În România, cifrele sunt îngrijorătoare atunci când vorbim despre educaţie. Rata medie de abandon şcolar este de 15%, iar în mediul rural procentul depăşeşte 25%. În era informaţiei, 400.000 de copii cu vârsta între 3 şi 17 ani nu urmează nicio formă de învăţământ, 21% dintre cei care reuşesc să termine 8 clase nu merg la liceu, 12% lucrează în gospodărie şi 5% cu ziua, conform unui comunicat remis redacţiei.
Potrivit comunicatului, procentele sunt şi mai mari în ceea ce priveşte analfabetismul funcţional. În România, 70% dintre elevi sunt analfabeţi funcţional, 27% dintre elevii de clasa a XII-a nu s-au înscris anul trecut la bacalaureat, iar dacă acum 10 ani aveam 230.000 studenţi anual, în momentul de faţă nu depăşim 65.000.
Copiilor din România nu le place la şcoală, în primul rând din cauza condiţiilor, o spun răspicat 4 din 10 elevi. Peste 80% dintre şcolile româneşti se află într-o stare avansată de degradare şi, anual, îşi întâmpină elevii în clădiri pline de igrasie şi mucegai, cu bănci rupte, uşi/geamuri/pardoseli deteriorate, acoperişuri şi tavane prin care plouă, sobe fumegande în sălile de clasă şi toalete în curţi pline de noroi. Acestor condiţii li se adaugă şi violenţa verbală şi fizică cu care 71% se confruntă, lipsa pregătirii sau interesului unor învăţători/profesori, continuă comunicatul.
Pentru a contribui la reabilitarea sistemului de învăţământ românesc, fiecare cetăţean din România, în calitate de persoană fizică poate redirecţiona cei 3,5% din impozitul pe venit (anul 2022) către Asociaţia BookLand.
Cu strict materiale de construcţii şi bani adunaţi din mediul de afaceri privat, dar şi mobilizând autorităţile şi comunităţile locale, în doar 3 ani, Asociaţia BookLand a renovat 67 şcoli în mediul rural, creând condiţii excelente pentru 15.000 elevi / an. Anul acesta sunt în curs de renovare încă 9 şcoli.
În plus, în această toamnă, Asociaţia BookLand va demara lucrările de construcţie pentru primul Campus Preuniversitar Profesional în sistem Dual din mediul rural. Va asigura inclusiv profesorii care vor preda după o curricula comparabilă cu cea occidentală. O şcoală 100% modernă (cu cantină, bibliotecă, laboratoare, ateliere de lucru, sală spectacole, facilitaţi sportive, spaţii relaxare, livadă, dar şi solar în care vor fi crescute propriile legume) pusă gratuit la dispoziţia copiilor din satele şi comunele României, reducând abandonul şcolar şi asigurandu-le la final un loc de muncă în cadrul companiilor cu care vor derula programe de învăţământ profesional dual. Elevii de elită vor fi încurajaţi şi susţinuţi financiar prin burse să urmeze studii superioare.