Românii plătesc dobânzi mai mari la credite comparativ cu zona euro

A.B.
Bănci-Asigurări / 17 decembrie 2024

Românii plătesc dobânzi mai mari la credite comparativ cu zona euro

Mr. Finance transmite că românii plătesc dobânzi cu circa 3% mai mari la creditele ipotecare şi cu 5% mai mari la creditele de consum, faţă de ţările din zona euro, potrivit unui comunicat emis redacţiei. Conform datelor Eurostat, dobândă medie pentru accesarea unui credit pentru locuinţă în zona euro este 3,55%. În România, dobândă medie pentru acelaşi tip de împrumut este de 6,5%.

"Deşi unele bănci au venit în piaţă cu oferte de credit ipotecar cu dobânzi fixe, început de la 4,99%, media în piaţă rămâne a fi ridicată, în jur de 6,5%. Acest lucru este cauzat de fapt că indicii bancari care se calculează dobândă la credite - IRCC şi ROBOR, după ce vor rămâne în continuare sus, la circa 5,5%. Motivul pentru care costul împrumuturilor rămâne este pentru că şi dobândă de referinţă a rămas la 6,5% încă din luna august a anului 2024. Dobândă de referinţă nu scade din cauza inflaţiei, care rămâne în continuare ridicată, comparativ cu ţările din zona euro. . În noiembrie 2024, inflaţia în România a fost 5,11%, comparativ cu 2,3% în zona euro", spune Ion Soltinschi, consultant mrfinance.ro.

Astfel, românii plătesc cu între 100 şi 200 de euro mai mult faţă de ţările din vest pentru aceeaşi sumă accesată printr-un credit ipotecar.

La creditele de consum situaţia este similară. În România, dobândă medie este 10%, comparativ cu 6% cât este media în zona euro.

Pe lângă dobânzile mari la credite, în România şi dobânzile la depozitele bancare în lei sunt mai mari. Acest lucru este influenţat tot de dobândă de referinţă, care dictează rata dobânzii la facilitatea de creditare şi rata dobânzii la facilitatea de depozit.

Astfel, este evident că odată ce costul de atragere a resurselor populaţiei şi companiilor este mai mare, automat şi dobânzile la împrumuturi vor fi mai mari.

"Printre principalele cauze ale dobânzilor ridicate este inflaţia: inflaţia mare face ca BNR să menţină dobândă de referinţă, lucru care duce la dobânzi mai mari, atât la credit, cât şi la depozite. Pe langă asta, este percepţia de risc, economia românească fiind considerată mai riscantă faţă de cea a ţărilor din zona euro, ceea ce determină aplicarea unor marje de dobândă mai mari.

România are rating de ţară BBB-, la fel ca Grecia care abia şi-a revenit din alimente. Pentru comparaţie, ţările din zona euro au rating-ul după cum urmează: Austria AA+, Germania AAA, Franta AA-, Spania A, Estonia AA-, Croaţia BBB+ etc.", completează Ion Soltinschi.

În ciuda dobânzilor ridicate, România are printre cele mai accesibile credite ipotecare din UE. Acest lucru se datorează creşterii accelerate a venitului mediu pe ţară, dar şi preţurilor mai mici la locuinţe în Bucureşti, comparativ cu alte capitale europene. Astfel, rata la un credit ipotecar peste medie, de 77.500 euro, este de 40% din salariul mediu net, ceea ce face ca România să aibă printre cele mai accesibile credite ipotecare.

Cele mai greu accesibile locuinţe sunt în Paris, Praga şi Varşovia.

După analiza diferitelor oferte de creditare în funcţie de mai multe criterii, Mr. Finance a identificat 4 credite ipotecare care au obţinut scorul de 5 din 5. Acestea sunt creditele de la Raiffeisen Bank, BRD, UniCredit şi Banca Transilvania.

Într-adevar, România plăteşte cele mai mari dobânzi la credite, comparative cu ţările din zona euro. Cu toate acestea, dacă analizăm mai mulţi indicatori, nu vom da seama că nu stăm chiar aşa rău. În primul rând, pornim de la faptul că avem dobânzi mari şi la depozitele bancare, în unele cazuri chiar peste 5,5%.

Mai mult de atât, pe piaţă există oferte de credit ipotecare cu dobânzi fix de la 4,99%, în condiţiile în care inflaţia în noiembrie a fost 5,11%.

Pe lângă asta, în ciuda dobânzilor mai mari, locuinţele în România în continuare sunt printre cele mai accesibile dintre ţările UE. Rata unui credit de 77.500 euro (preţ locuinţă 90.000 euro) 40% din salariul mediu pe ţară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb