Frămîntările de pe scena politică din ultima vreme i-au făcut pe cetăţenii din ţara noastră să asemene actuala guvernare cu cea de coaliţie din 1996-2000, iar acest fapt e demonstrat de "scorurile" mici pe care miniştrii le înregistrează în rîndul alegătorilor. Pe acest fond, şeful statului punctează destul de bine la capitolul imagine, în timp ce adversarul său din confruntarea Cotroceni-Victoria pierde la simpatie.
• Justiţia nu este legată la ochi
Justiţia este controlată politic - aceasta este opinia cetăţenilor din ţara noastră, conform unui sondaj de opinie realizat de INSOMAR. 79% dintre români cred că sancţionarea faptelor de corupţie săvîrşite de demnitari foarte vizibili pe scena politică este doar o poliţă plătită opoziţiei de către cei de la putere.
Cu toate acestea, Monica Macovei, ministrul Justiţiei este ministrul căruia românii îi acordă cea mai mare încredere (43%), urmată de Mihai Răzvan Ungureanu, ministrul de Externe (32%), Gheorghe Flutur şi Vasile Blaga, de la Agricultură şi Interne, cu cîte 31%.
Totuşi, nivelul de satisfacţie raportat la activitatea Guvernului a scăzut faţă de luna precedentă cu două procente, ajungînd la 34%, în timp ce nivelul de satisfacţie raportat la activitatea Preşedintelui a cres-cut pînă la 65%.
Nemulţumirea cu care românii văd instituţia Guvernului poate proveni fie din percepţia asupra nivelului de trai care nu s-a ameliorat simţitor, fie din percepţia luptei petrecute în Alianţa de guvernare sau între putere şi opoziţie. Cu toate acestea, există o speranţă în ce priveşte redresarea economică, însă aceasta ar putea veni pe fondul aşteptatei integrări în UE sau datorită prognozelor încurajatoare ale liderilor de opinie, relativ la dezvoltarea economică.
O explicaţie posibilă a scăderii încrederii în Guvern este calitatea relaţiei Preşedinte-Premier pe care 72% dintre români nu o văd ca fiind armonioasă (faţă de 65% care credeau acest lucru în februarie).
• Căzături cu succes
Cea mai mare scădere a încrederii în personalităţile politice de la putere o înregistrează Emil Boc, liderul Partidului Democrat care pierde 9% din încredere şi ajunge la 27%.
Opoziţia nu are minusuri pe toată linia în privinţa încrederii acordate de cetăţeni, chiar dacă Mircea Geoană şi Adrian Năstase, liderii PSD au pierdut 10, respectiv opt procente din încrederea potenţialilor alegători. Corneliu Vadim Tudor, liderul PRM are o uşoară apreciere în ochii electoratului (1%), în timp ce Gigi Becali ajunge la un nivel de încredere de 30%, cîştigînd cinci procente.
Cu toate astea, votanţii Alianţei DA rămîn orientaţi către PD în eventualitatea în care PNL şi PD ar candida separat la eventualele alegeri. 68% din electoratul Alianţei ar alege PD şi doar 30% ar opta pentru liberali, într-un joc al partidelor în care PNG (partidul lui Gigi Becali) se apropie cu 4% de pragul de intrare în Parlament, iar PSD pierde 2% din alegători, ajungînd la 20%.