Românii au economisit, în medie, 12,1% din veniturile obţinute în trimestrul III din 2009

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 ianuarie 2010

Familiile din România au economisit, în medie, 274 lei (65 euro) din venitul total mediu lunar obţinut în trimestrul III din 2009, de 2.268 lei în gospodării, cheltuielile reprezentând 87,9% din veniturile totale, potrivit datelor publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit NewsIn, în intervalul iulie-septembrie din 2009, cheltuielile totale ale populaţiei au fost, în medie, de 1.994 lei lunar pe gospodărie. Atât veniturile, cât şi cheltuielile au fost mai mici în trimestrul al treilea decât în trimestrul anterior. Venitul total mediu lunar a fost de 781 lei de persoană, iar cheltuielile pe persoană au fost de 687 lei, potrivit datelor INS aferente trimestrului III.

Cheltuielile de consum au avut cea mai mare pondere în totalul cheltuielilor gospodăriilor (72,5%), urmate de impozite, contribuţii, cotizaţii şi taxe (16,5%) şi cheltuieli de producţie (5,8%), în timp ce cheltuielile pentru investiţii au reprezentat numai 1,5% din totalul cheltuielilor gospodăriilor, în intervalul iulie-septembrie din 2009. Alte cheltuieli au reprezentat 3,7% din total.

Cea mai mare parte a cheltuielilor totale de consum făcute de români în trimestrul III din 2009 s-a axat pe alimente şi băuturi nealcoolice (40,7%), urmate de cheltuielile cu locuinţa - apă, energie electrică, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea şi întreţinerea locuinţei - (19,4%), băuturi alcoolice şi tutun (7,1%), respectiv pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte (6,2%).

Ponderea de 40,7% a cheltuielilor cu produsele alimentare şi băuturile nealcoolice în cheltuielile de consum ale gospodăriilor a fost cu 1,2 puncte procentuale mai mică decât în trimestrul anterior, potrivit datelor INS.

Cheltuielile efectuate de gospodării pentru sănătate (4,5% din cheltuielile de consum) şi mai ales cele pentru educaţie (0,7% din cheltuielile de consum) au înregistrat un nivel scăzut, pentru că satisfacerea acestor nevoi este realizată în cea mai mare parte prin servicii publice, de care românii beneficiază în cadrul sistemului asigurărilor sociale sau gratuit, susţine INS.

În trimestrul al treilea din 2009, veniturile totale medii lunare au fost, în termeni nominali, de 2.268 lei pe gospodărie şi 781 lei pe persoană, din care veniturile băneşti au fost, în medie de 1.950 lei lunar pe gospodărie (672 lei pe persoană), iar cele în natură de 318 lei lunar pe gospodărie (110 lei pe persoană).

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri, de 52,1% din veniturile totale ale gospodăriilor în trimestrul al treilea din 2009, dar au scăzut uşor faţă de nivelul de 52,3% din trimestrul anterior. Veniturile în natură au reprezentat 14% din totalul veniturilor obţinute în medie de o gospodărie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb