi cu un grad tot mai ridicat de risc. În acest context, există aşteptări ca şi alte ţări europene să folosească modelele agenţiilor operaţionale pentru a-şi înfinţa propriile agenţii".

Lista cumpărătorilor de active cu probleme este dominată de mari firme din SUA, din cauza valorii mari a portofoliilor de credite imobiliare scoase la vânzare în ultimii patru ani.

"Susţinute de succesul vânzărilor derulate de agenţiile din Irlanda şi Spania, agenţiile mai puţin active vor încerca să devină mai active pentru a profita de interesul în creştere al investitorilor. Europa poate anticipa înfiinţarea unor noi agenţii de administrare de active până la sfârşitul anului 2016. Având, însă, în vedere dimensiunile mai mici ale băncilor locale, ne putem aştepta ca noile agenţii să nu aibă portofolii de active cu probleme de amploarea celor ale NAMA sau SAREB", a afirmat Federico Montero, şef al diviziei Loan Sales la EMEA Corporate Finance.

În România, Erste Group, proprietarul BCR, a vândut, în luna ianuarie, proiectul Saturn, constând din credite imobiliare cu o valoare nominală de 433 milioane de euro, către Deutsche Bank. Potrivit Cushman&Wakefield, vânzarea proiectului Neptun, un portofoliu de 3,55 miliarde de euro, tot de către Erste, va fi un indicator bun pentru evaluarea apetitului pentru risc al investitorilor privind piaţa din Europa Centrală şi de Est.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Din lectura textului am inteles ca exista o confuzie intre conceptele de" bridge bank"adica banca punte si" bad bank",adica banca rea. Mecanismele de operare si contextul in care se decide nfiintarea sunt total diferite . Oportunitatea adoptarii acestor solutii este importanta ,dat fiind faptul ,ca in mare parte se finanteaza cu bani publici si pot antrena efecte nedorite .Vedeti si studiile Mckinzey Group pe aceste subiecte.

    Nu infintam bad banks adica se va citi stati cuminti ca lucram la ele de mult timp si vor fi puse in functiune la momentul potrivit

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb