România vrea expertiză de la Polonia pentru Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii

A.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 februarie 2017

Oficialii români şi cei polonezi vor discuta detaliile tehnice referitoare la înfiinţarea noului fond, în Polonia, la începutul lui martie

FSDI ar urma să contribuie la eforturile ţării noastre de obţinere a statutului de piaţă emergentă, dar şi la creşterea gradului de absorbţie a fondurilor UE

Este posibil ca ţara noastră să primească expertiză de la Polonia în constituirea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), în condiţiile în care modelul polonez este considerat unul de succes pentru Europa Centrală şi de Est. Acest subiect a fost discutat, ieri, de ministrul Economiei Alexandru Petrescu şi ministrul Dezvoltării şi Finanţelor din Polonia Mateusz Morawiecki.

Întâlnirea dintre cei doi oficiali a avut loc cu prilejul reuniunii Consiliului Uniunii Europene (UE) Competitivitate de la Bruxelles.

Principala temă abordată în cadrul discuţiilor a făcut referire la structurarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii din România, "în contextul similitudinilor existente din punct de vedere al profilului economic de ţară, al necesităţilor investiţionale strategice, dar şi al parametrilor macroeconomici în care cele două ţări trebuie să se încadreze (...), fondul polonez constituind un model de succes pentru Europa Centrală şi de Est", conform informaţiilor Ministerului Economiei, citate de Agerpres.

Discuţia celor doi oficiali precede vizita pe care ministrul român al Economiei o va efectua în Polonia, în perioada 7-8 martie 2017, în cadrul căreia vor fi discutate detaliile tehnice referitoare la structurarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, esenţiale pentru prioritizarea investiţiilor şi revitalizarea sectoarelor cheie ale economiei româneşti.

Ministerul Economiei subliniază că oficialul polonez şi-a exprimat deschiderea şi suportul în structurarea acestui fond, confirmând disponibilitatea pentru a pune la dispoziţia părţii române întreaga expertiză poloneză în constituirea FSDI.

Ministrul Economiei Alexandru Petrescu anunţa, recent, că Executivul a decis adoptarea unui memorandum privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Acesta urmează să constituie o măsură de stimulare economică, instrument de finanţare în investiţii în sectoare competitive, rentabile şi sustenabile, cu efect de multiplicare în economie, în urma atragerii de capital şi surse din piaţa financiară.

Conform oficialului, urmează să fie adoptat un act normativ privind funcţionarea efectivă a acestui fond.

FSDI va contribui atât la eforturile României de obţinere a statutului de piaţă emergentă pentru piaţa autohtonă de capital, prin creşterea lichidităţii pe Bursa de Valori Bucureşti, cât şi la creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene nerambursabile prin asigurarea surselor financiare de cofinanţare a proiectelor de investiţii, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Statul român, prin Ministerul Economiei, va avea calitatea de acţionar unic pe toată perioada de funcţionare a FSDI.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. FSDI la noi in Romania fata de Polonia se infiinteaza pentgru a putea "Fura" mai centralizat.....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb