Românii - mai optimişti decât europenii, cu privire la viitorul UE

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 martie 2015

Românii - mai optimişti decât europenii, cu privire la viitorul UE

Cel mai recent Eurobarometru arată, însă, că numai 34% dintre români cred că ţara noastră merge în direcţia corectă

O proporţie de 60% dintre români au încredere în Uniunea Europeană (UE), conform celui mai recent Eurobarometru, publicat ieri de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti. Datele, care privesc toamna lui 2014, sunt cu mult peste cele din toamna anului precedent, când 48% dintre români spuneau că au încredere în blocul comunitar.

"Ne bucurăm foarte mult că românii au încredere în UE. Aceasta este, însă, şi o povară de responsabilitate pentru noi, pentru că ne dorim să nu dezamăgim încrederea pe care o au românii. Rămâne de analizat dacă această încredere este bazată pe aspecte realiste sau mai puţin realiste în legătură cu ceea ce poate face UE pentru îmbunătăţirea vieţii românilor", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, Angela Filote, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în ţara noastră.

Documentul menţionat arată că 74% dintre cei intervievaţi s-au declarat optimişti în legătură cu viitorul Uniunii Europene, faţă de media europenilor care este de 56%. Nivelul este mai mare cu 11 puncte procentuale comparativ cu cel din 2013. Eurobarometrul notează că, deşi 74% dintre români cred că UE se îndreaptă în direcţia cea bună, doar 34% spun că ţara noastră merge în direcţia corectă, iar numai 17% percep situaţia economiei naţionale ca fiind bună şi foarte bună.

Analiza mai aduce în atenţie încrederea foarte scăzută a românilor în instituţiile statului. În timp ce 60% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, numai 26% au încredere în Guvernul de la Bucureşti, 17% - în Parlamentul nostru şi 39% în autorităţile locale şi regionale, potrivit Eurobarometrului.

Angela Filote a afirmat: "Acest aspect ne îngrijorează foarte tare, pentru că cetăţeanul este, în primul rând, în legătură cu instituţiile statului român şi apoi cu cele ale UE. De asemenea, ne îngrijorează pentru că această diferenţă dintre încrederea cu care este creditată UE şi lipsa de încredere faţă de instituţiile naţionale arată că poate nu se înţelege exact cum se iau deciziile în UE. Reprezentanţii statului român joacă un rol foarte important. Nimic nu se decide dacă nu există şi aprobarea statelor membre şi a Parlamentului European, deci, aici ne punem un motiv mare de îngrijorare".

Sondajul menţionat mai arată că românii sunt preocupaţi, la nivel naţional, de şomaj şi inflaţie, precum şi de starea sistemului sanitar. O proporţie de 88% dintre cei chestionaţi apreciază că ţara noastră are nevoie de reforme ca să facă faţă viitorului, nivelul fiind similar cu cel de la nivelul UE (87%). În plus, 71% dintre respondenţi cred că deficitul bugetar şi datoriile naţionale trebuie reduse şi sunt de acord că aceste măsuri nu mai pot fi amânate.

Eurobarometrul a fost realizat în perioada 8-17 noiembrie 2014, pe un eşantion de 1.016 persoane, iar marja de eroare este de 3%.

Eurobarometru: 35% dintre români aşteaptă ca situaţia economică a ţării noastre să se îmbunătăţească.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb